Digitale overheid als aanjager van groei in Curaçao

24 oktober 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Curaçaose economie moet groeien, maar hoe? Volgens YNNO ligt de oplossing in het digitaliseren van de overheid en in het introduceren van 'het digitale werken' op Curaçao. Met Estland en Bonaire als inspirerende casussen, presenteerde YNNO, in samenwerking met Balance Consultancy, haar ideeën aan 40 aandachtige professionals op een minisymposium in Villa Maria, in het verlengde van de investeringsmissie van VNO-NCW.

In Estland, met om zich heen Finland, Rusland en Letland, voltrok zich de aflopen twintig jaar een digitaal wonder, waar Curaçao haar voordeel mee kan doen. Hoewel Estland lange tijd een achtergebleven land was, beschikt het nu over een van de meest gedigitaliseerde overheden in Europa. Met de overheid als aanjager is de digitalisering in Estland nu ver doorgevoerd in het zakendoen, de industrie, de zorg, het onderwijs en de rechtspraak. Er wordt slimmer, digitaler en meer samengewerkt tussen alle bedrijfssectoren en dat leidt weer tot welvaart en groei.

Robert-Jan Snijders, partner bij YNNO: “De kracht van Curaçao zit in de kleinheid van het eiland. Dat biedt kansen om verregaand te digitaliseren en sluit aan bij de economische doelstellingen van het Groeiakkoord”.

Overheid van Curaçao heeft baat bij digitalisering

In Estland is 99% van de overheidsdiensten geautomatiseerd. Daar is bewezen dat een digitale overheid een enorme impuls geeft aan de economie. Hoe handig zou het zijn als de wegenbelasting op Curaçao in twee minuten digitaal betaald kon worden, in plaats van na twee uur in de rij? Essentieel onderdeel van het Estlandse model is de verregaande bescherming van persoonsgegevens. Daardoor hebben burgers een groot vertrouwen in hun digitale overheid. 

Het Nieuwe Werken

Ondersteund door YNNO Caribbean, introduceerde Ruud Peters, op Bonaire het eerste open en flexibele kantoor-concept voor zijn overheidsdienst. Als directeur van Shared Services Organisatie van Caribisch Nederland liet hij het oude APNA gebouw ingrijpend verbouwen en van slimme IT oplossingen voorzien. 

Vincent Cornelissen van YNNO Caribbean: “Met Ruud hebben we een gebouw zo ingericht dat het nieuwe manieren van samenwerken ondersteunt. De overgang van het personeel naar de nieuwe situatie hebben we intensief begeleid. Peters: “De nieuwe werkomgeving bevordert dat mijn afdelingen anders na gaan denken over werken en klant- en oplossingsgerichter werken. In plaats van een eigen werkplek gaan ze naar een gemeenschappelijke werkomgeving, waarbij je overal in het gebouw kunt werken.” 

Zo sluiten de verschillende werkplekken aan bij verschillende activiteiten. Plekken voor tweegesprekken of een zaal voor vergaderen met veel mensen. Een creatieve ruimte voor een brainstorm of een plek waar je staand kunt werken. “Dat is de formule die we in het hele gebouw hanteren en onze medewerkers zijn ontzettend trots op hun gebouw”, aldus Peters.

“Als de overheden van Estland en Bonaire het kunnen, dan kan Curaçao het ook!”

Het Curaçao van de toekomst steunt op samenwerking, want alleen dan groeit de economie. Pieter van der Laan, partner bij YNNO ziet daarbij nieuwe mogelijkheden voor oude gebouwen op Curaçao. Als investeerders geld steken in het opknappen van monumentale panden in de binnenstad van Curaçao, is het interessant te weten dat het nieuwe werken in deze oude gebouwen ook volgens de YNNO-filosofie mogelijk is. 

Ecosystemen

Van der Laan: “Nieuw samenwerken vindt tegenwoordig meer en meer plaats in een ecosysteem, waarin verschillende spelers elkaar aanvullen en voor innovatie zorgen. Daarbij moet je niet denken in concurrentie, maar juist in elkaar helpen en versterken. Dat is een uitdaging, maar die uitdaging kan Curaçao aan. De panden in de binnenstad kunnen een voortrekkersrol spelen door ze een moderne bestemming te geven en ze in te richten volgens een nieuw concept.”

Hierdoor krijgt de economie volgens de adviseurs een impuls en vernieuwt de binnenstad zich – een dubbele winst voor Curaçao. 

De komende maanden onderzoekt YNNO Caribbean in nauwe samenwerking met Balance Consultancy welke mogelijkheden er zijn voor digitalisering van de overheid en het nieuwe digitale werken op Curaçao.