Stagiaire Marcella van den Dobbelsteen over werken bij BluPoint

25 september 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Inmiddels is Marcella van den Dobbelsteen vanuit haar studie aan de Universiteit Tilburg ruim een half jaar in de weer bij BluPoint. De redactie van Consultancy.nl ging in gesprek met de young professional, die haar ervaringen deelde.

Tijdens een academische studie worden studenten doorgaans theoretisch opgeleid in een specifiek vakgebied door middel van boeken en colleges, zegt Marcella van den Dobbelsteen, stagiaire bij BluPoint uit Den Bosch: “Gedurende je studie krijg je nauwelijks inzicht in hoe het bedrijfsleven er daadwerkelijk uitziet. Daarnaast weet je na jaren studeren aardig wat, maar mis je nog de nodige vaardigheden. Daarom heb ik ervoor gekozen om het Extended Masters Program te volgen aan de Universiteit Tilburg, waarmee mijn opleiding Strategic Management is verlengd met een stage van zes maanden en daarnaast verschillende trainingen.” 

Van den Dobbelsteen legt uit waarom ze bewust heeft gekozen voor een stage bij BluPoint: “De sfeer sprak mij gelijk aan, er is een open cultuur, terwijl ondernemerschap en samenwerken worden gestimuleerd. Zo is er elke maand een moment dat alle collega’s naar kantoor komen, waar dan samen wordt gegeten en een training wordt gegeven door één van de werknemers of door een externe professional. Ook sprak het bedrijf mij aan omdat het betrekkelijk klein is, terwijl het eveneens hele grote bedrijven als klant heeft. Op deze manier kan je veel leren van medewerkers uit alle lagen van een organisatie en heb je klanten met verschillende achtergronden.”  

Marcella van den Dobbelsteen over werken bij BluPoint

De afgelopen maanden liep Van den Dobbelsteen vier dagen per week mee met adviseurs van BluPoint bij een project van een klant, terwijl ze één dag per week naar de universiteit ging om daar trainingen en colleges bij te wonen. De stagiaire van het adviesbureau uit Den Bosch licht toe waarom ze deze combinatie zo waardeert: “Op deze manier verbeter ik zowel mijn hard-skills als mijn soft-skills. Dat is beslist belangrijk in het adviesvak.”

Het eerste project waar Van den Dobbelsteen aan meewerkte was bij één van de grote netbeheerders in Nederland, die bezig was met de transformatie van een decentraal datasysteem naar een centraal datasysteem: “Bij deze transitie heb ik meegeholpen met de business implementatie en de communicatie. Ik heb veel geleerd over projectmanagement binnen een publieke organisatie en ik heb veel verschillende soorten mensen leren kennen. Wat me vooral opviel was de nauwe samenwerking tussen de interne medewerkers en de externe consultants van BluPoint. Samen brachten we de veranderende processen in kaart zodat de plannen voor de implementatie van het nieuwe systeem gedetailleerd konden worden opgezet.” 

Inmiddels is Van den Dobbelsteen in de weer met haar tweede project, weer in de energiewereld, ditmaal bij  een andere netbeheerder: “Hier wordt hard gewerkt aan het bouwen en implementeren van een nieuw uitleessysteem voor slimme meters. Ik focus me op programmamanagement en op het advies geven aan een organisatie. Vanaf het eerste moment heb ik de kans gekregen om zelfstandig aan de slag te gaan om cultuur- en stakeholderanalyses uit te voeren. Door de reviewmomenten en door te sparren met collega’s heb ik enorme stappen gemaakt. Niet alleen heb ik op deze manier in korte tijd enorm veel geleerd, maar ook heeft het mij geholpen mijn netwerk uit te breiden.” 

Onderdeel van het team

Van den Dobbelsteen laat weten dat ze het vooral prettig vindt bij BluPoint omdat ze zich vanaf het eerste moment al onderdeel van het team voelde: “Naast dat ik gelijk deel mocht nemen aan trainingen en bedrijfsuitjes, lijkt de invulling van deze stage meer op een traineeship. Dit houdt in dat ik niet voor zes maanden op één zelfstandige opdracht ben gezet, maar bij verschillende klanten een kijkje mocht nemen. Naast de projecten waar ik dagelijks meedraai, heb ik ook de kans genomen om bij andere Blupointers een dag mee te kijken. Zo zie ik veel verschillende soorten collega’s aan een grote verscheidenheid van projecten werken. Dit geeft mij een goed beeld van de mogelijkheden binnen BluPoint en hierdoor maak ik ook kennis met verschillende stijlen van management en consultancy.”

Over ongeveer een maand rond Van den Dobbelsteen haar stage bij het adviesbureau uit de Brabantse hoofdstad af. Dat betekent echter niet dat haar tijd bij BluPoint dan definitief voorbij is: “Naast dat ik mijn masterthesis hier zal schrijven, zal ik eveneens mijn werkzaamheden bij projecten verder blijven uitvoeren voor een aantal dagen in de week. Op deze manier verwacht ik nog veel te kunnen leren en mijzelf te blijven ontwikkelen. Daar kijk ik erg naar uit!”