Interimbureau EIFFEL gaat nieuwe groeifase in met investeerder Gilde

10 juli 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Gilde Equity Management is de nieuwe grootaandeelhouder van EIFFEL, een zakelijke dienstverlener uit Arnhem, Eindhoven en Amstelveen. Samen zullen de partners de komende jaren werken aan het realiseren van de langetermijn-groeiambities van het advieskantoor.

EIFFEL, met zijn hoofdkantoor gevestigd in Arnhem, is gespecialiseerd in advies, interim en detachering binnen drie hoofdgebieden: legal, finance en process. De circa 600 consultants en professionals werken voor klanten in zowel de private als de publieke sector. Met de participatie van Gilde Equity Management, met meer dan €1 miljard aan beheerd vermogen in portefeuille een van de grootste participatiemaatschappijen van ons land, wil EIFFEL een nieuwe groeifase inluiden, zegt Monique Noomen-Greve, managing director bij EIFFEL. Oorspronkelijk actief als juriste, werkt Noomen-Greve al bijna twintig jaar bij EIFFEL, waar ze sinds 2006 de rol van managing director vervult.

“Met de toetreding van Gilde leggen we een nieuwe, veelbelovende basis om onze marktpositie en de ontwikkeling van onze experts verder te versterken”, aldus Noomen-Greve. EIFFEL werkt op dit moment voor zo'n 350 klantenorganisaties, en als het aan Gilde Equity Management ligt, komen daar de komende jaren nog meer partijen bij. “EIFFEL is gezond en winstgevend, we zien veel potentie om de nichespeler in oplossingen op legal, finance en process te worden. Daarom committeren wij ons aan de langetermijnstrategie van EIFFEL en bouwen wij de komende jaren graag samen verder om de groeiambities waar te maken.”

Wat ook meespeelde bij de investering van Gilde is de wens van de scheidende grootaandeelhouders om het stokje over te dragen aan een nieuw team. Ferdi van Dommelen, oprichter en een van de scheidende grootaandeelhouders, nam hierin het voortouw. Na een carrière bij Brunel, vandaag de dag een van de concurrenten van EIFFEL, richtte hij in 1992 het bureau op. “Na 26 jaren van groei en ontwikkeling zochten wij opvolging voor ons langjarig aandeelhouderschap”, legt hij uit.Interimbureau EIFFEL gaat nieuwe groeifase in met investeerder Gilde Equity ManagementMet deze transactie kan Van Dommelen terugkijken op een zeer succesvolle periode en een die zijn oorspronkelijke verwachtingen heeft overtroffen. Zijn ambitie bij oprichting was om een solide organisatie neer te zetten, “en ingenieus. Vandaar de naam EIFFEL.” De oprichter was geïnspireerd door Gustave Eiffel, een Franse architect die bekend staat om zijn slimme en solide constructies. Het werk van Gustave Eiffel is op veel plekken in de wereld terug te vinden, en het meest iconische werk is natuurlijk de Eiffeltoren in Parijs. Ter ere van de naamgever van het bedrijf heeft EIFFEL in de ontvangsthal in het hoofdkantoor in Arnhem trapdeel veertien van de originele Eiffeltoren-trap geïnstalleerd.

Solide financiële prestaties

Voor Van Dommelen betekent de verkoop ook dat hij zijn vermogen flink ziet toenemen. Inmiddels werkzaam als voorzitter van de Raad van Commissarissen binnen EIFFEL, prijkte Van Dommelen enkele jaren terug nog in de Quote 500. En hoewel er over de transactie geen financiële details naar buiten zijn gebracht, zal hij ongetwijfeld een bedrag in de miljoenen op zijn vermogen kunnen bijschrijven. Uit het meest recentelijk gedeponeerde jaarverslag (2016) van EIFFEL blijkt dat het bureau sinds 2013 ieder jaar zijn omzet heeft zien toenemen, en dat er in deze periode altijd winst werd geboekt. De huidige omzet ligt rond de €50 miljoen, zo'n €11 miljoen meer dan in 2013. Het netto-resultaat na aftrek van belastingen bedroeg €3,6 miljoen, wat door analisten als bijzonder hoog wordt omschreven in verhouding tot de omzet.

Naast de aantrekkelijke financiële prestaties van EIFFEL, geeft Gilde in een persverklaring aan verder onder de indruk te zijn van de “aanwezige visie, strategie en professionaliteit”. De investeerder benadrukt dan ook dat de “unieke cultuur van EIFFEL” behouden moet blijven. Noomen-Greve beaamt dat dit ook bij EIFFEL een belangrijke randvoorwaarde was voor de samenwerking met de private equity-investeerder. “Voor EIFFEL was het de absolute wens om een nieuwe partner te vinden die de unieke identiteit van EIFFEL behoudt, ondertussen groei faciliteert en zelfs accelereert.” Over de keuze voor Gilde zegt ze: “Gilde heeft een succesvol trackrecord als kapitaalkrachtige investeerder en onderschrijft onze langetermijnvisie en strategie volledig. Dat gaf de doorslag.”

Door de deal met EIFFEL voegt Gilde een gerenommeerde speler in de consultancy- en interimmarkt toe aan zijn portfolio. Vorig jaar werden EIFFEL door managers uitgeroepen tot een van de beste interim management bureaus van Nederland, en op werkgeversvlak werd het bureau door een instituut verkozen tot een van de beste werkgevers in de consultancybranche. De investeerder stelt zich ten doel de succesvolle ontwikkeling te herhalen, die het eerder behaalde met branchegenoot Conclusion – Gilde stapte in 2013 in Conclusion en hielp de zakelijke dienstverlener om significant te groeien, waarna het Conclusion met een goede return on investment verkocht aan concurrent NPM.

De transactie tussen de aandeelhouders van EIFFEL en Gilde moet nog goedgekeurd worden door de Autoriteit Consument en Markt (ACM).