Robbin Kerkhoff over haar eerste weken bij First Consulting

18 oktober 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Wat betekent het nou écht om consultant te zijn bij First Consulting? Wie zijn de mensen achter het bureau? Wat maakt dat zij met zoveel plezier, ambitie en trots het bedrijf dagelijks naar een hoger niveau tillen? Consultant Robin Kerkhoff deelt haar ervaringen als starter bij First Consulting.

Kun je jezelf kort voorstellen?

Ik ben Robbin Kerkhoff, 25 jaar en woon samen met mijn vriend en kat James in Amsterdam. Sinds eind augustus ben ik met veel plezier werkzaam bij First Consulting. Voor mijn start hier heb ik de master Consultancy & Organisatieontwikkeling aan de Universiteit van Amsterdam afgerond, waarbij ik de vooropleiding Arbeid- en Organisatie psychologie aan dezelfde universiteit heb gevolgd. 

Als je kijkt naar de master die ik heb gevolgd, lijkt een baan in de consultancy een logisch vervolg. Toch begon ik tegen het einde van mijn studie te twijfelen. Tijdens mijn afstudeerstage kwam ik er namelijk achter dat ik het liefst werk daar waar de impact het grootst is, namelijk op de werkvloer samen met de klant. Consultancy daarentegen associeerde ik vooral met het schrijven van dikke adviesrapporten vol met ingewikkelde taal voor de top van de organisatie. Mijn twijfels werden weggenomen toen ik via een recruitmentbureau in contact kwam met First Consulting. Ik besefte dat het ook anders kan, namelijk vanaf dag één samen met de klant verbeteringen definiëren, uitwerken en implementeren als consultant. 

Robbin Kerkhoff, Consultant bij First Consulting

Waarom heb je voor First Consulting gekozen?

Met stip op één: de no-nonsense aanpak en de nuchtere cultuur. Dus niet het volgen van een aanpak vanuit de theorie, maar samen met de klant kijken naar wat het beste bij de organisatie en mensen past. De nuchtere cultuur kwam voor mij goed naar voren in de sollicitatieprocedure. Geen afstandelijke assessments en gesprekken met recruiters, maar vier gesprekken met toekomstige collega’s. Hierdoor merkte ik gelijk dat er een goede fit was, niet alleen op inhoudelijk vlak maar vooral ook op persoonlijk vlak. 

Wat was je eerste indruk van First Consulting?

Als starter zit je vanaf het begin bij de klant, dus een week voor mijn start werd ik gebeld door een collega met informatie over het eerste project en de klant waar ik zou starten. Eerlijk is eerlijk, mijn eerste werkdag vond ik hartstikke spannend. Maar eenmaal aangekomen op locatie bij de klant, een regionale netbeheerder, verdween de spanning als sneeuw voor de zon. Ik werd warm ontvangen door collega’s en merkte gelijk dat openheid naar elkaar, plezier en vertrouwen centraal staan. Ter illustratie, op mijn vierde dag mocht ik al een heus First Consulting-event meemaken, waar ik veel collega’s heb ontmoet. En dan niet op kantoor in een kantoor-tenue, maar op de militaire basis in een militair uniform. Er is geen leukere manier om je collega’s in de eerste week te ontmoeten. 

Hoe kijk je terug op je eerste weken?

De eerste weken bij een nieuwe werkgever zijn toch altijd een soort reality check: is dit wat ik ervan had verwacht? Hier kan ik volmondig ja op zeggen. Natuurlijk komt er in de eerste week veel op je af, waardoor ik wel eens grapte tegen een collega ‘’het voelt soms net alsof ik weer in de brugklas zit’’. Dit gevoel verdween echter snel, doordat ik al vanaf dag één het vertrouwen kreeg om input te leveren. Zo heb ik tijdens mijn derde week zelfstandig een workshop begeleid. Daarnaast ben ik bezig geweest met het schrijven van een voorstel voor een toekomstig project, waardoor ik mijn toekomstige rol zelf kon vormgeven.

Een belangrijke succesfactor voor mijn eerste weken was de goed vormgegeven dagelijkse begeleiding en feedback. Hierdoor kon ik in korte tijd veel leren van collega’s met meer ervaring.

Meer weten over werken bij First Consulting? Bekijk dan ook overige interviews met consultants of bezoek een van de events van het bureau.