Novius helpt NS met informatievoorziening in treinen

03 oktober 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Adviesbureau Novius is genomineerd voor de Computable Awards voor een project dat het bedrijf – met enkele andere partijen – in opdracht van en in samenwerking met de NS heeft vormgegeven en geïmplementeerd.

In de categorie ‘ICT-project van het jaar in het Grootbedrijf’ zijn Novius en NS met het project ‘Internet of Trains’ één van de vijf genomineerden. Het project speelt in op een belangrijke ontwikkeling: vandaag de dag zijn treinen eigenlijk computers die over rails rijden. Zo genereren en ontvangen ze veel data waarmee allerlei belangrijke services voor reizigers, conducteurs, machinisten en operationele diensten kunnen worden gerealiseerd.

Om al deze relevante partijen van actuele informatie te kunnen voorzien, heeft de NS in samenwerking met onder meer Novius een zogeheten On Board Information Services(OBIS)-systeem ontwikkeld.

Novius helpt NS met informatievoorziening op treinen

Gelet op de rol die de NS in onze samenleving vervult, is de relevantie van zo’n soort ICT-systeem evident. De NS is één van de weinig organisaties in ons land die iedere dag onder grote druk moeten zorgen dan miljoenen passagiers op tijd op hun bestemming geraken. Als dat niet lukt – wat kan gebeuren, onverwachte situaties zoals technische storingen en ongevallen zijn niet uit te sluiten – stromen de klachten binnen en ontstaat er meer dan eens politieke ophef. Communicatie naar reizigers is dan van groot belang. Op de juiste wijze communiceren kan alleen als de NS de precieze stand van zaken kent. Om daarvan op de hoogte te kunnen zijn, blijkt gebruikmaken van het OBIS-systeem een tactische zet.

Via allerlei hardware en Internet of Things-technologie kan de NS communiceren met de vele honderden treinen, waar OBIS-systemen op zijn geplaatst. Het geheel wordt een ‘virtuele trein’ genoemd. Gedurende vier jaar zijn er intern proeven gedaan. Het verantwoordelijke projectteam heeft door goede resultaten neer te zetten voor elkaar gekregen dat OBIS in de toekomst op alle treinen zal worden geplaatst. Momenteel rijden er al enkele treinen rond met OBIS. Het is de bedoeling dat de gehele treinvloot van NS tegen het eind van 2019 is uitgerust met OBIS.

De jury van de Computable Awards sprak tijdens de bekendmaking van de nominatie lovende woorden over het project: “Bewonderingswaardig, getuigend van visie en ondernemerschap, heeft het projectteam volgens de jury met treinleveranciers onderhandeld en samengewerkt om nieuwe treinen van OBIS te voorzien. Een treinbouwer kan alleen maar aan NS leveren als de trein met OBIS is uitgerust. Wereldwijd is dit ongeëvenaard. De ‘virtuele trein’-oplossing is een uniek staaltje van vindingrijkheid en doorzettingsvermogen. Het laat duidelijk zien dat een goede samenwerking tussen klant en leverancier een sleutel tot succes is. Voor beide is dit een win-winsituatie. Gezien het grote maatschappelijk belang is ‘Internet of Trains’ een terechte nominatie.”