Waalwijks bedrijf Pacoma Systems krijgt Amerikaanse eigenaar

27 juni 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd

Het Amerikaanse TouchPoint heeft Pacoma Systems overgenomen. Het Waalwijkse bedrijf gaat als gevolg van de deal nauw samenwerken met de Belgische branchegenoot Vanas Engineering, dat al zo’n drie jaar geleden door TouchPoint werd ingelijfd.

Pacoma Systems is gespecialiseerd in interne transportsystemen, waaronder verticale liftsystemen, automatische opslagsystemen en motorisch aangedreven transportbanden voor dozen, kunststof kratten en pallets. Het bedrijf, opgericht in 1995, is in staat om een compleet warehouse te ontwerpen en realiseren voor haar klanten in de medische, e-commerce en automotive sector. Klanten die het bedrijf in de afgelopen jaren heeft bediend zijn onder meer Abbott, DHL, JD Sports, KLM, Medeco, PostNL, Spar en Xenos.

Cross-border deal

Vorig jaar werden de aandeelhouders van Pacoma Systems – Henk van Mook en Laurence Moreau – benaderd door een externe partij, met de vraag of ze er voor open stonden zich bij een grotere speler te voegen. Omdat de potentiële koper internationaal georiënteerd was, besloten de eigenaren om een M&A-adviseur, bekend met cross-border deals, aan boord te halen. Na overleg met de accountant – Frank van Breugel van ABT Accountants – werden de adviseurs van Match Plan Corporate Finance ingeschakeld om het dealtraject in goede banen te leiden.

 Laurence Moreau, Henk van Mook, Joyce van den Nouwland, Ronald Theunissen

Erik Smidt, Justien Mulder en Reg Schreurs waren namens Match Plan betrokken bij deze deal. Na het doen van een indicatieve waardering van het Waalwijkse bedrijf en na het opstellen van een informatiememorandum, gingen de adviseurs het proces in. Wat volgde was een uitgebreid due diligence proces, een stap die niet ongewoon is wanneer Angelsaksische partijen betrokken zijn. Ondertussen gaf het Pacoma Systems de tijd om een uitgebreid beeld te krijgen van wat voor vlees het met TouchPoint in de kuip zou halen.

Na de nodige informatie-uitwisseling, meetings en conference calls was de kogel door de kerk – in april werd de Sales Purchase Agreement (het koopcontract) getekend. Inmiddels is de deal ook naar buiten gebracht door de twee partijen. Aan de andere kant van de tafel, werd de deal begeleid door Isobel Gillott van SupplyPoint (verantwoordelijk voor de due diligence), Jan Bleyen van Omnicap (ook due diligence-support) en Joyce van den Nouwland van Fender Advocaten (juridisch advies).

Voor TouchPoint geldt dat de overname past in de ambities van het bedrijf om te investeren in veelbelovende, middelgrote organisaties in een nichemarkt. In april 2016 nam het bedrijf reeds Vanas Medical over en enkele maanden later werd ook Vanas Engineering ingelijfd. Evenals Pacoma Systems, is het in Beveren gevestigde bedrijf actief in magazijninrichting en Warehouse Management Systemen (WMS)-software. Als gevolg van de integratie zullen Pacoma Systems en Vanas Engineering hun krachten bundelen op een aantal gebieden, zoals productontwikkeling en accountmanagement op grote klanten.

Eerder dit jaar was Match Plan betrokken bij de overname van Nederlandse websitebouwer ezCompany door het Belgische Intracto.