Ecorys zet beste prestatie neer in tien jaar tijd

01 oktober 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Onderzoeks- en adviesbureau Ecorys heeft het afgelopen boekjaar zijn beste prestatie in tien jaar tijd neergezet. “We kijken terug op een succesvolle periode en zijn trots op de opdrachten waaraan we hebben gewerkt”, vertelt bestuursvoorzitter Manon Janssen.

De netto-omzet van Ecorys – exclusief omzet toegewezen aan interne transacties – steeg afgelopen boekjaar met 11% naar €97 miljoen, wat neerkomt op een omzetstijging van €20 miljoen in drie jaar. Goede resultaten in de twee belangrijkste markten van het adviesbedrijf – het Verenigd Koninkrijk en Nederland – zorgden met name voor deze positieve groeicijfers. 

In het jaarverslag van Ecorys licht Janssen de belangrijkste oorzaken van de groeiontwikkeling van het bedrijf verder toe. Ten eerste is de vraag naar beleidsevaluaties en transformatiediensten toegenomen: “De samenleving kampt met verschillende maatschappelijke uitdagingen. We adviseren onze regionale, nationale en internationale klanten, die zich voornamelijk in de publieke sector bevinden, over beleid, ondersteunen ze bij het implementeren van programma’s en helpen ze hun doelen te realiseren”, aldus Janssen.

Omzet van Ecorys

Het winnen van grotere projecten is een tweede factor die ervoor heeft gezorgd dat Ecorys zijn footprint heeft kunnen uitbreiden. Zo werden er initiatieven genomen om een betere en snellere samenwerking tussen de verschillende bedrijfseenheden en kantoren mogelijk te maken, waardoor het adviesbureau geïntegreerde oplossingen kon aanbieden. Dit schroefde zowel business development als de uitvoering van projecten naar een hoger niveau.

Een van de projecten waaraan het adviesbureau de afgelopen periode heeft gewerkt is een onderzoek naar de financiële gevolgen van de transitie naar duurzame alternatieven voor verwarmen en koken in Nederland (in opdracht van Milieudefensie). Voor een ander project beoordeelden de experts van Ecorys de overheidsuitgaven en financiële verantwoordingsplichten (PEFA) van een overheidsinstelling in Oezbekistan, in opdracht van een delegatie van de Europese Unie (EU) in Oezbekistan. Verder heeft het adviesbureau voor UNICEF een studie uitgevoerd naar de fiscale ruimte voor kinderen in oostelijk en zuidelijk Afrika. 

Daarnaast zette Ecorys in opdracht van de EU ook zijn expertise in bij het ontwerpen en implementeren van een resultaatgericht controlesysteem voor vluchtelingen in Turkije. Dit project heeft als doel de efficiëntie, complementariteit en transparantie van de €3 miljard aan financiële steun die Turkije heeft ontvangen (in ruil voor noodopvang van zo’n 3,9 miljoen Syrische vluchtelingen) te verbeteren. 

In een blik op de toekomst laat Janssen weten dat ze verwacht dat Ecorys de groei zal doorzetten, hoewel ze tegelijkertijd aangeeft dat relevante externe uitdagingen zoals de brexit-onderhandelingen en de toenemende politieke spanningen tussen de EU en Turkije nauw in de gaten moeten worden gehouden. Door de groeiende onrust in een aantal ontwikkelingslanden waar Ecorys actief is, heeft het bedrijf hogere veiligheidsmaatregelen genomen voor zijn personeel in deze regio’s. 

Wereldwijd heeft Ecorys meer dan 550 werknemers in dienst, die opereren vanuit kantoren in vijftien landen. Het bedrijf is een van de oudste economische onderzoeks- en adviesbureaus van ons continent, met een geschiedenis die teruggaat tot 1929. Zijn huidige naam dankt het bedrijf aan een fusie die plaatsvond in 2000 tussen het Britse Ecotec Research & Consulting en het Nederlandse NEI Kolpron.