Accenture Innovation Awards omgedoopt tot Blue Tulip Awards

06 september 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Accenture heeft zijn welbekende Accenture Innovation Awards gerebrand naar de ‘Blue Tulip Awards’. “Hiermee willen we innovatie naar een hoger niveau tillen en hopen we meer organisaties aan te moedigen zich aan te sluiten”, zegt Kirsten Spahr van der Hoek, Innovation Lead bij Accenture. “Daarmee kunnen we gezamenlijk de impact van het ecosysteem vergroten door veelbelovende startups te verbinden met accelerators, investeerders en innovatiepartners.”

De Innovation Lead van Accenture licht de rebranding verder toe: “Nu technologische ontwikkelingen onze economische structuur in rap tempo veranderen, spelen startup-initiatieven een steeds belangrijker rol. Ze geven invulling aan een geheel nieuwe internationale markt: een die gebaseerd is op ondernemerschap, innovatie en daadkracht.”

Accenture Innovation Awards

In 2007 begon Accenture met de Innovation Awards. Het doel: het innovatieniveau in Nederland naar een hoger plan tillen, en bedrijven die werk maken van innovatie belonen. “Wie innoveert, creëert kansen om nieuwe markten te bedienen, de concurrentie voor te blijven en beter in te spelen op de behoefte van klanten.” De Innovation Awards hebben jaarlijks bovendien de belangrijkste innovaties en trends in Nederland in kaart weten te brengen.

Het initiatief is uitgegroeid tot een van ’s lands grootste innovatiecongressen. Veel inmiddels grote namen in de markt hebben mede door het evenement een opmerkelijke groei weten door te maken, met ondersteuning van financiers en dealmakers die gelieerd waren aan het congres. Voorbeelden van succesvolle startups die de innovatiecompetitie in hun respectievelijke categorieën wisten te winnen en mede door hun exposure een sterk trackrecord in hun respectievelijke markten hebben weten op te bouwen, zijn onder andere Expivi en D-Rail (2018), Nx’change en Knowingo (2017), Mr. Chadd en Delft Hyperloop (2016) en BUX en de Nerdalize Cloud (2015).

Accenture rebrand innovatiecongres naar Blue Tulips AwardsRebranding naar Blue Tulips Awards

Gevraagd waarom Accenture na twaalf jaar nu heeft besloten om afscheid te nemen van de naam ‘Accenture Innovation Awards’, geeft Spahr van der Hoek aan: “Met de naamsverandering naar Blue Tulip Awards wil Accenture de slagkracht van het grote startup-ecosysteem van startende ondernemers, grote bedrijven, accelerators, investeerders en andere innovatiepartners verder vergroten en groei stimuleren. Op deze manier hoopt Accenture meer samenwerkingen aan te gaan om innovatie gezamenlijk naar een hoger niveau te tillen.”

Ook onder de nieuwe naam, de Blue Tulip Awards, behoudt het initiatief de doelstelling om impactvolle innovaties uit binnen- en buitenland te stimuleren en innovatie te versnellen, benadrukt Accenture. Irine Gaasbeek, Country Managing Director van Accenture Nederland, geeft aan: “Met het Blue Tulip Awards-acceleratorprogramma creëren we een groter innovatie-ecosysteem waarin nieuwe en veelbelovende initiatieven de begeleiding, kennis en hulp van professionals en experts krijgen om samen belangrijke uitdagingen aan te gaan op onderwerpen die invloed hebben op toekomstige generaties.”

De bestuurder voegt toe: “Vaak zien bedrijven de huidige ontwikkelingen op het gebied van technologie als organisatorische uitdagingen, terwijl startups nieuwe technologie inzetten om maatschappelijke vraagstukken aan te pakken. Door samen te werken, kunnen we de manier waarop we werken en leven, verbeteren en ons voorbereiden op de toekomst. Die verantwoordelijkheid hebben we allemaal.”


De eerste editie van de nieuwe Blue Tulip Awards zal plaatsvinden op 17 april 2020. Tijdens deze finaleronde van de innovatiecompetitie, die wordt gehouden tijdens de Accenture Innovation Summit, zullen de winnaars per categorie bekendgemaakt worden. In 2020 zijn er opnieuw acht categorieën te onderscheiden: Health, Nutrition, Living & Working, Security, Climate, Education, Mobility en Finance.

Zowel startende ondernemers als grote bedrijven met startup-initiatieven die jonger zijn dan drie jaar, kunnen zich aanmelden voor de Blue Tulip Awards. Alle ingezonden innovaties worden per thema beoordeeld door een ervaren jury bestaande uit branche-experts, opinieleiders, influencers en voorgaande winnaars van de Accenture Innovation Awards. Inschrijven kan tot en met 17 november 2019.

Partners van de Blue Tulip Awards zijn in 2020 onder meer Avanade, Dell EMC, Growth Tribe, Impacthub, Microsoft, nlgroeit, Oracle, PNO, Rockstart, Silicon Canals, Stibbe, SubTracers, Symbid, Techleaps.nl, TekDelta, The Next Web en YesDelft.

Met 482.000 medewerkers verspreid over meer dan 120 landen geldt Accenture wereldwijd als een grote technologie- en consultancydienstverlener met een uitgebreide reeks diensten en oplossingen op het gebied van strategie, advies, technologie, digitale en operationele dienstverlening. In Nederland werken bij Accenture zo’n 2.600 professionals.