HR-banen gaan de komende jaren volledig op de schop

10 oktober 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het human resources (HR)-beroep gaat binnen drie tot vijf jaar volledig op de schop, voorspellen de auteurs van ‘HR-Trends 2019-2020’, een gezamenlijke studie van adviesbureau Berenschot, uitgeverij Performa en AFAS Software. 

Het onderzoek werd gehouden onder bijna 2.000 HR-professionals in ons land en laat zien dat maar liefst zeven op de tien respondenten (71%) er heilig van overtuigd zijn dat functies binnen het HR-domein flink zullen veranderen en dat als gevolg daarvan nieuwe vaardigheden nodig zullen zijn om het vak succesvol te kunnen uitoefenen.

De algehele consensus is dat het HR-beroep in veel grotere mate onderhevig is geworden aan disruptie dan twee jaar terug, toen nog maar 60% verwachtte dat zijn of haar functie zou veranderen. Verandering in de uitvoering van taken (66%) is de meest genoemde reden, gevolgd door uitbreiding van het HR-takenpakket (46%). 35% verwacht een toename van de algemene managementtaken, terwijl 24% denkt dat een meer adviserende rol richting stakeholders nodig zal zijn in de toekomst. 

De oorzaken voor het veranderen van HR-functies

Niet verrassend wordt digitalisering als de drijvende factor gezien achter de veranderende HR-rollen. Bijna een derde van de ondervraagde HR-professionals zegt dat de aanpassing van het takenpakket het gevolg is van digitalisering en/of robotisering.

Bang dat hun baan volledig wordt overgenomen door robots zijn HR-professionals nog niet. Ze hebben het puur over een verschuiving in focus en activiteiten. Zo geeft slecht één van de respondenten aan te verwachten dat de eigen baan op korte termijn verdwijnt, terwijl 42% van de HR-professionals stelt dat de positie op de arbeidsmarkt juist is verbeterd. 

Op de langere termijn is dit besef van mogelijk baanverlies er wel: 16% van de ondervraagden gelooft dat er in de komende drie jaren banen zullen verdwijnen in operationele gebieden zoals personeelszaken en salarisadministratie. “Naarmate we steeds verder digitaliseren, zien we dat steeds meer HR-professionals beseffen dat dit ook van invloed kan zijn op hun eigen functie”, zegt Hans van der Spek, vanuit Berenschot verantwoordelijk voor het onderzoek. 

In de HR-rollen waar meer waarde aan de business wordt toegevoegd – rollen als HR business partner, talent management coach of workforce planner, is deze angst er amper. Als alles verloopt volgens de digitale plannen zoals die binnen HR-afdelingen liggen, dan kunnen deze professionals juist de vruchten plukken van digitalisering, legt Bas van der Veldt, CEO van AFAS Software, uit. “Door digitalisering goed door te voeren binnen organisaties verdwijnt een groot deel van de administratieve last waarmee tijd vrijkomt voor de medewerkers.”

HR-functies waarvan de respondenten verwachten dat deze verdwijnen in de komende jaren

Gevraagd naar hoe goed organisaties in staat zijn om de transitie naar zogeheten ‘21e eeuw HR-vaardigheden’ in goede banen te leiden, zijn HR-professionals weifelend. 49% van de respondenten vindt dat er onvoldoende budget is om doelen te bereiken, en 43% maakt zich ernstige zorgen over hoe ze bij kunnen blijven met hun professionele kennis en competenties. Zo’n vijfde (22%) maakt zich zorgen over de individuele aanpassingen die nodig zullen zijn om tegemoet te kunnen komen aan digitalisering en/of robotisering.

Andere zorgen waar Nederlandse HR-professionals mee rondlopen, zijn onder andere de aanhoudende spanningen op de arbeidsmarkt, een afname van de economische groei en een stijgende werkdruk.