Paul van der Haar over werken bij BlinkLane Consulting

03 februari 2020 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Paul van der Haar werkt sinds anderhalf jaar als Consultant bij BlinkLane Consulting. In gesprek met Consultancy.nl vertelt hij over zijn ervaringen bij de digitale transformatiespecialist.

“Ik ben bij BlinkLane Consulting gaan kijken omdat ik eens iets anders wilde. Drie jaar geleden heb ik een traineeship gevolgd bij een andere organisatie [Randstad] en ik wist dat een oud-collega bij BlinkLane Consulting was gaan werken. Het zat dus op een of andere manier in mijn hoofd toen ik me aan het oriënteren was op een vervolgstap”, begint Van der Haar, die sinds september 2018 actief is voor BlinkLane Consulting.

De adviseur heeft het naar zijn zin bij het adviesbureau. Dit komt vooral omdat hij zich erg thuis voelt bij zijn collega’s: “Ze zijn veelal jong, ambitieus, internationaal georiënteerd, creatief en innovatief, waarbij iedereen vanuit een andere invalshoek naar een situatie kijkt. Dat maakt dat we vaak een originele manier vinden om problemen op te lossen. Doordat we allemaal verschillende achtergronden hebben, brengt iedereen wel weer iets nieuws in. Als je tien van ons bij elkaar zet in een ruimte met een probleem, dan komt er gegarandeerd een goede oplossing uit.” 

Inmiddels heeft Van der Haar meerdere opdrachten afgerond op het vlak van digitale transformatie en procesverbetering. Als kers op de taart kreeg hij een aantal maanden geleden de mogelijkheid een internationale klus te doen. “Ik zelf wilde al heel lang de ervaring opdoen om voor een langere tijd naar het buitenland te gaan. Ik zit nu al een tijdje met veel plezier in Zuid-Frankrijk aan de Côte d'Azur.”

Paul van der Haar over werken bij BlinkLane Consulting

Hoewel hij het erg naar zijn zin heeft in Frankrijk, erkent Van der Haar dat het soms zwaar kan zijn: “Dat zit hem dan wel in de kleine dingen: dat je altijd buiten de deur gaat eten, niet in je eigen bed slaapt of dat je bijvoorbeeld niet je vaste ritme hebt om te sporten. Tegelijkertijd is het een uitdaging om binnen de Franse cultuur aan de slag te gaan. Het vergt namelijk een andere manier van samenwerken en brengt een nieuwe dynamiek met zich mee. Maar die ervaringen zijn beslist leerzaam.” 

Hij kan hierbij rekenen op de support van zijn collega’s. BlinkLane Consulting heeft een coachingssysteem voor collega’s, waarbij jonge consultants zowel on the job als erbuiten kunnen leren van de meer dan 20 ervaren consultants werkzaam binnen het bureau. In totaal telt het Amsterdams advieskantoor zo’n 40 consultants, onder leiding van een vijfkoppig partnerteam.

Naast het werken aan opdrachten, geeft hij samen met collega’s ook trainingen binnen het opleidingsinstituut van het adviesbureau, dat luistert naar de naam ‘Gladwell Academy’. “Zo ben ik nu in staat om binnen een jaar een tweedaagse SAFe-training te geven. Een jaar geleden wist ik daar een deel van, en nu heb ik alle tools in huis om ‘m ook daadwerkelijk te geven. Ik weet nu hoe je een goede training geeft en ik beheers de inhoud van SAFe – het Scaled Agile Framework – zodat ik deze kan overbrengen.” 

Een steile leercurve

De mix van klantwerk, collega’s en trainingen zorgt volgens Van der Haar voor een steile leercurve. “Je ontwikkelt je gewoon heel snel in deze omgeving. En dan bedoel ik bijvoorbeeld het samenwerken met mensen van wie je veel leert, een klant die jou steeds kritisch bevraagt, waardoor je steeds net een stap vooruit moet lopen. Jezelf willen verdiepen, jezelf op een kennissessie presenteren aan collega’s. Je doet vaak dingen in een stretch, maar daardoor groei je wel heel snel.” 

Tot slot wijst hij op de fun-factor. Van der Haar, die in 2013 aan de Universiteit van Amsterdam de masteropleiding Europese Studies afrondde, zegt hierover: “We zijn allemaal gedreven en ambitieus, maar we vinden het ook leuk om op vrijdag een drankje te drinken. Die combinatie maakt het heel leuk om hier te werken.”