AT Osborne begeleidt oplevering van Curaçao Medical Center

15 januari 2020 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

AT Osborne heeft de oplevering van het Curaçao Medical Center (CMC) begeleid. Het bureau was vanaf de start van het project betrokken bij het project. 

Sinds eind dit jaar beschikt Curaçao over een nieuw algemeen ziekenhuis. CMC vervangt het voormalige St. Elisabeth Hospitaal (Sehos), dat 164 jaar geleden zijn deuren opende. Met de vervangende nieuwbouw is een ingrijpende modernisatie gerealiseerd die een impuls geeft aan de gezondheidszorg van het eiland en het welzijn van de inwoners. 

Zo’n negen jaar geleden gaf de regering van Curaçao de opdracht voor het ontwikkelen van een nieuw ziekenhuis. Ballast Nedam, met consortiumleden EGM architecten en lokale partner OeverzaaijerLyongo architecten, werd destijds geselecteerd voor de uitvoering van het ontwerp en de bouw. Daarnaast was binnen het project een hoofdrol weggelegd voor AT Osborne, dat vanaf de prille start advies leverde op verschillende gebieden.

Het ging bij het nieuwbouwproject om een ziekenhuis met een oppervlakte van maar liefst 40.000 vierkante meter.

Daarnaast omvatte het project de complete inrichting met apparatuur, een nieuwe ICT-infrastructuur, digitale ondersteuning van de zorgprocessen en een organisatietransitie. Ook stond een parkeergarage voor vijfhonderdvijftig auto’s van bezoekers en medewerkers op de bouwplanning.   

Rond de bouwopgave was AT Osborne verantwoordelijk voor het bouwcontractmanagement en kwaliteitsmanagement. In de voorgaande planfase werkte het bureau mee aan het omschrijven van zorgprocessen, capaciteitsberekeningen, programma van eisen en een internationale aanbestedingsprocedure. Deze elementen vormden de basis voor het ontwerp en de bouw. AT Osborne is tevens betrokken bij de verwerving en implementatie van medische apparatuur. 

“Bij het ontwerp van het gebouw is meegenomen dat het aansluit bij de cultuur, het klimaat, de bouwstijlen en de omgeving van Curaçao. CMC is een eigentijds en duurzaam gebouw geworden, dat zich kan meten aan hedendaagse uitgangspunten. Bedrijfszekerheid is daarbij ook van belang, in het bijzonder omdat dit het enige algemene ziekenhuis op het eiland is”, zegt Bram Vermeulen, Consultant bij AT Osborne. Vanuit het adviesbureau waren ook Wim Hoosemans, Frank Michielen, Jeroen de Jongh, Herman de Bruin, Roy Francke en Gert-Jan Trouborst betrokken bij het CMC-project.