Acht veelbelovende startups winnen Accenture Innovation Award

05 november 2018 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel

Acht veelbelovende startups hebben afgelopen vrijdag in de Fabrique in Utrecht een felbegeerde Accenture Innovation Award in de wacht gesleept. De prijs van het internationale adviesbureau werd uitgereikt in acht categorieën: gezondheid, security, mobiliteit, voeding, klimaat, onderwijs, financiën en leven & werken. 

De competitie heeft zich de afgelopen jaren ontpopt tot het grootste kennisfestival van ons land met een focus op innovatie. Naast een inhoudelijk programma vol trends, lezingen, keynotes en workshops, werden tijdens de dag de Accenture Innovation Awards uitgereikt. Uit meer dan 600 inzendingen werden 40 startups uitgenodigd ((vijf per categorie) om op de dag hun concept te presenteren aan een jury bestaande uit beslissers in het zakenleven en vertegenwoordigers van investeerders en accelerators. 

Op basis van de pitches en concepten zijn acht winnaars uit de bus gekomen:

  • Voeding: SPONSH – Een temperatuurgevoelig, slim textiel, dat bij lage temperaturen hydrofiel wordt en grote hoeveelheden water uit lucht opneemt, zonder energie te verbruiken; als de luchttemperatuur stijgt geeft SPONSH het verzamelde water weer af.
  • Onderwijs: Incision Academy – Een platform waar chirurgen kennis en vaardigheden kunnen delen en verbeteren met behulp van video en Augmented Reality /Virtual Reality.
  • Mobiliteit: D-rail – Een systeem met sensoren om spoorwegen te analyseren om ongelukken en opstoppingen in het spoorverkeer te voorkomen.
  • Klimaat: RAW Paints – Deze organisatie heeft poederformules ontwikkeld voor diverse applicaties, die met toevoeging van water veranderen in hoge kwaliteit verf.

Winnaars van de Accenture Innovation Awards 2018

  • Security: QuantiCor – Cybersecurity-oplossingen voor het IoT voor middelgrote en grote ondernemingen, tegen onder andere krachtige kwantumcomputeraanvallen.
  • Financiën: Safened – Een digitale oplossing die organisaties in staat stelt om klanten snel te identificeren om fraude te voorkomen.
  • Leven & Werken: Expivi – Een 3D-productconfigurator om producten in de webwinkel in 360 graden te laten zien en zo een nieuwe winkelervaring te bieden.
  • Gezondheid: BI/OND – The versatile organ-on-chip. Deze organisatie tracht miniaturen van organen te creëren – zogenaamde organen-op-chips – om ziekteverloop te kunnen onderzoeken en aan een oplossing tot genezing te werken.

Naast een geldprijs, ontvangen alle winnaars het komende jaar advies, workshops en mediawaarde van de verschillende partners van het evenement. Tot de partners van het event behoren grote bedrijven als ING, SAP, Microsoft, Oracle en Salesforce. “Met de Accenture Innovation Awards ondersteunen we innovatieve ondernemers om hun oplossingen verder uit te rollen en koppelen we hen aan bedrijven, investeerders en accelerators”, zegt Kirsten Spahr van der Hoek, Innovation Lead van Accenture Nederland.

Accenture-topvrouw Irine Gaasbeek kijkt met tevredenheid terug op de dag. “Een feestje” noemde zij de 2018-editie, waaraan ze toevoegt “Wat mij opvalt is dat de start-ups die je hier ziet niet alleen willen innoveren, maar de wereld echt een stukje beter willen maken.” Zo wil RAW Paints ervoor zorgen dat de CO2-voetafdruk van verf omlaag gaat, door onder andere minder transport en verspilling. SPONSH richt zich op het beschikbaar maken van water voor vooral partijen in gebieden met droogte, terwijl Safened wil zorgdragen voor een betere user experience voor consumenten die een bankrekening willen openen. Technologiebedrijf Incision heeft een digitale tool ontwikkeld die de skills van chirurgen verbetert – dit komt volgens de initiatiefnemers ten goede aan ziekenhuispatiënten.