Breng jaarplannen voor 2025 tot uitvoering met de obeya

2025 is inmiddels alweer wat weken onderweg. Organisaties zijn druk bezig met het omzetten van hun ambitieuze jaarplannen in concrete acties en resultaten. Erik Verreijt, consultant bij WIN, ziet in de obeya-methode een krachtige oplossing voor het effectief realiseren van organisatiedoelen. Hij legt uit waarom.
Veel organisaties kennen de uitdaging: prachtige plannen, opgesteld aan het einde van het voorgaande jaar, blijven vaak steken in abstractie. De stap naar het effectief uitvoeren van hun plannen blijkt voor menig bedrijf knap lastig.
“Een jaarplan kan een sterke visie bevatten, maar zonder aansluiting op de werkvloer blijft het niet meer dan een document”, begint Erik Verreijt, Agile consultant en trainer bij WIN en een professional met ruime ervaring op gebieden als agile en continu verbeteren.
Kloof tussen strategie en uitvoering
Verreijt maakt de analogie met bladeren in de herfst: “Zonder stevige takken om zich aan vast te houden, waaien ze weg. Net zoals plannen zonder structuur en samenhang verdwijnen zonder impact te maken.”
Deze kloof tussen strategie en uitvoering leidt volgens hem tot onbenut potentieel en een gevoel van gemiste kansen. ‘Hoe kunnen organisaties die kloof overbruggen?’, is dan ook de logische vraag die zich aandient.
Dit is waar obeya om de hoek komt kijken. De obeya-methode biedt een gestructureerde manier om plannen niet alleen te bespreken, maar ook daadwerkelijk tot leven te brengen.
Het Japanse woord ‘obeya’ betekent letterlijk ‘grote kamer’ en verwijst naar een fysieke of virtuele ruimte waarin doelen, voortgang en obstakels visueel worden gemaakt.
Samen werken aan gedeelde doelen
“Obeya maakt het mogelijk om jaarplannen zichtbaar te maken en bespreekbaar te houden”, schetst Verreijt. “Het brengt teams samen om te werken aan gedeelde doelen, voortgang te monitoren en oplossingen te vinden voor uitdagingen. Zo wordt een jaarplan een dynamisch instrument, in plaats van een vastgeroest document.”
“Obeya biedt niet alleen structuur, maar bevordert ook inclusieve besluitvorming en het gezamenlijk oplossen van problemen.”
Een goed ontworpen obeya, legt hij uit, biedt structuur en transparantie, wat zorgt voor betere besluitvorming en een sterkere samenwerking tussen afdelingen. “Het draait niet alleen om visualisatie, maar ook om een cultuur van continu leren en verbeteren.”
Een van de grootste uitdagingen bij jaarplannen is volgens Verreijt dat ze vaak “niet meer dan woorden op papier” zijn. In een obeya daarentegen, worden de plannen gevisualiseerd met behulp van duidelijke doelen, kpi’s en actiepunten. “Een jaarplan leeft pas echt wanneer het wordt vertaald naar visuele elementen die teams dagelijks kunnen gebruiken om voortgang te monitoren en prioriteiten te stellen.”
Van visie naar realiteit
Een belangrijke kracht van obeya is dat het niet alleen een visuele tool is, maar ook een plek waar mensen samenkomen. Daarmee verankert het tegelijk een effectieve manier van samenwerken.
“Door regelmatig bijeenkomsten te organiseren in de obeya, worden teams gestimuleerd om eigenaarschap te nemen over hun acties”, legt Verreijt uit. “Obeya biedt niet alleen structuur, maar bevordert ook inclusieve besluitvorming en het gezamenlijk oplossen van problemen.”
Deze optelsom maakt obeya zo’n krachtig middel om de kloof tussen strategie en uitvoering te overbruggen. Waar strategische plannen vaak abstract blijven, maakt een obeya duidelijk hoe deze plannen vertaald kunnen worden naar concrete acties én verbindt er een manier van werken aan. “Obeya maakt het mogelijk om van visie naar realiteit te gaan”, aldus Verreijt.
Nooit af
In een tijd die wordt gekenmerkt door voortdurende verandering, staat obeya bovendien symbool voor dynamiek. “Het is geen eenmalige oplossing, maar een methode die continu evolueert”, aldus Verreijt. Dat betekent ook dat een obeya nooit helemaal af is: “Het is een ruimte waarin teams continu reflecteren, leren en verbeteren. Dat maakt het zo krachtig.”
Zeker in het nu al turbulente 2025, vinden organisaties die hun jaarplannen tot leven willen brengen dan ook een krachtige bondgenoot in de obeya, besluit hij. “Met obeya leg je een fundament voor een succesvol jaar, waarin teams niet alleen plannen maken, maar ze ook écht uitvoeren.”