Wat maakt agile zo hot? En hoe bouw je agile draagvlak?

25 september 2019 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De agile aanpak neemt de laatste jaren flink toe in populariteit. Maar waarom boekt agile zo veel terreinwinst? En hoe kunnen managers agile op de juiste wijze implementeren in hun organisaties? De redactie van Consultancy.nl sprak met Geeke van Bruggen en Nienke van de Hoef van Organize Agile, die hun visie deelden. 

In het hedendaagse digitale tijdperk ontwikkelt onze wereld zich sneller dan ooit tevoren. Disruptieve technologieën veranderen de manier waarop we leven en werken. Daarnaast zet de opmars van de vierentwintiguurseconomie door, terwijl medewerkers vandaag de dag een hoger salaris meer dan eens willen inruilen voor meer flexibiliteit. 

Bedrijven worden gedwongen mee te gaan in deze veranderingen, simpelweg omdat ze anders aan het kortste eind trekken en ten onder gaan. De agile aanpak, die is overgewaaid uit de Verenigde Staten, is hiervoor een van de meest omarmde methodieken, in het bijzonder omdat deze expliciet rekening houdt met continue verandering. Met agile kunnen bedrijven dus snel en effectief resultaten boeken. Toch is dat niet het enige voordeel dat agile werken met zich meebrengt.

Geeke van Bruggen en Nienke van de Hoef - Organize Agile

Voordelen van agile werken

“Agile werken vergroot je zichtbaarheid, voorspelbaarheid en draagvlak”, zegt Geeke van Bruggen van Organize Agile. “Als alles onzeker is, waar vind ik dan mijn houvast? Mensen varen wel bij een zekere mate van stabiliteit en voorspelbaarheid. De buitenwereld kan dat comfort niet bieden, daarom nemen agile organisaties deze opgave zelf voor hun rekening door te werken in stabiele teams en met een gezamenlijk ritme. Dat is beslist een groot voordeel.”

Daarnaast zorgt agile werken dat iedereen met hetzelfde bezig is, legt Van Bruggen uit: “Een continue uitdaging voor grote en kleine organisaties is dat alle neuzen dezelfde kant op moeten staan. Dat medewerkers weten wat de laatste stand van zaken is, en de meest actuele strategie kunnen benutten als ze hun werk doen in plaats van zich los te zingen van de organisatie of af te wachten. Dat geldt in de breedte, van elkaar weten wat je aan het doen bent, in de diepte, van je medewerkers weten waar ze tegenaan lopen, en in de hoogte, weten waar het management heen wil. Agile zorgt ervoor dat de neuzen dezelfde kant op blijven staan.” 

Volgens van Bruggen brengt agile werken bovendien het werkplezier terug, omdat de aanpak medewerkers terugvoert naar hun menszijn: “Mensen zijn sociale wezens die graag zinvol werk willen doen. Dat is ons in de afgelopen decennia soms afgeleerd en daarmee is soms ook ons werkplezier verloren gegaan. Agile werken vraagt van iedereen dat hij zijn hele mens meeneemt naar zijn werk, met alle vaardigheden, eigenzinnigheden en drijfveren. Dat alles mee mogen en kunnen nemen naar je werk maakt een boel energie los.”

Verder leidt agile werken ook tot kortere doorlooptijden, wat van groot belang is, omdat de moderne mens maar moeilijk kan omgaan met inefficiëntie, aldus Van Bruggen: “Als er iets is waar mensen niet tegen kunnen is het zinloos werk. Je dag in dag uit inzetten voor iets waar je eigenlijk geen vertrouwen in hebt of waar niemand op zit te wachten. Agile werken dwingt professionals om het meest waardevolle werk eerst en met focus te doen. Dat betekent dat de belangrijkste dingen sneller af zijn en doorlooptijden dus korter worden. Hoe kan dat? Omdat agile werken dwingt tot kiezen, versnippering stopt en krachten bundelt.” 

Aan de slag: agile implementeren

Nienke van de Hoef, die net als Van Bruggen actief is voor Organize Agile, benadrukt dat het bij de implementatie van de aanpak van groot belang is om te bedenken dat het echt om een andere manier van werken gaat: “Agile werken betekent werken in teams die de ruimte hebben om hun werk te organiseren naar eigen inzicht. Ze hebben de tijd om de klus waar ze voor staan samen op te pakken en daarbij hun volledige skillset te benutten. Vaak zien wij in organisaties dat teamwerk nieuw is, dat mensen worden ingezet op functie in plaats van hun bredere vaardigheden en dat samenwerken iets is dat mensen niet of nauwelijks gewend zijn of geleerd hebben. Als je dat wel wilt gaan doen is dat natuurlijk nogal een omslag. Daar mag best even bij stilgestaan worden.” 

“Beginnen met agile werken doe je niet door je organisatie in één keer te kantelen.”
– Nienke van de Hoef
 

Van de Hoef benadrukt dat de aanpak iets vereist van iedereen in de organisatie: “Van teamleden, van andere mensen in de organisatie en van leiders: van iedereen. Misschien ben je zelf wel initiatiefnemer, voel je je volledig ‘agile’ en zit je compleet in de overtuigingsmodus. Kijk dan eens kritisch naar jezelf. Wellicht zijn er ook dingen die jij lastig vindt. Als jij je kwetsbaar op durft te stellen kan dat voor anderen ruimte bieden om hetzelfde te doen en op zoek te gaan naar wat voor jullie samen werkt. Dat zoekproces is onderdeel van agile werken.”

Omdat vrijwel iedereen moet wennen aan verandering – de mens is routineus aangelegd – is het volgens Van de Hoef ook zaak om tijd te reserveren waarin medewerkers zich leren verhouden tot de nieuwe werksituatie: “Misschien wil jij al vijf jaar met een agile werkwijze aan de slag, volg je alles wat er te lezen valt over agile transformaties en kun je niet wachten om aan de slag te gaan. Dat geldt misschien niet voor iedereen in jouw organisatie. Voor veel mensen is agile nog steeds een leeg buzz-woord. Het is van belang om de nieuwe manier van werken samen betekenis te geven. Dat kun je bijvoorbeeld doen door een workshop te geven over agile werken waarin je het team een futurespective laat doen van hetgeen ze verwachten van agile werken.” 

Ten slotte, zo laat Van de Hoef weten, is het om een groot succes te maken van de agile transformatie verstandig om klein te beginnen: “Er is maar één beste manier om te ontdekken in hoeverre je klanten en collega’s erop zitten te wachten dat je agile gaat werken. En dat is: beginnen! Beginnen met agile doe je echter niet door je organisatie in één keer te kantelen, maar door met een team aan de slag te gaan met iets waarvan je hoopt of verwacht dat het iets oplevert voor je klant. We raden aan dat ‘iets’ niet te groot te maken. Juist door met elkaar aan de slag te gaan leer je razendsnel wat de meeste meerwaarde heeft.”