Efeso Consulting en Wavestone kopen branchegenoten

13 augustus 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Twee Europese managementadviesbureaus, Efeso Consulting en Wavestone, hebben de afgelopen maand verschillende branchegenoten overgenomen.

Efeso Consulting kocht het Duitse ROI Management Consulting, een adviesbureau met 120 consultants in dienst die zich inzetten vanuit vijf vestigingen in verschillende Europese landen. Het kantoor, opgericht in 1999 in München, is gespecialiseerd in operationele consultancydiensten en ondersteunt zijn klanten op het gebied van lean manufacturing, R&D-optimalisatie, supply chain-management, manufacturing excellence en Industry 4.0. Sinds de oprichting heeft het adviesbureau meer dan 3.000 projecten voltooid. Buiten Europa heeft ROI ook een kantoor in China, dat zeven jaar geleden werd geopend.

“ROI is een van de meest gerenommeerde operationele adviesbureaus uit Europa”, vertelt Luca Lecchi, de Italiaanse co-CEO van Efeso Consulting: “Het bedrijf voegt een uitgebreide expertise op allerlei gebieden toe aan onze voetafdruk. We zijn daar vanzelfsprekend erg positief over.”

Hoewel minder bekend buiten de Duitstalige-regio, is ROI Management Consulting beslist toonaangevend in zijn segment. In een onderzoek uit 2018, uitgevoerd door het Duitse zakenmagazine Capital, in samenwerking met adviesbureau WGMB, staat het in München gevestigde ROI op de eerste plaats op het gebied van engineerings- en productiediensten. Daarmee laat het bedrijf internationale reuzen zoals McKinsey, BCG en Deloitte achter zich, net zoals lokale spelers Q_Perior en Porsche Consulting. De prestaties van ROI Management Consulting worden daarnaast ook opgemerkt en erkend door twee andere gezaghebbende Duitse business magazines – ‘Brand Eins en ‘WirtschaftsWoche’. 

Efeso Consulting en Wavestone kopen branchegenoten

Bruno Machiels, een Belg en de andere co-CEO van Efeso Consulting – dat zelf ontstond uit een fusie tussen het Franse Solving en het Italiaanse Efeso, en inmiddels ook een kantoor heeft in Nederland – laat weten dat hij verheugd is over het nieuwe samenwerkingsverband met ROI Management Consulting. Hij wijst verder op de “gedeelde waarden en gedeelde visie voor de toekomst” van de twee concerns.

Ondertussen nam een van de grootste IT-adviesbureaus uit Frankrijk, Wavestone, in de Verenigde Staten branchegenoot WGroup over. Ongeveer honderd teamleden, waaronder meer dan vijftig vaste medewerkers, sluiten zich aan bij de Noord-Amerikaanse tak van Wavestone. Door de overname, verdubbelt Wavestone ruwweg zijn activiteiten in de VS, waarmee de omzet voor die regio is gegroeid naar $35 miljoen. Dit bedrag wordt gerealiseerd door professionals verspreid over kantoren in New York en Philadelphia.

WGroup, dat in 2004 in Philadelphia en Pennsylvania werd opgericht, is anno 2019 uitgegroeid tot een grote speler binnen het Amerikaanse IT-advieslandschap. Het in-demand portfolio heeft WGroup de afgelopen jaren geholpen om een snelle groei door te maken, met een omzetstijging van maar liefst 100% in de periode 2014 tot en met 2017. Hierdoor kreeg het adviesbureau een vermelding in de 5000-lijst van Inc. magazine, een ranglijst waarin de snelst groeiende private bedrijven uit de VS staan vermeld. 

Voor Wavestone is de nieuwe samenwerking met WGroup onderdeel van zijn bedrijfsstrategie om uit te groeien tot een wereldwijde speler. Het bedrijf heeft momenteel zo’n 3.000 werknemers in dienst, die opereren vanuit acht landen. Het centrum van Wavestone’s activiteiten ligt in Europa, en dan met name in Frankrijk, waar het bedrijf in 1990 werd opgericht. De VS, met ‘s werelds grootste managementconsultingmarkt (omvang: meer dan $50 miljard), is een van de belangrijkste pijlers binnen het strategische meerjarenplan van Wavestone. 

De afgelopen tijd nam Wavestone ook andere branchegenoten over, zoals Xceed Group, een IT-adviesbureau uit het Verenigd Koninkrijk, Kurt Salmon (exclusief de adviespraktijken voor detailhandel en consumentengoederen), Arthus Technologies uit Zwitserland en het Britse Hudson & Yorke.