Startups halen recordbedrag aan funding op van venture capitalists

17 juli 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Investeringen in startups hebben in het tweede kwartaal van dit jaar een record bereikt. Maar liefst $71 miljard werd wereldwijd in startups geïnvesteerd, een stijging van ruim 20% ten opzichte van de eerste drie maanden. Dit blijkt uit onderzoek van accountants- en adviesorganisatie KPMG.

Vooral in Azië namen de investeringen aanzienlijk toe, van $20,5 miljard tot bijna $36 miljard. Startups in China namen hierin het voortouw: acht van de tien grootste wereldwijde transacties in het tweede kwartaal vonden plaats in China. In de helft van de gevallen ging het om ‘megadeals’, investeringen van meer dan $1 miljard – in Ant Financial (met een bedrag van $14 miljard de grootste transactie ooit), Weltmeister ($3,2 miljard), Pinduoduo ($3 miljard) en Manbang Group ($1,9 miljard).

Ook in de Verenigde Staten bleven de investeringen in startups aanzienlijk met als uitschieters de financiële injectie van $2 miljard voor Faraday Future en de investering van $600 miljoen in Uber-concurrent Lyft.

Global venture financing by stage

In Europa werd in het tweede kwartaal van dit jaar minder in startups geïnvesteerd. De investeringen liepen terug van $6,1 miljard tot $5,6 miljard. Ook het aantal transacties daalde aanzienlijk in Europa, van 776 in het eerste kwartaal tot 631 in het tweede kwartaal. De daling in het aantal transacties is in lijn met de internationale trend: het volume van venture capital-deals name af van 3.544 in de eerste drie maanden van dit jaar tot 3.108 in het tweede kwartaal. 

Het Verenigd Koninkrijk is de grootste broedplaats voor venture capitalists in Europa. Zes van de top 10 Europese deals vonden plaats in het land: Revolut ($250 miljoen), FreelineTherapeutics ($119 miljoen), CRM Surgical ($100 miljoen), Liberis ($81 miljoen), Culture Trip ($80 miljoen) en Crescendo Biologics ($70 miljoen). Duitsland zag de hoogte van kapitaalinjecties iets dalen, terwijl Frankrijk de transactiewaarde zag toenemen.

In totaal werd in Q2 $71 miljard gestoken in startups; ter vergelijking, voor de vier kwartalen van 2017 stokte de teller op $150 miljard.

Corporate venturing

De studie van KPMG laat verder zien dat grote corporates zich steeds meer mengen in de strijd voor startups. Het aandeel van venture capital-uitgaven gedaan door het bedrijfsleven (‘corporate venturing’) is gestegen tot boven de 20% – het hoogste punt sinds de onderzoekers zijn begonnen met hun metingen in 2010. Sectoren die erg actief zijn met corporate venturing zijn onder meer financiële dienstverleners (investeringen in fintech en insurtech), automotive-spelers en retailers.

Global venture financing by sector

Vanuit een sectorperspectief blijft software & IT de grootste bestemming voor venture capital-beleggingen, gevolg door pharma & biotech. Op plek drie volgt de consumentengoederensector. Sectoren die bezig zijn met een flink opmars zijn onder meer landbouw (vorig jaar werd voor een bedrag van $1,7 miljard geïnvesteerd in nieuwe landbouwtechnologie) en automotive (er wordt binnen de automobielsector flink geïnvesteerd in startups die kennis hebben van robotica en zelfrijdende auto’s). 

Gerelateerd: Samenwerking hoog op agenda van bedrijfsleven en startups.