Recordhoeveelheid durfkapitaal vloeit naar Europese startups

15 oktober 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De waarde van durfkapitaal dat door strategische en financiële investeerders in Europese startups en scale-ups wordt gestopt heeft zijn hoogste niveau ooit bereikt.

Volgens een nieuw onderzoeksrapport van KPMG stond aan het einde van het derde kwartaal van dit jaar (2019) de hoogte van het tot dan toe geïnvesteerde durfkapitaal op $28,1 miljard. Ter vergelijking: voor 2018 kwam het totale geïnvesteerde bedrag uit op $26,6 miljard, het jaar daarvoor ging het om circa $21 miljard. 

Opvallend genoeg is het recordbedrag aan geïnvesteerd durfkapitaal genoteerd in een markt waar het aantal gesloten venture capital deals juist is gedaald. In het derde kwartaal van 2019 daalde het aantal transacties fors: van 1.232 naar 777. Het aantal deals is al drie kwartalen op rij aan het dalen en komt geenszins in de buurt van het aantal transacties dat begin 2017 werd genoteerd (1.600). Dat laat zien dat investeerders vandaag de dag selectiever zijn geworden in hun keuzes.

Waarde Europese investeringen neemt toe

“Ondanks de daling in het aantal venture capital-transacties, stijgt de waarde van durfkapitaalinvesteringen in Europa al drie kwartalen op rij. Hoewel Europa geconfronteerd wordt met allerlei geopolitieke en economische onzekerheden, blijven durfkapitalisten sterk investeren, in het bijzonder in ‘late-stage’ deals, waarbij volwassen bedrijven zich richten op internationale uitbreiding”, vertelt Kevin Smith, een leader bij KPMG in de UK.

Venturing capital financing in Europe

In Europa’s grootste economie, Duitsland, laten de venture capital-ontwikkelingen een afwijkend beeld zien. Terwijl Duitsland afstevent op een recessie en de onzekerheid toeneemt – vooral binnen de automotive- en bankensector – boekte Duitsland een nieuw kwartaalrecord op het gebied van venture capital-investeringen. FlixMobility, het moederbedrijf van onder meer Flixbus en FlixTrain, ontving $564 miljoen, neobank N26 wist $470 miljoen aan financiering te verkrijgen, terwijl biotechbedrijf BioNTech zo’n $325 miljoen aan venture capital ophaalde.

Volgens Tim Dunachen, partner bij KPMG in Duitsland, vormen de uitdagende marktomstandigheden ironisch genoeg een mogelijke verklaring voor waarom corporates en investeerders in toenemende mate een belang nemen in kleinere, innovatieve spelers. “Economische uitdagingen leggen veel druk op traditionele organisaties om hun businessmodellen te herzien. Dat draagt waarschijnlijk bij aan de grote investeringen die vandaag de dag in bijvoorbeeld fintech en mobiliteit worden gedaan. We gaan in de nabije toekomst nog een hoop disruptieve veranderingen meemaken”, geeft hij aan.

Intussen, aan de andere kant van de Noordzee, blijven Britse bedrijven dit jaar succesvol in het aantrekken van substantiële investeringen, ondanks alle onzekerheid die de Brexit veroorzaakt. Drie van de grootste venture capital deals dit kwartaal werden door in de UK gevestigde bedrijven gerealiseerd – Babylon Health (series c), CMR Surgical (series c) en OneTrust (business software).

Smith: “De hoeveelheid geïnvesteerd durfkapitaal in de Britse markt blijft sterke cijfers laten zien, zonder dat er tekenen zijn van een vertraging in de sectoren waarin de UK als een leider wordt gezien – zoals fintech, healthtech en biotech. In die gebieden lijken durfkapitalisten in de UK meer dan graag te willen blijven investeren in goede Britse organisaties met sterke businessmodellen.”
Deal share by series

Ook de Scandinavische landen laten een groeiende trend zien. Jussi Paski, Head of Startup Services bij KPMG in Finland, licht toe: “De Scandinavische regio stopt meer geld in de venture capital-markt dan ooit tevoren. Veel durfkapitalisten halen geld op voor nieuwe fondsen, terwijl ook nieuwe ‘microfunds’ proberen om de markten, die zich richten op specifieke technologieën en industriesectoren, te betreden. Recentelijk is er een toename zichtbaar in corporate investeringen, vooral gericht op ‘late-stage’ deals.”

Meer ROI

De groeiende interesse in startups en scale-ups valt samen met de huidige marktsituatie waarin de beschikbaarheid van financiering hoger is dan ooit. Investeerders zijn er op gebrand betere returns on investment (ROI) te vinden dan traditionele financieringsoplossingen en wenden zich om die reden tot venture capital en private equity.

Voortbouwend op de geleerde lessen van de afgelopen jaren, voeren investeerders vandaag de dag in toenemende mate due diligence-onderzoek uit naar hun investeringsdoelen. Uit het onderzoek van KPMG blijkt verder dat het aantal ‘first-time’- investeringen aan het afnemen is en dat durfkapitaalinjecties steeds vaker gestoken worden in volwassen organisaties. “Investeerders worden alsmaar kritischer ten aanzien van het businessmodel en de winstgevendheid van een organisatie”, besluit Daniël Horn van KPMG Nederland.