Zonnepanelen monteerder switcht van investeerder voor snellere groei

22 augustus 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd

Esdec wisselt van eigenaar. De producent van montagesystemen voor zonnepanelen is overgenomen door investeringsmaatschappij Gilde Buy Out Partners. Esdec zegt dankzij het instappen van Gilde meer financiële slagkracht te krijgen om zijn internationale groeiambities te verwezenlijken. 

In 2017 nam de productie van zonne-energie in Nederland met 40% toe. Profiterend van de florerende markt voor zonnepanelen, heeft Esdec de laatste jaren aanzienlijke groei weten te realiseren. Zo is het gehele personeelsbestand in twee jaar verdrievoudigd en de omzet in drie jaar verdrievoudigd tot €45 miljoen. Het Deventerse bedrijf – dat professionele montagesystemen voor zonnepanelen op alle type daken ontwikkelt, produceert en levert – stelt dat deze groei er samen met het innovatieve karakter van Esdec toe heeft geleid dat Gilde in samenwerking met het huidige management een belangrijke rol wil spelen bij de groeiambities van het bedrijf. Hiertoe heeft Gilde het meerderheidsbelang van investeerders Holland Venture en Dolfin Capital overgenomen. 

“Esdec valt op door haar sterke producten en snelle groei. We zijn onder de indruk van wat het managementteam, samen met Dolfin en Holland Venture, de afgelopen jaren heeft bereikt en van de innovaties die nog steeds worden gedaan”, vertelt Maurits Boomsma, Partner bij Gilde Buy Out Partners. “We zien volop mogelijkheden om nu in de volgende fase voor de onderneming samen met het management de groei verder te versnellen, in zowel de EU als in de VS en zowel organisch als door middel van acquisities.” Tot nu toe realiseerde Esdec zijn omzetgroei nog volledig organisch. Naar eigen zeggen is het bedrijf met een marktaandeel van 37% Nederlands marktleider: “Wij zijn veruit de grootste leverancier van montagesystemen voor daken in de zonne-energiemarkt, naast 25 andere spelers”, aldus CEO en medeaandeelhouder Stijn Vos in het FD. 

Zonnepanelen monteerder switcht van investeerder voor snellere groei

Vos geeft aan dat de uitstappende investeerders hebben geholpen bij het bereiken van deze positie: “Samen met Holland Venture en Dolfin Capital hebben we de marktpositie sinds 2015 flink verstevigd. Ik ben hen dan ook dankbaar voor de bijdrage die zij hieraan hebben geleverd zodat Esdec klaar is om met Gilde de volgende fase in te gaan.” Hij voegt toe dat investeren in innovatie bij het bedrijf voorop staat: “De continue drang naar slimmere, betere en snellere oplossingen voor onze klanten is onze grote drijfveer. Elke dag weer.” 

Innovatie en groei

Hubert Verbeek, Managing Partner Holland Venture, beaamt dat er grote stappen zijn gezet: “Onder leiding van Stijn Vos heeft Esdec de afgelopen jaren ongelooflijk veel bereikt. Dit blijkt uit de enorme uitbreiding van het (R&D) team, de gerealiseerde internationale expansie en de verhuizing naar het nieuwe bedrijfspand dat vier keer zo groot is als het oude. Het bedrijf is klaar voor de enorme groei die in de huidige markt mogelijk is. Wij wensen de nieuwe aandeelhouder Gilde heel veel succes met de volgende stap!”

Deze stap moet voor Esdec bestaan uit het veroveren van internationale ‘key markets’, zoals de rest van de Benelux, Frankrijk, Scandinavië en VS. Hiermee moet de omzet in zo’n vijf tot drie jaar groeien tot boven de €200 miljoen. In het kader van deze doelstelling zijn in de EU en VS recent al meerdere internationale sales managers aangenomen en ziet het bedrijf zich gesterkt door de huidige ontwikkelingen binnen de markt voor zonne-energie: waar deze voorheen grotendeels werd gedreven door subsidies, is zij nu opengebroken door de sterk dalende kosten van zonne-energie. Wel vraagt de internationale expansie om extra investeringen. Hier komt Gilde – dat over diepere zakken beschikt dan de vertrekkende aandeelhouders – om de hoek kijken. Vos: “Voor onze internationale groeiplannen hebben wij een partner nodig die meer kapitaal kan inzetten.”

Dealmakers

Dealmakers

Bij het overnametraject waren diverse externe adviseurs betrokken. Vanuit Deloitte werd M&A-advies geleverd door een team bestaande uit Roy Stegeman, Laurens de Jager, Paul van der Lee en Koen van Veen. Een ander team van Deloitte verzorgde transactieondersteuning, evenals een team van Big Four-concurrent KPMG – bestaande uit Michiel de jong, Rajko Kozic, Mark-Paul Westerouen van Meeteren, Spike Gontscharoff en Gijs van Reen – en een team van Spring Associates – bestaande uit Hans Beukers, Tom Timmerman, Florian Lokhorst, Bastiaan Gielink en Marieke Boudeling.

Voor juridisch advies werd een beroep gedaan op twee advocatenkantoren: Loyens & Loeff en Clifford Chance. Loyens & Loeff werd vertegenwoordigd door Herman Kaemingk, Pieter van Druten, Lisanne Bakker, Louis Lutz, Narda Kooij, Pauline Waalkens, Lisanne Bakker, Sadaf Elyaci en Renate Meijer. Namens Clifford Chance werd de juridische ondersteuning verzorgd door Hans Beerlage, Han Teerink en Katja Busuladzic. 

Rond de deal zijn geen financiële details bekendgemaakt. Het is wel bekend dat de verkopende aandeelhouders een goed rendement hebben weten te behalen op hun investering. Dankzij de verdrievoudiging van de omzet van Esdec steeg het bedrijf aanzienlijk in waarde: “Het is een van de meest rendabele investeringen in onze recente historie”, stelt Verbeek tegenover het FD. Naast Gilde – dat onlangs ook grootaandeelhouder werd van EIFFEL en vorig jaar Leen Bakker overnam – hebben ook Vos en vier andere managers een deel van de aandelen van Esdec in handen.