KPMG en AlixPartners wikkelen faillissement Thomas Cook af

25 september 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Afgelopen maandag werd het langverwachte faillissement van het Britse Thomas Cook een feit. Daarmee is, bijna 179 jaar na de oprichting, een van Europa's grootste reisorganisaties ten ondergegaan. Professionals van KPMG en AlixPartners zijn aangesteld om het faillissement zo gunstig mogelijk af te wikkelen. 

Op 23 september 2019 werd de reisindustrie flink opgeschud: de Britse tak van de Thomas Cook Group werd failliet verklaard. Dochterbedrijven Thomas Cook Nederland en Neckermann Reizen maken ook deel uit van de groep, maar hebben op het moment van schrijven nog niet officieel hun faillissement aangevraagd, al is dat volgens verschillende experts slechts een kwestie van tijd. Zo heeft Thomas Cook Nederland deze maandag de Stichting Garantiefonds Reisgelden (SGR) gecontacteerd om melding te doen van zijn noodlijdende situatie.

Onzekerheid voor Nederlandse reizigers

Door het faillissement zijn op dit moment zo’n 600.000 vakantiegangers gestrand, waaronder 150.000 Britten. Met de Nederlandse tak van Thomas Cook en Neckermann Reizen zijn momenteel naar schatting meer dan 10.000 personen op vakantie. Doordat beide organisaties officieel nog niet failliet zijn verklaard, is het voor deze groep reizigers bijzonder onduidelijk wat hen te wachten staat. Verschillende Nederlanders ondervinden al wel problemen. Zo laten ze via de sociale media weten niet meer hun hotelkamer te mogen betreden. De enige optie die hen wordt aangeboden is zelf de verblijfsrekening betalen, terwijl ze het geld daarvoor voorafgaand aan hun vakantie al naar de reisorganisatie hadden overgemaakt.

KPMG en AlixPartners wikkelen faillissement Thomas Cook af

Omdat Thomas Cook Nederland zich heeft aangesloten bij de SGR, kunnen gedupeerden uiteindelijk wel hun geld terugkrijgen of hun vakantie omboeken. Het fonds heeft op dit moment een omvang van zo’n €87,5 miljoen, wat volgens SGR-bestuurders ruim voldoende is om de gevolgen van een eventueel faillissement van de Nederlandse tak van Thomas Cook te kunnen dekken. In totaal hebben zo’n vijfenveertigduizend Nederlanders reeds een vakantie geboekt bij de reisorganisatie. Toch kan de SGR op dit moment nog geen hulp bieden, simpelweg omdat Thomas Cook Nederland officieel nog niet failliet is verklaard.

Geen verrassing

Het faillissement van de Britse tak van Thomas Cook is geen enorme verrassing. Al maanden werd er in de wandelgangen gesproken over het financieel zware weer waarin de reisorganisatie verkeerde. Na een opeenvolgende serie van operationele verliezen, probeerde het management van Thomas Cook alles op alles te zetten om het bedrijf van de ondergang te redden. Zo werden al langere tijd verschillende onderdelen van de organisatie in de etalage gezet, terwijl in april 2019 een reddingsplan werd opgesteld met de Chinese investeerder Fosun, die maar liefst £900 miljoen neertelde. Dat bedrag bleek echter veel te laag om Thomas Cook overeind te houden: volgens experts was het dubbele vereist. 

“Tot mijn diepe spijt zijn het bestuur en ik niet in staat geweest de situatie succesvol om te buigen”, verklaart Peter Fankhauser, CEO van Thomas Cook Group. “Ik wil daarom mijn excuses aanbieden aan onze miljoenen klanten, duizenden werknemers, leveranciers en partners die ons vele jaren hebben ondersteund.” Ten gevolge van het faillissement staan in totaal ruim 22.000 banen op het spel. Om te redden wat er nog te redden valt, zijn adviseurs van KPMG en AlixPartners ingeschakeld.

Afwikkelingsfase

De komende weken zullen de professionals van de twee adviesbureaus de activa van Thomas Cook Group gaan analyseren, om vervolgens een plan van aanpak op te stellen waarmee de failliete reisorganisatie en haar personeel het minst hard zullen worden getroffen. Er zijn verschillende mogelijkheden waarover KPMG en AlixPartners zich gaan buigen, zoals het opknippen van de verschillende bedrijfsonderdelen en deze slijten aan geïnteresseerden partijen. Ook is het mogelijk dat het bedrijf als geheel wordt verkocht aan een (groep van) investeerder(s).

Vanuit KPMG nemen Blair Nimmo, Jim Tucker en David Pike (allen partners bij KPMG in de UK) de herstructurering van zes dochterbedrijven van de Thomas Cook Group voor hun rekening. Het gaat hier om TCCT Retail, Thomas Cook Retail, Retail Travel, Travel and Financial Services, The Freedom Travel Group en Future Travel. Experts van AlixPartners zullen tegelijkertijd de afwikkelingsprocedure verzorgen van negentien andere dochterbedrijven (zoals Thomas Cook Airlines, Thomas Cook Group Treasury and Thomas Cook Tour Operations). Partners Ben Browne, Simon Appell, Alastair Beveridge en Dan Imison leiden het team.