Match Plan al vier jaar vaste M&A-adviseur van Happy Horizon

15 juli 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Happy Horizon heeft in korte tijd twee bureaus overgenomen: DigiMonks en Lequal. Overnamebemiddelaar Match Plan Corporate Finance was bij beide deals betrokken.

Begin juli maakte Happy Horizon – een bedrijvengroep gespecialiseerd in data, creativiteit, digitalisering en social media – bekend dat het de Amsterdamse marketing- en zoekmachinespecialist Lequal heeft gekocht voor een onbekend bedrag. Het bedrijf, opgericht door Rick Burgers in 2012, heeft een team van achttien medewerkers. Burgers blijft na de integratie leidinggeven aan Lequal. 

Door de overname groeit het personeelsbestand van Happy Horizon in onze hoofdstad naar meer dan twintig specialisten. De ambities zijn groot: “We hopen dat het Amsterdamse team organisch kan doorgroeien tot boven de dertig collega’s”, zegt Walter van de Wege, algemeen directeur van Happy Horizon. Het bedrijf heeft verder vestigingen in Eindhoven (hoofdkantoor), Apeldoorn, Nistelrode en Berlijn (Duitsland). 

De Lequal-deal volgt kort op de overname van DigiMonks, een specialist in datagedreven marketing. Vanuit kantoren in Eindhoven en Amsterdam werkt DigiMonks voor partijen als Achmea, Eneco en Jumbo op het gebied van dataverwerking ten behoeve van bedrijfs- en marketingprocessen. Zo wordt de zelfontwikkelde software van het bureau ingezet op online omgevingen bij zijn klanten, en ondersteunen consultants van het bedrijf bij de implementatie en het beheer. 

DigiMonks en Lequal + Happy Horizon

Van de Wege: “We hebben al geruime tijd een eigen slimme data-club maar wilden nóg een flinke stap maken op dit gebied. We zochten een partij met een slim en praktisch karakter. Een frisse club die past bij onze resultaatgedreven cultuur. In DigiMonks hebben we die partij gevonden.” 

Bij beide transacties was Match Plan Corporate Finance als buy-side adviseur betrokken, waarbij het kantoor werd vertegenwoordigd door adviseur Hans van de Pas en jurist Reg Schreurs.

In het geval van Lequal waren ze betrokken vanaf het moment dat de intentieverklaring werd opgesteld tot en met de closing, waarbij Van der Pas het financieel advies verzorgde (commerciële aandachtspunten in het contract) en Schreurs juridisch advies verleende. Tijdens dit traject werd samengewerkt met Michiel Dullaert van Financieel Bedrijfsmanagement.

Bij de Digimonks deal hebben Van de Pas en Schreurs Happy Horizon bijgestaan met financiële en juridische ondersteuning, vanaf het opstellen van de overnameovereenkomsten tot en met de notariële levering. Dit gebeurde in samenwerking met Annelies Jansen van Bernhaege Advocaten.

Volgens Rens Knevels, partner bij Match Plan Corporate Finance, hangt het instapmoment van de adviseurs af van de complexiteit van de transactie en de wensen van de opdrachtgever. “Bij Happy Horizon, hebben CEO en oprichter Walter van de Wege en CFO Sjaak Verschuren inmiddels de nodige overname-ervaring opgedaan. In de afgelopen vier jaar zijn maar liefst zeven partijen ingelijfd, en hierdoor zijn ze in staat om vaak zelf de eerste kennismakingsgesprekken te voeren.” 

Bij de overname van Invest Online in 2018 was Match Plan van begin tot eind betrokken. Knevels: “Onze rol verschilt dus per deal. Centraal staan de behoeftes van de klant. Wij adviseren alleen op vlakken waar we van toegevoegde waarde kunnen zijn.” 

Al vier jaar M&A-adviseur

Sinds de allereerste deal in 2015, de overname van Yellow-Online, heeft Happy Horizon telkens weer een beroep gedaan op de expertise van Match Plan. Eigenaar Van de Wege kwam in contact met het bureau via Happy Horizons accountant De Groof, die samenwerkte met het M&A bureau. Van de Wege legt uit wat hij zo waardeert in de aanpak van Match Plan: “Het is een organisatie die flexibel en no nonsens is. Match Plan kan door daadkrachtig optreden in een korte tijd vooruitgang realiseren in een complex overnametraject.” 

Knevels zegt over de jarenlange samenwerking: “We werken zeer prettig met Happy Horizon omdat wij allebei weten waar we goed in zijn. Daarnaast is er ook op persoonlijk vlak een klik.”

Happy Horizon heeft de doelstelling om uit te groeien tot een full service-bureau. Met een omvang van circa 220 professionals is het momenteel een middelgrote speler in de markt. Voorlopig lijkt het bureau nog niet klaar te zijn met winkelen – zo gaf Van de Wege recent tegenover vakblad Emerce aan dat het bedrijf nog “in de opbouwfase staat”, en dat potentiële overnames op tafel liggen om de groei te versnellen. De rol van Match Plan lijkt dan ook nog lang niet uitgespeeld.