Finalisten Accenture Innovation Awards 2017 bekend

09 oktober 2017 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Op vrijdag 27 oktober worden in DeFabrique in Utrecht de Accenture Innovation Awards 2017 uitgereikt. Prijzen zullen worden vergeven in elf categorieën, waarvoor de finalisten inmiddels bekend zijn gemaakt. Deze zullen hun concept presenteren aan zowel een jury als aan diverse investeerders en accelerators.

Startups leveren een belangrijke bijdrage aan de economie, onder meer door te zorgen voor innovatie en disruptie binnen de markt. Adviesorganisatie Accenture reikt dit jaar alweer voor de elfde keer de Accenture Innovation Awards uit, waarmee het de “meest opvallende, baanbrekende en nieuwste” innovaties in de spotlights wil zetten, met als doel het stimuleren en opschalen van innovatie in Nederland.

Accenture Innovation Awards

Tijdens het evenement verzamelen zich jaarlijks de meest veelbelovende en innovatieve startups, bedrijven, investeerders en accelerators van Nederland. Manon van Beek, Country Managing Director van Accenture Nederland: “Accenture is initiator van het grootste Nederlandse startupecosysteem. De Accenture Innovation Awards zijn een geweldige manier om bij te blijven in ons snelgroeiende startupecosysteem, maar ook om nieuwe mogelijkheden en kansen voor klanten te ontdekken en hen in contact te brengen met succesvolle startupinitiatieven in hun vakgebied. Op 27 oktober zullen de beste van hen strijden om een van de Accenture Innovation Awards.”

Bedrijven konden zich tot 31 juli inschrijven met een bijzondere innovatie. Daarnaast moeten de meedingende concepten in Nederland zijn gelanceerd, niet ouder zijn dan drie jaar en voor uitzonderlijke prestaties zorgen op het gebied van innovatie en duurzaamheid.  

Accenture Innovation Awards In totaal werden er meer dan 750 innovaties ingediend, maar niet meer dan 55 daarvan – vijf per categorie – zullen worden gepresenteerd op de finaleavond, die plaatsvindt op 27 oktober in DeFabrique in Utrecht, tijdens de Accenture Innovation Summit. Het programma van de Summit is in Accenture’s eigen woorden “exceptioneel”. De kartbaan van het Utrechtse evenementencomplex zal worden omgetoverd tot Innovation Playground. Er zullen verschillende ‘deep dives’ plaatsvinden over uiteenlopende onderwerpen als ‘vrouwen en technologie’ en ‘toekomstige klantervaring’. Er vinden op de Summit ook vele andere activiteiten plaats. Zo zullen experts leidinggeven aan ‘round table’-discussies en is er een Innovation Market. 

Finalisten

Gedurende de dag zullen de 55 finalisten van de Accenture Innovation Awards hun concepten presenteren in een “unieke arena”. Het dagprogramma wordt afgesloten met een ceremonie waar de prijzen – genaamd Blue Tulips – zullen worden verdeeld. De overgebleven finalisten zijn eerder door een jury* geselecteerd op basis van ingezonden pitches van één minuut. Een overzicht van de elf categorieën en finalisten:

Health & Wellbeing (het verbeteren van zorg en welzijn, tegen lagere kosten); LEA2, MindAffect, MOMALA-app, LegBank en Fited.

Future Food Solutions (op een duurzame manier de groeiende wereldbevolking blijven voeden); Mycoat, Natural Branding, Asparagus harvesting robot, Green Banana Pasta en Agri-wallet.

Perfect Cities (de stad van de toekomst is duurzamer, beter bereikbaar, veiliger en leefbaarder); Crowded Cities, Spatial.ai, Marco Zuninga, Cortex Shelter en Homies.

Safe and Secure Society (het waarborgen van de fysieke en digitale veiligheid); The Great Bubble Barrier, Sensara HomeCare Smart Life Monitoring System, Mine Kafon Drone, Biowatch en No More Ransom.

Clean & Affordable Energy (het stimuleren van productie en gebruik van duurzame energie); Norsepower Rotor Sail Solution, Jedlix Smart Charging, Light Energy, The Goodshipping Program en Aviation Fuel Initiative.

Skills to Succeed (het vinden en ontwikkelen van talent, competenties en vaardigheden); iThrive, AV1, Knowingo, Maana Knowledge Platform, Collaborative Story en Restart Network.
Health & Wellbeing, Future Food Solutions, Perfect Cities, Safe and Secure Society, Clean & Affordable Energy, Skills to Succeed Seamless Travel and Transport (het stroomlijnen van transport en vervoer); Scoozy, We4Sea, Accerion, Norsepower Rotor Sail Solution en Synple.

Circular Economy (het creëren van waarde in een economie zonder verspilling); Dutch Calcite, Immersed Computing, Excess Materials Exchange, Circular IQ en BlueBattery.

Financial Services Reinvented (verhoogde efficiency en klantfocus in financiële dienstverlening); Gavin risk-sharing service, Kandoor, Ockto, Otly! en Nx’change.

Delightful Consumer Experience (het vormen van persoonlijke ervaringen op basis van inzicht in de gebruiker); Somnox, Knops, 4Suites, IV-Walk en Labfresh.

Intelligent Enterprise (verbeteren van productie en levering van producten en diensten); Snackable Content, Deep Learning (AI) based Machine Vision, Low Power Global Area Network, Accerion en BeSense.
Seamless Travel and Transport, Circular Economy, Financial Services Reinvented, Delightful Consumer Experience , Intelligent Enterprise

Junior Innovation Challenge

Dit jaar wordt ook weer de Junior Innovation Challenge gehouden, waaraan kinderen tussen de tien en zestien jaar in schoolverband kunnen deelnemen. Dit jaar maakt de Challenge bovendien voor het eerst deel uit van het avondprogramma van de Summit. Ook kunnen de ongeveer 300 aanwezige kinderen tijdens de dag meedenken over zogenaamde ‘corporate challenges’, die worden verschaft door onder meer de Raad voor de Kinderbescherming, de Politie en Unilever.

Voor de Challenge zijn nog tien genomineerde concepten over, afkomstig van kinderen van vijf verschillende scholen. Vanuit het Cartesius Lyceum gaat het om Watch-me, de Gebarentaal-app en de High-tech afvalscheidende prullenbak. Het Etty Hillesum Lyceum Boerhave is vertegenwoordigd met De Autonome Wastecatcher, Gonolpa en Intelligent Seeing-Eye Stick (ISES), terwijl het Amersfoortse berg Lyceum kwam met een Bril voor dove mensen en een Kraan Dynamo. Basisschool De Ark dingt mee met Het diabetes alarm en de Koningin Beatrixschool, tot slot, met de ca-drone.

* De jury bestaat dit jaar uit Catholijn Jonker, Professor bij de Technische Universiteit Delft, Miel Geleijns, Executive bij Accenture en Hanneke Molema, senior consultant bij TNO.