Krimpende automotivesector legt druk op toeleveranciers
De zwakke markt voor autoverkoop brengt toeleveranciers voor de automotivesector in de problemen, zo waarschuwt een nieuw rapport van Roland Berger en Lazard.
China is jarenlang dé groeimotor geweest voor de wereldwijde auto-industrie. Maar die situatie is aanzienlijk veranderd, sinds de zwakke autoverkoop en -productiecijfers in China. In 2018 nam de productie van auto’s in het land af met 3%, en in de eerste helft van dit jaar zag het beeld er nog somberder uit: een productiedaling van 10%.
Economische teruggang
Aanleiding voor de teruglopende automarkt vormt allereerst de wereldwijde economische teruggang, die de vraag naar nieuwe auto’s en daarmee ook de productie flink heeft teruggeschroefd. Een tweede factor speelt het handelsconflict van China met de VS, waardoor sommige auto’s – vooral importauto’s – duurder zijn geworden. China is een van ’s werelds grootste hubs voor autoproductie, wat betekent dat het land door het terugschroeven van de productieplanning hard wordt geraakt.
Door de bepalende rol die China binnen de wereldwijde automotivemarkt speelt, hebben ook original equipment manufacturers (OEM’s) en leveranciers aan de industrie met uitdagingen te kampen. In 2018 groeide de wereldwijde autoproductie niet, en over het eerste halfjaar van 2019 daalde de productie met 5%, in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.
Toch draait het niet alleen om China. Wereldwijd zijn fabrikanten bezig met het herijken van hun toekomstplannen. In Europa speelt het Brexit-debacle een grote disruptieve rol. Fabrikanten proberen hun kosten te verlagen door inkoopbesparingen, die weer van invloed zijn op leveranciers. Met als gevolg dat marges voor toeleveranciers onder druk komen te staan. Met een gemiddelde EBIT-marge van 6% hebben deze inmiddels hun laagste punt sinds 2002 bereikt.
Handelsspanningen en kostenbesparingen
"Internationale handelsspanningen en voortdurende kostenbesparingen bij autofabrikanten dragen bij aan deze druk”, zegt Casper Veenman, partner bij Roland Berger Nederland. Hierbij speelt mee dat veel leveranciers te maken hebben met hogere kosten in hun bedrijfsvoering, aangezien ze hun plannen tot nu toe baseerden op een vooruitzicht van groei. “De groeiverwachtingen waren positief en veel leveranciers hebben daarom extra capaciteit opgebouwd. Bij sommige leveranciers blijft nu 60% tot 70% van deze capaciteit ongebruikt.”
Om concurrerend te blijven, zo legt Veenman uit, is het belangrijk dat leveranciers zorgen voor voldoende agile operaties, om aan de veranderende vraag te kunnen voldoen. “Leveranciers in de auto-industrie moeten zorgen voor flexibele structuren en processen en velen moeten samenwerkingen met anderen in de markt aangaan.” Ook adviseren de auteurs leveranciers om beter te kijken naar hun financiële flexibiliteit en hun werkkapitaalmanagement.