Dutch Games Association voegt PNO Consultants toe als partner

02 augustus 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

De Dutch Games Association (DGA) heeft PNO Consultants aangetrokken als partner. 

De branchevereniging voor spelontwikkelaars werd in 2008 opgericht om de sector te ondersteunen bij zijn verdere groei en professionalisering. Nederland telt momenteel zo’n 600 gamebedrijven, maar met een gemiddelde omvang van zeven werknemers kunnen deze nog relatief klein worden genoemd. DGA verbindt leden in de branche met elkaar en ook met relevante partijen op (inter)nationaal niveau.

DGA wordt ondersteund door meer dan twintig partners uit de private sector – elk van deze bedrijven draagt op zijn eigen manier bij aan de missie van de Dutch Games Association. Een van de nieuwste partijen die is toegelaten tot de groep van voorkeurspartners is PNO Consultants.

Als preferred partner zal het adviesbureau de leden van DGA bijstaan bij thema’s als groei, financiering en het verkrijgen van subsidies. Volgens DGA zijn dat onderwerpen die de komende jaren volop van belang zullen zijn voor zijn achterban. Als nieuwste partner neemt PNO Consultants onder meer plaats naast bedrijven als Van Iersel Luchtman (een juridisch adviseur) en Game Drive (een marketingbureau voor de gamesindustrie).

Games markt groeit sterk

De gamesmarkt is al jaren sterk aan het groeien. Wereldwijd is de markt volgens een schatting van het Nederlandse Newzoo momenteel meer dan $130 miljard waard, en zal deze tot 2021 met dubbele cijfers groeien en tegen die tijd een omvang van rond de $180 miljard bereiken. Naast entertainment – games op smartphones zijn verantwoordelijk voor het grootste gedeelte van de groei – vormt ook ‘applied gaming’ een belangrijke en groeiende categorie. Dat segment richt zich op het ontwerpen van spellen voor het bedrijfsleven, in de meeste gevallen ter ondersteuning van verander- en leertrajecten. Voorbeelden hiervan zijn spellen waarmee mensen nieuwe processen aanleren, of om bijvoorbeeld de waarde van samenwerking in de keten te bewijzen.

Dutch Games Association

Voorbeelden van dit soort serieuze games (‘serious gaming’) die in het bedrijfsleven worden ingezet, zijn er legio. Zo maakt bijvoorbeeld een ziekenhuis gebruik van een game om mensen te leren hoe ze gegevens/kennis optimaal kunnen uitwisselen en hun communicatie kunnen stroomlijnen. In de bankensector wordt serious gaming toegepast door bijvoorbeeld adviseurs van Rabobank, die hun financieel advies aan hun klanten willen verbeteren. En zo maakt ook spoor- en infrabeheerder ProRail gebruik van complexe games – veelal in 4D of simulaties – met als doel de kwaliteit en snelheid van zijn innovatie te verbeteren.

Gameontwikkelaars die de kansen willen pakken in de markt hebben vaak behoefte aan financiering voor hun groeiplannen. PNO Consultants is een partij gespecialiseerd in het helpen van organisaties om te begrijpen hoeveel kapitaal nodig is voor hun strategische plannen, en wat dit betekent voor hun budget- en cashflow-vereisten.

Subsidies

Het aantrekken van subsidies speelt hierbij een belangrijke rol. De topsector ‘Creatieve Industrie’ stelt stimuleringsinstrumenten beschikbaar, zoals de MIT-subsidie (MKB-Innovatiestimulering Regio en Topsectoren). Daarnaast kunnen gameontwikkelaars gebruikmaken van algemene fiscale stimuleringsregelingen, zoals de WBSO-ICT en de Innovatiebox. “PNO Consultants beschikt over expertise en een breed, internationaal en multisectoraal netwerk”, aldus de DGA over zijn kersverse preferred partner.