Opleider Sioo en adviseur Shirine Moerkerken bundelen krachten

31 oktober 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Opleidingsinstituut Sioo en Shirine Moerkerken – oprichter van adviesbureau Strange | Strategy and Change – bundelen hun krachten en gaan vanaf volgende jaar samen de leergang ‘Interveniëren met Passie en Precisie’ aanbieden. 

In het nieuwe opleidingsprogramma, dat begin 2020 van start gaat, worden deelnemers uitgedaagd om hun interventierepertoire verder te ontwikkelen en te verbreden. “De opleiding is ontwikkeld voor ervaren vakmensen, die zich in verschillende rollen met interveniëren in organisaties bezighouden. Vakmensen die weten hoe ze een intakegesprek moeten voeren, interventiestrategieën kunnen ontwikkelen en inzetten, en die – al dan niet tijdelijk – afscheid kunnen nemen van een klant”, laat Sioo op zijn website weten. 

Leerdoelen

De opleiding, die wordt gegeven door interventiespecialist Shirine Moerkerken, kent verschillende leerdoelen. Zo maken deelnemers zich tijdens het leertraject eigen hoe ze verandering en beweging kunnen veroorzaken in plaats van te maken, hoe ze belevings- en ervaringsgerichte adviestrajecten kunnen ontwikkelen, en hoe ze interventiestrategieën kunnen ontwikkelen die recht doen aan de complexiteit van de vraagstukken van klanten. “Deze strategieën zijn gebaseerd op ‘radial thinking’ in plaats van op lineair denken”, aldus Sioo.Opleider Sioo en adviseur Shirine Moerkerken bundelen krachten

Verder zullen deelnemers van de opleiding leren hoe ze interventiestrategieën dienen te ontwikkelen die recht doen aan de autonomie en het zelfoplossend vermogen van de klant. Ook zullen ze leren hoe ze taal kunnen inzetten om groepen mensen te helpen om op andere manieren betekenis te geven aan wat zij ervaren. Verder zullen deelnemers zich gaan bezighouden met leren omgaan met conflicten en met het leren spelen met tijd en timing, dat alles in het licht van interveniëren. 

Achtergrondinformatie

Moerkerken is als hoofddocent verbonden aan de 15-daagse opleiding en zal deze in samenwerking met meerdere gastdocenten gaan verzorgen. Ze kan bogen op meer dan twintig jaar aan relevante werkervaring. Nadat ze in 1998 haar doctorandustitel behaalde aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam, werkte ze zo’n negen jaar als organisatieadviseur voor verschillende consultancybureaus. 

In 2008 koos Moerkerken voor het ondernemerschap en richtte adviesplatform ‘Strange | Strategy and Change’ op, een netwerk van gerenommeerde veranderspecialisten die een bijdrage willen leveren aan het oplossen van sociale problemen. “Dergelijke vraagstukken zijn ‘hoog complex’ en interessant voor een veranderkundige. Waar ik vroeger vooral non-profit organisaties adviseerde, word ik nu ook regelmatig gevraagd bij profit-organisaties. Banken en productiebedrijven vormen tegenwoordig immers ook maatschappelijke vraagstukken”, zegt Moerkerken in gesprek met Sioo.  

De basis van haar ambacht ligt volgens Moerenkerken in de filosofie van het sociaal constructionisme. “Als je gevraagd wordt in een organisatie om iets te veranderen, dan kun je er niet van uitgaan dat vaststaat wat dat ‘iets’ is. De ‘werkelijkheid’ bestaat immers niet, de vraag is dus: hoe construeren mensen hier hun werkelijkheid? Waar geloven ze in en hoe kan ik daar met hun over onderhandelen? Daar gaan traditionele adviseurs vaak anders mee om: ‘dit is hoe de werkelijkheid nu in elkaar zit en we moeten daarheen’”, besluit Moerkerken.

Klik hier voor meer informatie over ‘Interveniëren met Passie en Precisie’.