BDO verdubbelt wereldwijde omzet in afgelopen 10 jaar

06 december 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Internationaal accountants- en advieskantoor BDO heeft zijn omzet in het laatste financiële boekjaar met 7% weten op te schroeven, naar $9,6 miljard. Ook het personeelsbestand is met 10% gegroeid naar ruim 88.000 professionals, die werkzaam zijn in de meer dan 1.800 kantoren in 167 landen.

“Het afgelopen jaar is voor BDO wereldwijd een mijlpaal gebleken, met aanhoudende organische groei en een gerichte fusie- en overnamestrategie die het fundament heeft gelegd voor opnieuw een solide jaar van groei”, laat wereldwijde BDO-CEO Keith Farlinger weten.

De organische groei voor BDO was het sterkst in Noord- en Zuid-Amerika, met 16%, waarmee de markt goed is voor 53% van de wereldwijde fee-inkomsten. De op één na grootste geografische divisie van BDO (33% van het totaal), de EMEA-regio, groeide met 13%, terwijl de Asia Pacific-regio een groei van 12% kon noteren, onder andere door de sterke groei in Pakistan (38%), India (30%) en Indonesië (21%).

Wereldwijde omzet van BDO

Landenorganisaties die bijzonder goed presteerden, waren Australië, Chili, Litouwen, Mexico, Peru, Roemenië, Saoedi-Arabië en Singapore – elk van deze landen wist dubbele groeicijfers neer te zetten. 

Ook was er anorganische groei, onder meer door de fusie met Moore Stephens in het Verenigd Koninkrijk (een van BDO’s grootste deals ooit), de acquisitie van Consolid8 in Australië en de overname van Grant Thornton in Zuid-Afrika. In totaal werden 20 fusies en overnames afgesloten in het afgelopen boekjaar, dat eindigde op 30 september 2019. Daarbij was de VS de grootste dealmaker, onder andere door deals met Global Trade Strategies in Atlanta en Lootok in New York.

Vanuit een businessline-perspectief, blijven Audit en Assurance binnen BDO de grootste bijdrage leveren aan de wereldwijde omzet – $4 miljard (42%) – gevolgd door Advisory en Tax – elk goed voor 21% van de groepsomzet – en Business Services & Outsourcing, goed voor 15% van de totale omzet.

Wereldwijde inkomsten van grote accountants- en advieskantoren

Tien jaar geleden genereerde BDO een omzet van iets meer dan $5 miljard, wat betekent dat BDO zijn omzet in tien jaar tijd bijna heeft verdubbeld. Daarmee is het bureau sneller gegroeid dan zijn belangrijkste (Big Four-)concurrenten. Deloitte was de snelste groeier onder de Big Four (Deloitte, EY, KPMG en PwC), maar volgde BDO met een groei van 14%, terwijl Grant Thornton en RSM respectievelijk met 67% en 50% wisten te groeien.

“Hiermee hebben we onze positie als snelst groeiende wereldwijde accountants- en adviesorganisatie van de afgelopen 10 jaar bevestigd”, aldus Farlinger. Voor de toekomst verwacht BDO een solide boekjaar in 2020, ondanks de groeiende economische onzekerheid in de economische en financiële markten. Om klaar te zijn voor de toekomst, investeert BDO $300 miljoen in technologie en innovatie.

De Nederlandse praktijk van BDO genereert een omzet van €282 miljoen en telt 2.500 medewerkers.