Consultant onterecht ontslagen vanwege wildplasincident

12 juli 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Een adviseur van ChipSoft is volgens een rechter onterecht ontslagen nadat hij tijdens een zakenreis tegen een auto plaste. In het vonnis staat dat het softwarebedrijf de consultant meer dan €200.000 moet betalen aan niet uitgekeerde bonussen en schadevergoedingen.

De adviseur in kwestie zou begin dit jaar tijdens een werkreis naar Curaçao midden in de nacht tegen een auto hebben geürineerd. Het voertuig was echter eigendom van de beheerder van het resort waar de consultant en zijn twintig collega’s verbleven. Volgens dagblad De Telegraaf zou de beheerder ook actief zijn voor ChipSoft. 

Gerrit Mulder (75), voormalig chirurg, richtte ChipSoft – samen met zijn zoon Hans Mulder (53) – begin jaren tachtig op omdat hij zich bijzonder stoorde aan al het inefficiënte papierwerk in de zorgsector. ChipSoft, met een omzet van €96 miljoen (2016) waarvan maar liefst €43 miljoen overbleef als nettowinst, is een van de snelst groeiende Nederlandse softwarebedrijven. Het vermogen van de familie, ten gevolge van ChipSoft, is volgens zakenblad Quote inmiddels opgelopen tot maar liefst €420 miljoen. 

Consultant onterecht ontslagen door wildplasincident

Volgens Hans Mulder, op dit moment de CEO van ChipSoft, was het urine-incident ontoelaatbaar. Om die reden stuurde hij een dag later de desbetreffende consultant een WhatsApp-bericht waarin stond dat hij op non-actief werd gesteld. Verder werd eveneens zijn toegang tot het intranet van het bedrijf geblokkeerd. Deze stappen zijn gezet omdat ChipSoft het contract met de consultant wil laten ontbinden. Daarnaast claimt het softwarebedrijf dat de wildplassende adviseur niet al zijn gewerkte uren kan verantwoorden.   

Dit is mijn uitspraak en hier moet u het mee doen

De rechtbank in Amsterdam schaarde zich echter niet achter de zienswijze van ChipSoft. Volgens het hof kan de consultant namelijk niet worden beticht van “ernstige verwijtbaarheid”. Toch stelt de rechter wel dat het plasvoorval “onwaardig en laakbaar” was, maar dat “een stevige waarschuwing zou hebben volstaan”. Daarnaast oordeelt de rechter dat de claim van ChipSoft rondom de urenverantwoording niet op z’n plaats is: de consultant namelijk heeft een lange arbeidsgeschiedenis bij het bedrijf en dit onderwerp is in al die jaren nooit eerder ter sprake gekomen. 

Doordat het plasincident heeft geleid tot een rechtszaak, is de arbeidsrelatie tussen beide partijen verstoord, waardoor is besloten om het contract met de adviseur te ontbinden. De rechter laten weten dat het softwarebedrijf zijn voormalige medewerker hierom wel een flinke schadevergoeding moet betalen. Zo krijgt de adviseur een transitievergoeding – lees: een ontslagvergoeding waar een werknemer wettelijk recht op heeft – van ruim €86.000 en een billijke vergoeding – lees: een extra ontslagvergoeding als een werkgever ernstig verwijtbaar heeft gehandeld – van €60.000. Daarnaast moet het bedrijf de man ook nog €92.000 betalen aan bonussen die hij niet heeft ontvangen vanaf het moment dat hij op non-actief werd gesteld. Bij elkaar opgeteld krijgt de voormalig consultant dus bijna tweeënhalve ton van ChipSoft.