Match Plan dealmaker over de Intracto | ezCompany transactie

01 mei 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd

Vorige maand nam het Belgische digitale bureau Intracto de Nederlandse websitebouwer ezCompany over. De deal kwam mede tot stand dankzij Match Plan Corporate Finance, dat de vier aandeelhouders van ezCompany begeleidde bij het volledige verkoopproces. Dealmaker Erik Smidt geeft toelichting op de transactie en de rol van het M&A-advieskantoor.

Het in 2001 opgerichte ezCompany is in de afgelopen jaren uitgegroeid tot een van Nederlands grootste specialisten op het gebied van opensource-contentmanagementsysteem Drupal. Met het samengaan van Intracto en ezCompany ontstaat volgens de twee bedrijven meteen ook de grootste Drupal-specialist van de Benelux. Intracto beschikt nu over 200 medewerkers in België en 100 in Nederland. “We zijn georganiseerd op veel technologieën, maar de markt vraagt toch meer en meer Drupal-technologie. Daarom is het ‘juist’ om de krachten te bundelen om zo samen nog sterker te staan in de markt”, stelt Pieter Janssens, managing director van Intracto.

Tijdens het verkooptraject verzorgde Match Plan Corporate Finance het overnameadvies voor ezCompany. De Haagse M&A-specialist kwam in 2016 voor het eerst in contact met het bedrijf. Het jaar daarop heeft Match Plan het verkooptraject van web- en cloud hosting bedrijf Webscale – een zusterbedrijf van ezCompany – begeleid bij de externe overdracht aan het Belgische Combell, dat tot voor kort net als Intracto deels eigendom was van Waterland Private Equity.

Erik Smidt, directeur van Match Plan, vertelt dat het succesvolle verkoopproces van Webscale ertoe leidde dat het bureau vorig jaar opnieuw werd gevraagd om de vier aandeelhouders van ezCompany bij te staan: “We hebben de klant begeleid bij het volledige verkoopproces van ezCompany, van het opstellen van een informatiememorandum, het opstellen van een longlist en shortlist, partijen benaderen en meenemen in het verkoopproces, kennismakingsgesprekken en het bespreken van indicatieve biedingen tot onderhandelingen, due diligence, contracten en closing.”

Match Plan dealmaker over de Intracto | ezCompany-transactie

Hij geeft aan dat het een vrij regulier verkooptraject betrof, waarin gesprekken zijn gevoerd met meerdere potentiële kopers. De uiteindelijke koper – Intracto – bevond zich tijdens het overnametraject in de afrondende fase om groeikapitaal aan te trekken via investeerder Waterland. De voornaamste verschillen met een puur Nederlands overnametraject kwamen voort uit de verschillen tussen de Nederlandse en Belgische wet- en regelgeving, waardoor de accenten soms wat anders lagen. Naast Match Plan waren ook M&A-adviseurs van BDO en Lexence betrokken bij het overnametraject.

Smidt legt uit waarom de vier voormalige aandeelhouders van ezCompany – Bas van der Zalm, Bas van den Nieuwenhuijzen, Machiel van Lieshout en Ralph van den Houdt – op zoek gingen naar een nieuwe eigenaar voor hun bedrijf: “Bas, Bas, Machiel en Ralph waren op een keerpunt in hun werkzame leven aanbeland, waarbij zij gezamenlijk op zoek zijn gegaan naar een wijze waarop zij het tweede deel van hun carrières zouden gaan indelen. Samen hebben zij besloten dat een externe verkoop het beste paste bij hun persoonlijke ambitie en de ontwikkelingen in de markt. Met dit in het achterhoofd zijn wij het verkooptraject gestart.”

“Dit heeft erin geresulteerd dat Machiel niet actief blijft voor de onderneming, Ralph in loondienst blijft, en Bas en Bas in een managementrol doorgaan binnen ezCompany en Intracto NL”, vervolgt Smidt. “Naast dat ieders wensen en ambities voor de toekomst zijn vervuld, heeft de externe verkoop ook geleid tot meer financiële zekerheid voor alle vier de aandeelhouders. Kortom, onzes inziens alleen maar blije gezichten en een mooie samenwerking.” 

Voor Match Plan komt de deal kort nadat het bureau al twee andere overnametrajecten in de zakelijke dienstverlening tot een goed einde bracht. Een team bestaande uit Smidt, Rens Knevels, Reg Schreurs en Lucas Troelstra begeleidde de partners van accountantskantoor De Groof uit Veldhoven bij de verkoop van hun 100% aandelenbelang aan accountants- en advieskantoor Accon avm. Daarnaast werd Julian Wagenhuis door Match Plan-adviseurs Hans van de Pas en Justien Mulder ondersteund bij de verkoop van het door hem opgerichte vertaalbureau Translation Kings aan ondernemers Paul Kranendonk en Lucas Covers.