ESG-praktijk van Spring Associates sluit zich aan bij MJ Hudson

30 juli 2019 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Meer nieuws over

De ‘environmental social & governance’ (ESG)-praktijk van Spring Associates heeft zich aangesloten bij MJ Hudson, en gaat verder onder de naam MJ Hudson Spring. De overige adviespraktijken van het Amsterdamse advieskantoor blijven actief onder het Spring Associates-label.

Spring Associates werd in 2005 opgericht door twee voormalig adviseurs van Strategy& (destijds nog Booz & Company) – Matthijs Baan en Ebel Kemeling. Het consultancybureau richt zich sinds de start op onderwerpen als duurzaamheid en energie, en vooral op milieu- sociale en bestuurlijke (environmental, social & governance: ESG)-consultancydiensten 

Binnen het duurzaamheids- en ESG-werkveld is het bureau vooral actief voor private equity-bedrijven – die het advieskantoor ondersteunt bij het integreren van ESG in hun investeringsprocessen – en voor de portfoliobedrijven van deze partijen, die het kantoor helpt met ESG risk management.

Tijdens transacties, ondersteunt het consultancybureau financiële investeerders (en corporate organisaties) met ESG-screening en due diligence-diensten. Ook ondersteunt het team fondsbeheerders door het monitoren van en rapporteren over ESG-risico’s. “Sinds de oprichting, hebben we meer dan 200 bedrijven bijgestaan”, valt te lezen op de website van het kantoor.

Een van de projecten waar Spring Associates aan heeft bijdragen, en een project dat veel aandacht kreeg in de Nederlandse media, was een onderzoek voor Greenpeace en milieuorganisatie Wise. Het adviesbureau deed in 2016 onderzoek naar de toekomst van Borssele, en concludeerde dat het beter zou zijn om de kerncentrale aldaar eerst te sluiten en vervolgens te ontmantelen.

Ook constateerden de adviseurs dat de hele operatie veel meer zou kosten dan oorspronkelijk geraamd. Het onderzoek van het bureau leidde destijds tot Kamervragen. Inmiddels is door de politiek besloten om Borssele – de laatste nog operationele kerncentrale in ons land – in 2033 te sluiten.

ESG-praktijk van Spring Associates sluit zich aan bij MJ Hudson

MJ Hudson Spring

Als gevolg van de deal met MJ Hudson zullen alle ESG-teamleden van het Amsterdamse consultancykantoor zich voegen bij de Britse zakelijke dienstverlener, die zich richt op vermogensbeheerlandschap. De praktijk wordt gerebrand naar MJ Hudson Spring, terwijl de leiding in handen blijft van Baan en Kemeling.

Gevraagd naar de motivatie achter de krachtenbundeling, geeft Baan aan: “We hebben ambitieuze uitbreidingsplannen. In MJ Hudson hebben we voor onze volgende groeifase de ideale businesspartner gevonden, terwijl we onze business buiten Noord-Europa verder opschalen.”

De deal komt op een moment dat er in de markt sprake is van een groeiende behoefte aan ESG-diensten. In een onderzoek van Big Four-kantoor EY komt naar voren dat meer dan 80% van bestuurders en investeerders het er over eens is dat een grotere focus op ESG nodig is als het gaat om strategisch en investeringsbeleid.

Leiders van private equity bedrijven spreken steeds vaker soortgelijke zorgen uit. Meer dan de helft van financiële investeerders investeert tegenwoordig ‘verantwoord’, zo blijkt uit onderzoek van PwC. Tegen deze achtergrond moeten investeerders/financiers de juiste balans zien te vinden tussen de behoefte aan ESG-verandering en het verdienen van meer geld. 

“We zijn in een nieuw tijdperk van asset management beland, waar ESG, terecht, een bedrijfskritisch onderwerp is geworden voor fondsbeheerders en investeerders. Noord-Europa is een van de voorlopers, maar de continue druk vanuit stakeholders en toezichthouders betekent dat ook andere markten, waaronder Noord-Amerika, niet ver achterliggen. Wij geloven dat de combinatie van de impact van het Spring-team en zijn ESG-expertise met MJ Hudsons wereldwijde asset management-netwerk een enorm aantrekkelijke propositie vormt”, laat MJ Hudson-CEO Matthew Hudson weten.

MJ Hudson Spring zal nauw gaan samenwerken met de professionals van MJ Hudson die reeds actief zijn in ESG-consultancy – reeds enkele jaren adviseert de Britse zakelijke dienstverlener zijn klanten over ESG-thema’s. Onlangs onderstreepte MJ Hudson met een goed ontvangen artikel zijn kennisleiderschap rondom het implementeren van ESG-beleid binnen het private equity-domein.

De deal in Nederland is voor MJ Hudson alweer de tweede in een tijdsbestek van zes maanden. In december van vorig jaar kocht het bedrijf Amaces, een data & analytics- en benchmarking-specialist met kantoren in Noord-Amerika en Europa. Voorwaarden en verdere details over de deal, waaronder de betrokken dealmakers, zijn niet bekendgemaakt. Spring Associates blijft actief op andere gebieden waarin het werkzaam is, waaronder strategisch advies, de energietransitie, duurzame innovatie en venturing.