Susan Lenderink nieuwe CFO van Ajax: ‘Ik heb een hekel aan verliezen’

19 juli 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Meer nieuws over

Landskampion Ajax heeft een nieuwe financieel directeur. In een door mannen gedomineerde wereld is voormalig Bijenkorf-topvrouw en PwC’er Susan Lenderink binnengehaald om Jeroen Slop op te volgen. Ze is de eerste vrouwelijke CFO van Ajax en stapt in op een moment waarop de kas van de Amsterdamse voetbalclub uitpuilt. 

Eindelijk weer een landskampioenschap en ook nog de KNVB-beker en de halve finale van de Champions League: Ajax beleefde de afgelopen twaalf maanden een droomseizoen. Dit neemt echter niet weg dat vele Ajacieden nog steeds niet helemaal zijn genezen van de kater veroorzaakt door de pijnlijke uitschakeling in de halve finale van de Champions League.

Hun pijn wordt wellicht wat verzacht dankzij de niet misselijke opbrengst van de zo abrupt afgebroken Europese zegetocht. De cup met de grote oren mag dan aan Ajax zijn voorbijgegaan, maar de club staat allerminst met lege handen. De Champions League leverde Ajax een kleine €100 miljoen op, en daar komen nog de transferopbrengsten bij van de talenten die zich internationaal in de kijker wisten te spelen. Alleen al Frenkie de Jong en Matthijs de Ligt brachten ieder €75 miljoen in het laatje en daar komen mogelijk nog de nodige miljoenen bovenop.

Susan Lenderink nieuwe CFO van Ajax

De verantwoordelijkheid voor al deze miljoenen ligt sinds kort bij Susan Lenderink. Zij is aangewezen als de opvolger van Jeroen Slop, die eind december aankondigde de club na 20 jaar te zullen verlaten. Terwijl de vierjarige termijn van de nieuwe CFO officieel pas in november ingaat, wanneer de aandeelhouder op de hoogte worden gebracht, is Lenderink in de praktijk al op 1 juli gestart bij de ‘Godenzonen’ – en de enige Nederlandse club met een beursnotering.

Zelf aan de knoppen zitten

Lenderink wordt in 1977 geboren in het Gelderse Warnsveld. Na haar studie Economie aan de UvA begint ze haar loopbaan als accountant bij PwC. “Het was een leerzame tijd”, vertelt ze in Elegance over haar periode bij het Big Four-kantoor, “want het biedt je de mogelijkheid in een korte tijd een kijkje te nemen in de keuken van grote bedrijven. Je neemt alleen geen beslissingen. En ik wilde graag zélf aan de knoppen zitten.” 

Daarom stapt ze na drie jaar over naar luxewarenhuis De Bijenkorf. Ze begint in 2003 als financial controller en groeit in 2012 uiteindelijk door tot CFO. In een interview uit 2014 met CFO.nl geeft ze er blijk van te snappen dat deze rol om meer draait dan enkel cijfertjes: “Vanuit een financiële benadering kun je aangeven dat een bepaald merk geen geld voor ons verdient, maar de Bijenkorf moet soms bepaalde merken hebben om te zijn wie we zijn. En dat moet je als financial wel begrijpen.” 

Hekel aan verliezen

Dit inzicht zal haar goed van pas komen nu ze De Bijenkorf heeft ingeruild voor de Johan Cruijff ArenA. Weinig bedrijfstakken staan zo volop in de schijnwerpers als de voetballerij, wat vraagt om fijnzinnige bestuurders met oog voor het totaalplaatje. Algemeen directeur Edwin van der Sar stelt in Lenderink zo’n bestuurder te hebben gevonden: “De RvC en de directie hebben meerdere kandidaten gesproken. Susan maakte de beste indruk op ons. Ik denk dat zij, los van haar achtergrond, ook vanwege haar energieke en ambitieuze instelling uitstekend past bij de functie en bij de Ajax-organisatie. Samen met mijn collega’s kijk ik uit naar een succesvolle samenwerking met haar.” 

“Ze heeft een uitstekende achtergrond in het vakgebied en maakte in meerdere gesprekken een goede indruk op ons”, voegt RvC-president-commissaris Leen Meijaard toe. “Ze heeft een goed analytisch vermogen, is ervaren in het aansturen van afdelingen en met het maken van financiële planningen. Ze is scherp en heeft een proactieve houding. We denken met haar ook iemand te hebben gevonden die complementair is aan de andere leden van de directie.” 

Lenderink zelf geeft tot slot aan met veel enthousiasme te zijn begonnen bij de landskampioen: “Ajax legt de lat graag hoog en zo zit ik ook in elkaar. En ik heb een hekel aan verliezen. De sportieve cultuur van de club past bij mij en ik haal het meeste voldoening uit teamprestaties. Dus ik kijk ernaar uit om met mijn nieuwe collega’s te gaan samenwerken en met elkaar succesvol te zijn.”