Adviesbureau FourValue stort zich op bestrijding van financial crime

13 november 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Vier ervaren professionals in het financial crime-landschap hebben hun krachten gebundeld en samen adviesbureau FourValue opgericht.

Het nieuwe consultancybureau richt zich specifiek op risk & compliance-vraagstukken in de financiële wereld, met een focus op Know Your Customer (KYC)-procedures en transactiemonitoring. De lancering van het bureau komt op een moment dat banken toenemend onder druk staan ten aanzien van de due diligence die zij op hun klanten en portfolio’s uitvoeren.

Strijd tegen financial crime

Uit tal van praktijkvoorbeelden die de afgelopen jaren aan het licht zijn gekomen, komt goed naar voren voor welke opgave banken vandaag de dag staan. Vanuit de politiek, media en toezichthouders wordt van banken verwacht dat ze financiële misdaad zoveel mogelijk in de kiem smoren, maar de praktijk blijkt echter weerbarstig.

Ondanks de honderden miljoenen die aan de opsporing van financial crime waren uitgegeven, werden zowel ING als ABN AMRO onlangs op de vingers getikt door toezichthouder DNB, aangezien beide banken onvoldoende compliant bleken. ING schikte voor een recordbedrag van €775 miljoen, het hoogste bedrag ooit in de Nederlandse financiële sector. 

“Veel organisaties kampen met uitdagingen om hun klantrelaties volledig en juist te documenteren en analyseren, om zodoende aan te tonen dat zij (financiële) risico's onder controle hebben. Wij ondersteunen onze klanten met passende en pragmatische dienstverlening op dit gebied”, zegt Martijn Hin, een van de vier oprichters van FourValue. 

Adviesbureau FourValue stort zich op bestrijding van financial crime

Diensten die het Amsterdamse bureau zullen gaan bieden, zijn onder andere het uitvoeren van risicoanalyses en -audits, het ontwerpen en uitvoeren van KYC- en Anti-Money Laundering (AML)-programma’s, forensisch onderzoek naar incidenten en compliance-management. Naast consultancy leveren de adviseurs van FourValue ook coaching aan bestuurders/managers, en verzorgen ze trainingsprogramma’s voor personeel.

De oprichters

De vier oprichters brengen samen meer dan 100 jaar aan ervaring in de bankensector en consultancy mee naar FourValue. Martijn Hin gaf hiervoor sinds 2011 leiding aan de afdeling Forensics & Litigation Support van BDO, daarvoor werkte hij twaalf jaar voor KPMG. De registeraccountant is een expert op het gebied van forensisch onderzoek, gespecialiseerd in fraude en financieel onderzoek, integriteit, anti-omkoping & corruptie diensten en frauderisicomanagement.

Ook Peter Diekman heeft een achtergrond bij KPMG en BDO. De afgelopen vijf jaar was hij partner bij de forensische onderzoekspraktijk van BDO in Nederland en van 2008 tot 2011 Lead Partner bij KPMG Advisory. Daarvoor was hij onder meer global head of Group Audit bij ABN AMRO en Chief Auditor bij Philips. Ook is Diekman verantwoordelijk voor de opleidingen aan de Erasmus Universiteit gericht op compliance en financieel economische criminaliteit. 

Rene Boekel en Jeroen Rijpkema zijn beiden afkomstig uit de bankensector. Laatstgenoemde was meest recentelijk nog CEO van de Private Banking International-divisie van ABN AMRO. Gedurende zijn 33-jarige carrière bij de grootbank heeft hij tal van andere leidinggevende posities bekleed in Nederland, België, Zwitserland en de VS. Na zo’n tien jaar dienst te hebben gedaan binnen de Forensics-afdeling van KPMG, werkte Boekel vervolgens zo’n twaalf jaar voor ABN AMRO en RBS. Hij heeft uitgebreide ervaring in compliance, fraude, beveiliging en regelgeving.