Durfinvesteerders pompen meer geld in steeds minder startups

12 februari 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De hoeveelheid geld die van durfinvesteerders naar startups stroomt heeft zijn hoogste punt ooit bereikt. Volgens KPMG is er vorig jaar maar liefst $255 miljard in startups gepompt, een stijging van ruim 40% ten opzichte van het voorgaande jaar. 

Met afstand de grootste deals waren de investeringen van $14 miljard in het Chinese Ant Financial en van $12,8 miljard in het Amerikaanse Juul, een fabrikant van elektrische sigaretten. Belangrijke investeringsgebieden waren onder meer kunstmatige intelligentie, autonome voertuigen, ride-hailing (lees: diensten als Uber en Lyft), healthtech, fintech en biotech.

In Europa namen de totale investeringen toe van $19 miljard tot ruim $24 miljard. Ondanks de naderende Brexit en de toenemende onzekerheid in het land, namen investeerders in het Verenigd Koninkrijk vier van de tien grootste investeringen in Europa voor hun rekening – Graphore met $200 miljoen, Nested met $156 miljoen, Moonbug met $145 miljoen en Monzo met $110 miljoen. Andere grote deals in Europa waren onder meer HometoGo met $150 miljoen, BlablaCar met $117 miljoen en GC Aesthetics met $97 miljoen. 

Net als in andere regio’s, nam het aantal transacties in Europa af, van 4.607 in 2017 tot 3.380 vorig jaar. Wereldwijd nam ondertussen het aantal deals met meer dan 2.000 af tot 15.299. Dit wijst er volgens Daniël Horn van KPMG op dat durfinvesteerders steeds selectiever worden in hun financiële keuzes. “De recordinvesteringen laten zien dat zien dat durfkapitalisten steeds meer oog hebben voor late stage-transacties, startups die meer volwassen zijn en uitbreiding zoeken naar nieuwe markten.”Durfinvesteerders pompen meer geld in steeds minder startups

Corporate venturing

De data van KPMG laat verder zien dat durfinvesteerders steeds meer concurrentie krijgen van het bedrijfsleven. Het aandeel van corporate venturing – venture capital-uitgaven gedaan door het bedrijfsleven – is gestegen tot bijna 20% van de totale uitgaven. Ter vergelijking, in 2015 lag dit percentage rond de 15%. Onder meer partijen in de financiële sector, retail, automotive en technologie zijn erg actief met acquisities. 

Vooruitkijkend naar het huidige jaar, geeft Horn aan dat terwijl de daling van het aantal transacties “weliswaar enige zorgen baart”, tegelijkertijd de hoeveelheid kwalitatief goede en meer volwassen bedrijven investeringen blijven aantrekken. “Ik voorzie dan ook dat het aantal bedrijven dat naar de beurs gaat dit jaar flink zal toenemen, in de voetsporen van bijvoorbeeld Uber en Lyft die vorig jaar beide hun IPO aankondigden.”

Gekeken naar het mondiale niveau, stelt John Lavender, Global Chairman van KPMG Enterprise, dat het goed mogelijk is dat 2019 geen verbetering zal laten zien ten opzichte van de resultaten van 2018. “Er zal wereldwijd echter nog steeds een substantiële hoeveelheid durfkapitaal worden geïnvesteerd, met name in ‘safe bets’ en ‘later-stage’-ondernemingen. Dit zal er waarschijnlijk voor zorgen dat de gemiddelde dealgrootte blijft toenemen, terwijl het dealvolume of gelijk blijft of verder daalt.” 

GerelateerdInvesteringen in FinTech en InsurTech blijven op hoog niveau.