In gesprek met Noreen van der Linden van Gupta Strategists

29 maart 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Sinds medio 2017 werkt Noreen van der Linden bij Gupta Strategists. De redactie van Consultancy.nl sprak met Van der Linden – die een achtergrond heeft in de geneeskunde – over haar ervaringen bij het zorgadviesbureau.

“De vraag waarom ik als arts met PhD op zak de consultancy in ben gegaan krijg ik behoorlijk vaak te horen. Ik vind het zelf eigenlijk best wel logisch. Ik houd van uitdaging, van dingen uitzoeken en nieuwe dingen leren, maar ook van afwisseling en van een hoog tempo. Dat komt allemaal samen in consultancy”, vertelt Noreen van der Linden: “Tel daar nog bij op dat ik de zorgsector ontzettend interessant vind. Dan ben in mijn rol als Strategist bij Gupta dus perfect op mijn plek. Ook omdat je hier in een relatief klein team van zo’n dertig collega’s werkt, waarbinnen iedereen altijd voor elkaar klaarstaat. Dit zorgt voor een goede werksfeer, wat ik een belangrijk onderdeel vind van mijn werk.” 

Afwisselend werk

Inmiddels is Van der Linden ruim anderhalf jaar werkzaam bij het adviesbureau. Ze vertelt dat ze zich tijdens deze periode heeft beziggehouden met diverse projecten: “Ik heb voor veel verschillende klanten gewerkt. Denk aan ziekenhuizen, overheden en binnen- en buitenlandse verzekeraars. Mijn opdrachten zijn mede door deze variatie erg uiteenlopend. Dat afwisselende karakter vind ik tot dusver wel het leukste aan mijn werk. Je krijgt hierdoor namelijk steeds weer de kans om nieuwe dingen te leren.” 

Terwijl Van der Linden met veel plezier aan alle projecten gewerkt, geeft ze aan dat een paar er toch wel tussenuit springen, zoals het project voor een buitenlandse verzekeringsmaatschappij: “Toen ik aan dit project begon werkte ik pas een paar maanden bij Gupta. Het was erg interessant om te zien hoe de gezondheidszorg in een ander land is georganiseerd.” 

In gesprek met Noreen van der Linden van Gupta Strategists

“Een ander hoogtepunt was voor mij een project waarbij we met 150 zorgprofessionals samen een nieuwe meerjarenstrategie voor een ziekenhuis hebben opgesteld”, laat Van der Linden weten. Ze legt uit waarom ze deze opdracht zo waardeert: “Het was leerzaam om zo’n proces mee vorm te geven en te zien dat deze aanpak ervoor gezorgd heeft dat we de organisatie hebben kunnen enthousiasmeren om met deze nieuwe strategie aan de slag te gaan.” 

Persoonlijke ontwikkeling

“Binnen Gupta is veel aandacht voor persoonlijke ontwikkeling”, vertelt Van der Linden. Naast dat ze tijdens projecten veel opsteekt, waardoor ze al werkend leert, wordt ook op explicieter wijze invulling gegeven aan persoonlijke ontwikkeling, benadrukt de adviseur van Gupta: “Zodra je bij ons start krijg je een mentor toegewezen. Een mentor is iemand die al een aantal jaar bij Gupta werkt en jou begeleidt bij het opstellen en behalen van je leerdoelen. Daarnaast vindt er ieder halfjaar een evaluatieronde plaats. Hierbij word je door meerdere projectleiders geëvalueerd. Dat is fijn, want zo krijg je je ontwikkelpunten goed op het vizier.” 

Verder ontwikkelen medewerkers van Gupta zich ook door middel van trainingen, zegt Van der Linden: “In je eerste maanden krijg je een groot aantal trainingen over uiteenlopende zaken. Zo is er een training waarbij we leren hoe we powerpointslides beter kunnen inrichten en hoe we Excel efficiënter kunnen gebruiken.” Ook worden er theoretischere trainingen georganiseerd. “Denk hierbij aan trainingen over de werking van het Nederlandse zorgverzekeringsstelsel en over de organisatiestructuur van ziekenhuizen”, aldus Van der Linden.   

Na de eerste maanden stoppen medewerkers van Gupta niet met doorleren, integendeel, stelt Van der Linden: “Je blijft hierna trainingen krijgen om bijvoorbeeld je presentatievaardigheden naar een hoger niveau te tillen.” Welke trainingen een medewerker volgt is afhankelijk van zijn of haar specifieke leerdoelen. “Hierdoor kun je – als dat nodig is – ook trainingen volgen aan buitenlandse (top)universiteiten. Daarnaast is het net zoals bij andere strategieadvieskantoren ook mogelijk om via Gupta een MBA te doen, bijvoorbeeld bij INSEAD”, aldus Van der Linden.

Blik op de toekomst

Van der Linden zegt voorlopig nog goed op haar plek te zitten bij Gupta Strategists. Op welke zorgthema’s ze zich de komende jaren wil gaan toeleggen weet ze nog niet precies: “De zorgsector is groot en complex. De komende jaren wil ik me graag toeleggen op het helpen van organisaties met het vinden van een manier om om te gaan met deze toenemende complexiteit. Dit zit ook vooral op het vlak van de ontwikkeling van teams binnen organisaties: deze de handvatten meegeven om impactvolle veranderingen teweeg te brengen is een opgave waarmee ik me graag zou willen bezighouden.” 

Lees ook: Interview: Koen Merkus, strategieconsultant in de zorg bij Gupta Strategists.