Als promovenda aan de slag in strategy consulting

12 september 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

Strategiekantoren werven de meeste van hun talenten onder vers afgestudeerden, of halen professionals binnen die net hun MBA hebben voltooid. Gupta Strategists richt zich echter ook actief op het binnenhalen van promovendi en postdocs. Zo begon dit jaar Lizet van der Waals bij het bureau, die enkele maanden na haar eerste werkdag haar promotietraject afrondde. 

Veel studenten zien de strategy consulting-branche als de ideale plek om hun carrière te starten. Anderen ambiëren een academische carrière en proberen een promotieplek te bemachtigen aan een universiteit. Na haar studie Biomedische Wetenschappen koos Lizet van der Waals aanvankelijk voor deze laatste route, maar toen haar promotietraject zijn einde naderde, besloot ze alsnog over te stappen naar de strategiebranche. Ze startte begin dit jaar bij Gupta Strategists, dat zich richt op strategische vraagstukken in de gezondheidszorg. 

“Tijdens mijn PhD heb ik met veel enthousiasme onderzoek gedaan naar darmkanker”, vertelt ze. “Toch was aan het einde van mijn promotietraject voor mij duidelijk dat ik toe was aan een nieuwe uitdaging, een baan buiten de onderzoekswereld. Ik zocht hierbij een baan waarbinnen ik mij kon blijven inzetten voor het verbeteren van de gezondheidszorg. Tegelijkertijd moest dit ook een baan zijn waarbij analytische denkkracht belangrijk is, het belang van samenwerken wordt ingezien en er genoeg aandacht is voor professionele ontwikkeling.”

In haar zoektocht naar een werkgever die hieraan voldoet las ze een uitnodiging voor de Masterclass Strategy Consulting van Gupta Strategists. “Na het bekijken van de website was ik meteen enthousiast over het werken als strategieconsultant bij Gupta Strategists. De masterclass heeft mijn beeld vervolgens helemaal bevestigd.” Daarna was de keuze dan ook snel gemaakt en in januari trad Van der Waals in dienst bij de zorgstrateeg. 

Als promovenda aan de slag in strategy consulting

Nooit vervelen

Inmiddels zijn we alweer ruim acht maanden verder en heeft ze de nodige ervaring opgedaan: “Ik heb me beziggehouden met drie heel verschillende projecten. Niet alleen de klanten waren heel erg verschillend – denk aan ziekenhuizen, zorgverzekeraars en een farmaceut – maar ook inhoudelijk waren de opdrachten heel divers. Van het maken van een capaciteitsmodel tot het ontwikkelen van een kennismodule over de arbeidsmarkt in de zorg. Interessant om zo ook een kijkje achter de schermen te kunnen nemen bij verschillende organisaties. Het is zulk afwisselend werk, dit gaat volgens mij nooit vervelen.”

Ook over de cultuur bij haar nieuwe werkgever is Van der Waals zeer te spreken: “Bij Gupta zien we het belang van samenwerken en vullen we elkaar aan in achtergrond, kennis en ervaring. We maken veel gebruik van onze analytische denkkracht en we worden continu gestimuleerd om te blijven ontwikkelen. De afgelopen acht maanden zijn voorbijgevlogen. Terugkijkend kan ik zeggen dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Ik heb ontzettend veel geleerd, vooral doordat we bij Gupta voor elkaar klaarstaan en elkaar helpen. Kortom, ik ben blij dat ik de sprong in het diepe heb gewaagd!”

Terwijl een promotietraject doorgaans de start vormt van een academische carrière, zijn de vaardigheden die je ontwikkelt als promovendus – en eveneens als postdoc – volgens Van der Waals ook erg waardevol binnen de strategy consulting: “Zo komen analytische vaardigheden, probleemoplossend vermogen en presenteren goed van pas. Ook heb je als promovendus geleerd kritische vragen te stellen en ben je gewend om je handen uit de mouwen te steken. Tijdens mijn promotietraject heb ik mezelf nog beter leren kennen. Weten wat je valkuilen zijn is ook ontzettend waardevol binnen een baan als strategieconsultant.” 

Masterclass Strategy Consulting

Omdat het profiel van promovendi en postdocs zo goed aansluit op het werk van een strategieconsultant, organiseert Gupta op 10 oktober 2019 speciaal voor deze doelgroep weer een Masterclass Strategy Consulting. “Tijdens deze dag gaan de deelnemers in teams onder begeleiding van mij of een van mijn collega’s aan de slag met uitdagende cases over de gezondheidszorg”, legt Van der Waals uit: “Een leuke manier om training te krijgen in skills van Strategy Consulting!”

“Tijdens mijn promotietraject heb ik mezelf nog beter leren kennen. Weten wat je valkuilen zijn is ook ontzettend waardevol binnen een baan als strategieconsultant.”

“Aan het eind van de middag presenteert ieder team zijn advies aan een jury”, vervolgt ze. “Als afsluiting van de dag gaan we gezamenlijk dineren en zullen nog meer collega’s aansluiten. Een mooie gelegenheid om te horen waarom andere PhD’ers de overstap hebben gemaakt naar strategy consulting en hoe zij terugkijken op deze beslissing. Kortom: een dag om kennis te maken met strategy consulting, maar vooral ook met de mensen die bij Gupta werken.” 

Naast dat promovendi veel kunnen betekenen voor Gupta, benadrukt Van der Waals dat het bureau hen omgekeerd ook veel te bieden heeft: “Er is uitgebreide aandacht voor ieders persoonlijke ontwikkeling en opleiding. Dit houdt in dat je met je mentor regelmatig bespreekt waaraan jij zou willen werken op het gebied van professionele ontwikkeling. Je ontwikkelingsdoelen bespreken is ook onderdeel van de kick-off tijdens de start van een nieuw project. Aan het einde van het project evalueer je vervolgens in hoeverre je je ontwikkelingsdoelen hebt behaald.” 

“Bovendien worden er regelmatig trainingen georganiseerd”, gaat ze verder. “Mocht je graag een bepaalde training willen volgen dan is dit in overleg vaak mogelijk. Ten slotte kun je ook programma’s volgens aan top business schools en eventueel zelfs daar een MBA volgen. Laat weten wat jouw wensen en behoeftes zijn op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en opleiding, want er is bij ons veel mogelijk!” 

Geïnteresseerden in de Strategy Consulting Masterclass kunnen zich hier aanmelden.