'Rebelse' Vandebron sluit zich aan bij marktleider Essent
Essent neemt branchegenoot Vandebron over. Daarmee komt een bedrijf dat zich altijd heeft geprofileerd als rebel binnen de energiemarkt in handen van de marktleider. “We willen de overstap naar duurzame energie voor iedereen aantrekkelijk maken”, aldus Vandebron-oprichter Matthijs Guichelaar. “Hiervoor is schaal nodig die we alleen niet kunnen realiseren. Hoewel we altijd de gevestigde orde hebben uitgedaagd, kiezen we er nu bewust voor onze missie van binnenuit aan te jagen.”
Het in 2013 opgerichte Vandebron onderscheidt zich met zijn bedrijfsmodel. Het brengt energieproducenten en consumenten bij elkaar voor een vaste vergoeding. Daarbij legt het de nadruk op transparantie – de consument weet precies waar zijn stroom vandaan komt – en zette het zich de afgelopen jaren af tegen de traditionele energiebedrijven. Zo beargumenteerde Guichelaar vijf jaar terug dat spelers als Essent en Nuon “een schadelijk systeem” hanteren, waarmee ze de klant zoveel mogelijk laten betalen en zelf de producent zo min mogelijk betalen.
Weinig verwonderlijk dan ook dat het overnamenieuws wat wenkbrauwen deed fronsen. Desondanks stelt oprichter en CEO Guichelaar in het NRC niet bang te zijn dat Vandebrons geloofwaardigheid op het spel staat. “We hebben altijd gezegd dat je dat systeem alleen van onderen af, dus met nieuwe spelers, kan veranderen. Dat is ook precies wat we bij Essent blijven doen”, geeft hij aan. “Dat bedrijf heeft de afgelopen jaren een grote verandering doorgemaakt en laat nu transparanter zien waar de groene stroom vandaan komt.”
Voorlopig lijken de klanten Vandebron inderdaad het voordeel van de twijfel te geven. Volgens medeoprichter en -directeur Aart van Veller hebben maar weinig klanten hun contract opgezegd. “Misschien honderd, maar dat is het”, stelt hij tegenover BNR.
Essent – dat zelf sinds dit najaar onderdeel is van het Duitse Eon – geeft aan met de overname verder gestalte te willen geven aan zijn bijdrage aan de energietransitie. “Met Vandebron wint Essent een vertrouwd duurzaam energiebedrijf in haar netwerk,” aldus CEO Patrick Lammers. “Dat is belangrijk omdat wij een sleutelrol spelen bij het behalen van de doelstellingen uit het klimaatakkoord.”
Hij legt uit dat Essent al geruime tijd geen elektriciteits- en gascentrales meer bezit: “We richten ons uitsluitend op de verkoop van energie en energiegerichte oplossingen. Met onze servicebedrijven helpen we bijvoorbeeld per jaar meer dan 11.000 huishoudens te verduurzamen met zonnepanelen. Elk jaar helpen we ook nog eens meer dan 10.000 huishoudens energie te besparen met onze isolatieoplossingen. Zo werken we aan reële verduurzaming met concrete doelen. Vandebron past als groen voorbeeld en expert naadloos bij onze verdere verduurzamingsstrategie.”
Vandebron geeft aan dat zijn bedrijfsmodel ongewijzigd blijft, maar dat het zijn klanten nu ook de mogelijkheid kan bieden zelf duurzame stroom op te wekken: “Met Essent kunnen we bijvoorbeeld versneld zonnepanelen of energiebesparingstools gaan aanbieden. Wij zien dit als de perfecte volgende stap in onze missie en in ons aanbod. Samen met Essent kunnen we de impact die we maken vergroten en de energietransitie versnellen”, legt Guichelaar uit.
Overnametraject
Over de overnamesom die de energiereus (2,5 miljoen klanten) neertelt voor zijn voormalige luis in de pels (200.000 klanten) zijn geen mededelingen naar buiten gebracht. Terwijl Vandebron sinds de oprichting flinke verliezen leed en een negatief eigen vermogen heeft, ontkent Guichelaar dat het bedrijf zich hierdoor genoodzaakt zag tot de verkoop. Hij geeft aan dat het normaal is dat een energiebedrijf de eerste jaren verlies moeten nemen en dat dit jaar winstgevend zal worden afgesloten.
De aanleiding om te zoeken naar een overnamekandidaat lag in de wens van aandeelhouder Dutch Greentech Fund om zijn belang van de hand te doen. De meerderheid van de aandelen is in handen van Guichelaar en Van Veller de meerderheid van de aandelen. Daarnaast hebben Triodos en de familie Pon hebben een belang in Vandebron.
De overname werd begeleid door verschillende externe corporate finance-specialisten. Een team van PwC – bestaande uit Istvan Csejtei, Benjamin Schuuring, Jorgos van Rooijen en Amber Willemsen leverde M&A-advies. Een team van Deloitte – bestaande uit Gwan Auw Yang, Alexander Duijn, Esmee Coenen en Jola Danaj – verzorgde dataroom support. De juridische ondersteuning was afkomstig van Niels Kloppenburg en Monique Aykaz van Venture Lawyers Amsterdam en van CMS Nederland.