40 finalisten strijden in finale Accenture Innovation Awards 2018

02 november 2018 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Vandaag vind de 2018-editie van de Accenture Innovation Awards plaats, een jaarlijks terugkerende innovatiewedstrijd voor de meest innovatieve producten, diensten en concepten. In acht categorieën strijden elk vijf finalisten om de felbegeerde innovatieprijs.

De Accenture Innovation Awards worden dit jaar voor de twaalfde keer op rij georganiseerd door naamgever Accenture, met 459.000 professionals verspreid over meer dan 120 landen een van de grotere zakelijk dienstverlener ter wereld. Het consultancykantoor levert een breed palet aan diensten en oplossingen op het gebied van strategie, advies, technologie, digitale en operationele dienstverlening. Met de Accenture Innovation Awards worden impactvolle innovaties erkend en onderscheiden, met als doel het stimuleren en versnellen van innovatie. Net als vorig jaar vindt de uitreiking van de Accenture Innovation Awards dit jaar opnieuw plaats in de Fabrique in Utrecht.

De competitie is toegankelijk voor zowel startende ondernemers als startup-initiatieven binnen grote bedrijven. Het aantal categorieën waarin de awards worden uitgereikt is dit jaar teruggebracht tot acht thema’s die relevant zijn voor de manier waarop we werken en leven. Innovaties konden worden ingeschreven voor maximaal twee van de acht categorieën: Gezondheid (Health), Voeding (Nutrition), Klimaat (Climate), Leven en Werken (Living & Working), Security, Onderwijs (Education), Mobiliteit (Mobility) en Financiën (Finance). Om in aanmerking te komen voor deelname aan de Accenture Innovation Awards moeten de innovaties in Nederland gelanceerde concepten zijn, die niet ouder zijn dan drie jaar en uitzonderlijke prestaties leveren op het gebied van innovatie en duurzaamheid.

Finalisten per categorie

In de categorie Health zijn dit jaar genomineerd: Nightwatch, Nori Health, Usono: ProbeFix, SpeakSee en BIOND. De kanshebbers op het gebied van Nutrition zijn: Coolfinity IceVolt 500, I sea bacon, Liquidseal for Fruits, Wasteless en Water from air without energy. De categorie Climate kent de volgende finalisten: Coolfinity IceVolt 500, eShift, Etulipa, RAW Paints en Water from air without energy. Op het snijvlak van Living & Working zullen de volgende vijf bedrijven hun pitches presenteren: Etulipa , Expivi , Lilian Water Analysis System, Temper en Yugen. De vijfde categorie is Security, hierin zijn genomineerd voor een award: BroadKey, Pakkie, QuantiCor, Ravelin Risk Prediction en VideoID. Finalisten in de categorie Education zijn: AcaBoo, Helpr, Incisino Academy, Sense Glove en Wizenoze. Verder zijn op het gebied van Mobility dit de vijf kanshebbers: Brenger, Parkwise, Railway infrastructure monotoring as a service (D-Rail), Tranzer en Wireless charging. De laatste categorie is die van Finance, waarin de volgende vijf zullen strijden om een award: Agri-wallet, Attrace, Budlr, Dyme en Safened.

De pitches van de in totaal 40 finalisten zullen starten vanaf 12.30 uur in twee arena’s. Een onafhankelijke jury, bestaande uit professionals uit het bedrijfsleven en de onderwijssector, opinieleiders, experts en eerdere winnaars, beoordeelt alle initiatieven uit zowel binnen- als buitenland. Naast het evalueren van de deelnemende initiatieven houden juryleden zich ook bezig met het geven van advies en aanbieden van netwerkmogelijkheden aan de deelnemers.

Accenture - Innovation Summit 2018

Vrouwelijke rolmodellen in techwereld

Aangezien Accenture zeer veel waarde hecht aan de zichtbaarheid van vrouwelijke rolmodellen in de techwereld, worden de onderstaande zes finalisten, die worden geleid door zes vrouwelijke innovators, extra in het zonnetje gezet:

Wizenoze Het product ‘The Web for Classroom’ biedt leerlingen en studenten toegang tot een op leeftijd afgestemd internet dat op betrouwbaarheid is gecontroleerd. Het bedrijf is genomineerd in de categorie Onderwijs. De oprichtster van Wizenoze is Diane Janknegt – zij kwam eerder al naar voren in lijsten als TheNextWomen100 en de 100 Women Founders in Europe to Follow van Forbes. De startup staat nu in de Disrupt 100, een jaarlijkse lijst met honderd bedrijven die de grootste potentie hebben om nieuwe mondiale markten te beïnvloeden, en is de enige uit Nederland op de lijst.

AcaBoo is een andere finalist in de categorie Onderwijs. AcaBoo is een onlineplatform waar studenten toegang hebben tot hun complete studieboekenpakket voor een vast bedrag per maand. AcaBoo is in september 2018 gelanceerd op de Vrije Universiteit van Amsterdam. De medeoprichtster van AcaBoo is Charlotte van Oorschot – tevens genomineerd in de categorie Zakenwonders bij de VIVA400. Charlotte is product owner en tevens verantwoordelijk voor de operations van de startup. Voorafgaand aan het oprichten van AcaBoo, heeft ze haar bachelor Psychologie behaald.

BI/OND is genomineerd in de categorie Gezondheid. Deze organisatie tracht miniaturen van organen te creëren – zogenaamde organen-op-chips – om een ziekteverloop te kunnen onderzoeken en aan een oplossing tot genezing te werken. Cinzia Silvestri is co-founder en verantwoordelijk voor de dagelijkse operations en het opstellen van doelen voor BI/OND. Voorafgaand aan het oprichten van de startup, heeft ze haar PhD in Microelectronics behaald aan de TU Delft.

RAW Paints is genomineerd binnen de categorie Klimaat. RAW Paints heeft poederformules ontwikkeld voor diverse applicaties, die met het toevoegen van water veranderen in hoge kwaliteit verf. De drijvende kracht achter deze startup is Willemijn Wortelboer. Zij wil dat mensen bewust zijn en worden van het optimaal gebruiken van alledaagse producten. Voordat ze haar bedrijf startte, werkte ze als freelancer in organisatiesupportfuncties, zowel in de profit- als de non-profitsector. 

Ook SPONSH, ook genomineerd in de Klimaatcategorie, is een temperatuurgevoelig, slim textiel dat bij lage temperaturen hydrofiel wordt en grote hoeveelheden water uit lucht opneemt, zonder energie te verbruiken; als de luchttemperatuur stijgt, geeft SPONSH het verzamelde water weer af. Deze startup ontving ook een nominatie in de categorie Voeding. Het brein achter deze uitvinding is dr. Catarina de Carvalho Esteves. Zij leidt het onderzoeksprogramma van SPONSH en adviseert over het productieproces. Daarnaast is ze universitair hoofddocent Physical Chemistry aan de Technische Universiteit Eindhoven en (co-)auteur van zo'n vijftig wetenschappelijke artikelen.

Tranzer, ten slotte, is genomineerd in de categorie Mobiliteit. Mede-oprichtster van het bedrijf is Sanneke Mulderink. Met de Tranzer-app kunnen consumenten hun reis in het openbaar vervoer en/of taxi door Nederland en in Europa zoeken, boeken en betalen, alles vanuit één app. In een paar klikken krijgt men een mobiel ticket op de telefoon, waarmee direct gereisd kan worden. Mulderink is gespecialiseerd in het optimaliseren van grote operationele processen. Ze heeft veel ervaring opgedaan als projectmanager bij NS Poort, NSR en ProRail. Ze richtte acht jaar geleden ook het bedrijf Lynxx op, dat zich bezighoudt met het verwerken en visualiseren van grote hoeveelheden gegevens, vooral in het openbaar vervoer.

Kirsten Spahr van der Hoek, Innovation Lead bij Accenture Nederland, benadrukt het belang van diversiteit: “De techwereld wordt tot op heden nog steeds veelal door mannen gedomineerd. Gelukkig zie ik steeds vaker startups waar een vrouw de touwtjes in handen heeft of aan de wieg van het concept heeft gestaan. Een ontwikkeling die we alleen maar aanmoedigen, want zij zijn een inspiratie voor andere vrouwen die een carrière in tech overwegen. We hopen dat de vrouwelijke ondernemers die deelnemen aan de Accenture Innovation Awards, ook een inspiratie zullen zijn voor die vrouwen. En dat een gelijke verdeling in geslacht onder innovators over een aantal jaar niets anders is dan vanzelfsprekend.”