Terugblik op de Agile rondetafel van WIN

18 juli 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Begin deze maand organiseerde WIN op het hoofdkantoor van PostNL in Den Haag een Agile-rondetafel. Een terugblik op het event en de belangrijkste lessen. 

De sessie werd afgetrapt door Yara Beerling, Directeur bij WIN, en Marcel Poel, hoofd Strategisch Portfoliomanagement bij PostNL. Nadat beiden welkom werden geheten, nam Paul Takken, Agile transformatiecoach en als Associate Partner verbonden aan WIN, het woord. Tak verzorgde een keynote en nam de circa twintig deelnemers – CIO’s, portfoliomanagers en transformatieleads – meer in de interactieve werksessie.

Takken kan bogen op jarenlange ervaring in het Agile domein. Zo heeft hij als Lead Agile Coach – Takken is zelfstandig ondernemer vanuit zijn eigen bedrijf AgileWerk – onder meer de Agile transformatie van een grote speler in de Duitse automobielindustrie mogen begeleiden. Deze organisatie zag zich genoodzaakt de transitie naar de productie van elektrische voertuigen te maken. Zijn belangrijkste ‘lesson learned’ om van een dergelijke transitie een succes te maken, zo legt Takken uit, is “niet de technologie zelf, technisch kan er veel meer dan wat we nu toepassen. De echte beperking zit in het verandervermogen van mensen”.
Agile ronde tafel van adviesbureau WIN

Om wendbaar (Agile) te werken is binnen organisaties een mindset nodig die gaat over samenwerking, doelgerichtheid, vertrouwen en, what’s in a name, over wendbaarheid. Takken: “Een Agile transformatie is daarmee een cultuurverandering, die ondersteund wordt met een werkwijze, tools, processen en rituelen. De rol van leiders is hierin essentieel, aangezien van hen wordt verwacht dat ze het goede voorbeeld geven en op de werkvloer het gewenste gedrag creëren.

Een tweede belangrijke les die Takken heeft geleerd, is dat het cruciaal is om Agile transformaties als maatwerk te behandelen, ergo er is geen ‘one-size-fits-all’-oplossing. “Een grootschalige verandering is veel te abstract voor mensen. Ga op zoek naar de individuele benadering, koppel de grotere doelstelling aan persoonlijke drijfveren”, zo luidt het advies van de Agile coach.

Een ander leerpunt is dat transformaties klein en behapbaar gemaakt moeten worden en dat er continu geleerd wordt, geheel in lijn met het Agile gedachtegoed. Takken: “Doe oneindig veel pilots – net zo lang tot de verandering geslaagd is en je nooit een ‘echt’ project hebt gedaan.” Het belangrijkste voordeel van een pilot is dat deze getest kan worden binnen een meer gecontroleerde omgeving, alvorens er een grotere uitrol plaatsvindt naar de rest van de eindgebruikers.

Ongeacht welke lessen er tijdens de Agile rondetafel aan de orde kwamen, aan het eind van de sessie was het voor iedereen duidelijk dat er “geen magische truc bestaat” om agile transformeren tot een goed einde te brengen. Wel adviseert Takken: ”Focus je op de energie in de organisatie, op de ‘vibe’, dan zou je weleens de goeie kant op kunnen gaan.”