Accenture Innovation Awards open voor startups | corporate incubators

17 mei 2017 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De inschrijving voor de Accenture Innovation Awards 2017 is in volle gang. Startende ondernemers en corporate startups kunnen hun innovaties nog tot 31 juli 2017 aanmelden. Goedgekeurde inzendingen dingen vervolgens in elf verschillende categorieën mee naar de Awards, die eind oktober uitgereikt zullen worden. Morgen, tijdens het Tech-festival ‘The Next Web Conference’, komen de juryleden samen om het officiële Innovation Awards programma te bespreken.

Met de Accenture Innovation Awards zet consultancybureau Accenture de ‘meest opvallende, baanbrekende en nieuwste’ innovaties in de spotlights met als doel innovatie in Nederland te stimuleren en op te schalen. De Accenture Innovation Awards vindt dit jaar voor de elfde keer plaats en is uitgegroeid tot een van de grootste innovatiecompetities van Nederland. Om in aanmerking te komen voor deelname moeten innovaties in Nederland gelanceerde concepten zijn, die niet ouder zijn dan drie jaar en uitzonderlijke prestaties leveren op het gebied van innovatie en duurzaamheid.

Alle ingezonden initiatieven worden beoordeeld door een onafhankelijke vakjury* met professionals uit bedrijfsleven, overheid en onderwijs. De jury besluit op 25 september 2017 over de shortlist van finalisten voor elke categorie. Tijdens de Accenture Innovation Summit op 27 oktober 2017 zullen alle finalisten een 1-minuut pitch houden voor de vakjury die de winnende initiatieven erkent met een Blauwe Tulp-award. De winnaar van de categorie ‘Circular Economy’ ontvangt de Groene Tulp. Een additionele award wordt uitgereikt aan de winnaar van de publieksprijs.

Accenture Innovation Awards open voor startups and corporate incubators

Afgelopen jaar waren er meer dan 800 inschrijvingen voor de Innovation Awards. Pieter Paul van Oerle, initiatiefnemer van de Accenture Innovation Awards, hoopt dat nog meer innovaties in Nederland zich zullen aanmelden, die daarmee “onderdeel worden van dit omvangrijke innovatieplatform waar de Accenture Innovation Awards inmiddels tot is uitgegroeid.”

Verder geeft hij aan: “Vanaf het eerste jaar van de Accenture Innovation Awards hebben we een enorme database opgebouwd van disruptieve innovaties vanuit het bedrijfsleven in de breedste zin. Die hebben we in een uitgebreid programma van activiteiten gekoppeld aan onze klanten, aan accelerators, investeerders en innovatiepartners en zo is het hele ecosysteem rond innovatie blijven groeien.

Programma

Het programma kent elf categorieën waarbinnen innovaties de manier waarop mensen met elkaar werken en leven kunnen verbeteren. Dit zijn:

 • Health & Wellbeing (het verbeteren van zorg en welzijn, tegen lagere kosten);
 • Future Food Solutions (op een duurzame manier de groeiende wereldbevolking blijven voeden);
 • Perfect Cities (de stad van de toekomst is duurzamer, beter bereikbaar, veiliger en leefbaarder);
 • Safe and Secure Society (het waarborgen van de fysieke en digitale veiligheid);
 • Clean & Affordable Energy (het stimuleren van productie en gebruik van duurzame energie);
 • Skills to Succeed (het vinden en ontwikkelen van talent, competenties en vaardigheden); 

11 categorieën

 • Seamless Travel and Transport (het stroomlijnen van transport en vervoer);
 • Circular Economy (het creëren van waarde in een economie zonder verspilling);
 • Financial Services Reinvented (verhoogde efficiency en klantfocus in financiële dienstverlening);
 • Delightful Consumer Experience (het vormen van persoonlijke ervaringen op basis van inzicht in de gebruiker);
 • Intelligent Enterprise (verbeteren van productie en levering van producten en diensten)

Manon van Beek, Country Managing Director van Accenture Nederland, onderstreept het belang van innovatie: “Digitalisering en technologie leidt tot nieuwe kansen op gebied van verkoop, operatie en dienstverlening, zelfs tot complete nieuwe businessmodellen. Tegelijkertijd hebben consumenten ook hoge verwachtingen van merken ten aanzien van nieuwe producten en diensten. Samenwerking en de brug die Accenture helpt te slaan tussen startups en corporates geeft strategische mogelijkheden tot vernieuwing en innovatieve modellen.” 

Ze besluit: “Bovendien zorgt het in een groter ecosysteem voor de innovatiekracht die nodig is om belangrijke uitdagingen rondom gezondheid, voeding, veiligheid en uitputting van grondstoffen samen aan te pakken en om te draaien tot kansen voor de Nederlandse economie.”

The Next Web Conference

Morgen, 18 mei, zullen de juryleden van de Accenture Innovation Awards voor het eerst samenkomen tijdens The Next Web Conference, een grootschalig Tech-festival in het Amsterdamse Westerpark. Samen zullen ze de baanbrekende uitdagingen en next steps bespreken met het oog op hun specifieke innovatiethema’s.

* De vakjury van de Accenture Innovation Awards bestaat uit een diverse verzameling van ruim 60 juryleden, afkomstig uit het bedrijfsleven en de publieke sector. Jaya Baloo, Chief Information Security Officer bij KPN Telecom, doet dienst als juryvoorzitter.