Nederlands energiesysteem overvleugeld door buurlanden

05 november 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De World Energy Council heeft in samenwerking met adviesbureau Oliver Wyman in kaart gebracht hoe sterk en vooruitstrevend nationale energiesystemen zijn. Europese landen blinken uit en steken met kop en schouders boven de rest uit – Nederland mag zich echter tot een van de middenmoters rekenen. 

Het onderzoek rangschikt meer dan 120 landelijke energiesystemen op drie dimensies: zekerheid, betaalbaarheid en duurzaamheid. Een blik op de top tien laat zien dat Zwitserland, Zweden en Denemarken voorop lopen als het gaat om hun energiebeleid. Opvallend is dat op Nieuw Zeeland (nummer 10) na, de gehele top tien bestaat uit Europese landen. Zo zijn Finland, Frankrijk, Oostenrijk, Luxemburg en Duitsland de overige andere meest vooruitstrevende landen, aldus de onderzoekers. 

Nederland in middenmoot

Nederland staat op de veertiende plek en wordt hiermee overvleugeld door haar buurlanden. Neil McArthur, adviseur bij Oliver Wyman, legt de tegenvallende score van ons land uit. “Nederland is ten opzichte van andere landen trager met het nemen van concrete effectieve verbeteringen. Daar komt bij dat Nederland in het afgelopen jaar afhankelijker is geworden van andere landen voor hun energietoevoer. Met een energiemix die nog steeds gedomineerd wordt door kolen en gas is de nood hoog voor meer duurzame energiebronnen.”

Volgens politici is Nederland met een inhaalslag bezig. In de zomer gaf het kabinet het startsein voor het Klimaatakkoord. Het gaat hier om een overeenkomst tussen vele organisaties en bedrijven uit Nederland met als doel de opwarming van de aarde tegen te gaan. Meer concreet is de ambitie om de CO2-uitstoot in 2030 met 49% verminderen. Deze doelstelling is volgens McArthur “nog niet verwerkt in de resultaten van de analyse”, omdat Nederland “nog wel de daad bij het woord moet voegen”. Want ook hier geldt: “daar zijn andere Europese landen een stuk sneller mee.”

World Trilemma ranking voor 128 landen

Verbeterpunten

Waar kan Nederland dan aan sleutelen om beter te presteren? Om te beginnen importeert ons land te veel ‘vuile’ energie. “81% van de energietoevoer is afhankelijk van fossiele brandstoffen.” Verder moet de duurzame opwekking van groene energie fors worden opgeschroefd. Ondanks de forse investeringen in onder meer windparken, blijkt uit het onderzoek dat andere landen stukken beter presteren.

Landen als Zweden en Noorwegen beschikken reeds over grootschalige waterkrachtcentrales, Denemarken maakt effectief gebruik van zonne- en windenergie, terwijl Frankrijk inzet op kernenergie. En het Verenigd Koninkrijk, tot voor kort een relatief grote vervuiler, heeft het verbruik van steenkool drastisch verminderd en zwaar geïnvesteerd in hernieuwbare bronnen.

Vanuit een wereldwijd perspectief bezien staat Uruguay het hoogst genoteerd, in verhouding tot de andere Latijns-Amerikaanse en Caribische landen. In het Midden-Oosten is het Israël dat in verhouding tot het regionale gemiddelde het beste scoort. Nieuw-Zeeland leidt binnen de Aziatisch-Pacifische regio, Mauritius voert de boventoon in Afrika en in Noord-Amerika laat Canada een significant betere score zien dan de Verenigde Staten.