Zorgapp voor hiv-patiënten wint Impact in Healthcare award

11 november 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel

Zorgapp HappiApp heeft de Vintura Impact in Healthcare award in de wacht gesleept. De app werd uit meer dan 30 inzendingen verkozen tot de beste zorginnovatie van het jaar. 

De Impact in Healthcare award is een initiatief van adviesbureau Vintura. Het bureau is van mening dat zorgsector wezenlijk zal moeten veranderen in de komende jaren, waarbij innovatie een belangrijke rol speelt in de transitie naar betere zorg die beschikbaar én betaalbaar is voor alle patiënten. Met de awards wil het bureau uit Baarn jonge, mogelijk baanbrekende innovaties in het zonnetje zetten. 

De meer dan 30 inzendingen werden beoordeeld op vier criteria: ‘innovativiteit, ‘impact’, ‘schaalbaarheid’ en ‘samenwerking’, waarna de drie beste concepten – HappiApp, Reducept en DiSofa – op 7 november jongstleden mocht strijden voor de hoofdprijs. Na enerverende pitches werd HappiApp door de vakjury en het publiek verkozen tot winnaar.

De HappiApp is een gratis app die patiënten met een hiv-infectie inzicht geeft hun medische gegevens, medicijngebruik en lichamelijke en geestelijke gezondheid. Ook biedt de app de mogelijkheid om afspraken op de poli te beheren – denk aan het noteren van een afspraak en het ontvangen van reminders voor een consult.

HappiApp wint de Vintura Impact in Healthcare award

Doel van de app is om de zorg voor hiv-patiënten continu te verbeteren. Zo voorkomt het onnodige polikliniekbezoeken wanneer de patiënt geen klachten heeft, en geeft het hun informatie waarmee ze preventief kunnen werken aan het voorkomen van andere ziektes (bijvoorbeeld depressie).

Voor de zorgsector als geheel heeft de app de potentie om een grote impact te leveren. Vroegtijdige detectie van depressie door screening in de app en minder poliklinische hiv-consulten zou volgens de bedenkers Joop Arends van het UMC Utrecht en Guido van den Berk van het OLVG tot €2 miljoen per jaar kunnen besparen.

Met het winnen van de Vintura Impact in Healthcare award ontvangt HappiApp een geldprijs van €10.000 en vijf Vintura-consultancydagen. “Met deze prijs kunnen we een volgende stap zetten in de ontwikkeling van de app en onze dienstverlening”, aldus de dolblije Arends en Van den Berk.

Bas Amesz, partner bij Vintura en een van de juryleden: “Een initiatief als HappiApp kan door het winnen van deze prijs een echte boost krijgen, ook omdat de schaalbaarheid zo groot is en nog veel mogelijkheden kan bieden. Wij zijn blij dat we het team van HappiApp hierbij kunnen helpen.” 

Vorig jaar ging de Impact in Healthcare award naar IV-Walk, een draagbaar infuus dat de mobiliteit van patiënten verbetert.