Scholieren duiken in tech-innovatie tijdens Raspberry Pi event

10 mei 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Na het succes in het Verenigd Koninkrijk, werd dit jaar voor de eerste keer in ons land de PA Consulting Raspberry Pi-wedstrijd georganiseerd. Vier Amsterdamse schoolteams gingen er met de prijzen vandoor. 

Teams van vmbo-, mavo-, havo- en mbo-scholen werden voor de PA Consulting Raspberry Pi-wedstrijd uitgedaagd om met behulp van de Raspberry Pi – een betaalbare, kleine computer – innovatieve oplossingen te maken die maatschappelijke problemen de wereld uithelpen. “Met de competitie hopen we jonge mensen enthousiast te maken voor technologie, en het belang van innovatie en samenwerking naar voren te brengen”, vertelt Ernst Brand, adviseur bij PA Consulting. Het internationale adviesbureau organiseert de competitie in Nederland samen met House of Digital. Met hun samenwerkingsverband willen de twee partners bijdragen aan een betere afstemming van het ICT-onderwijs op de arbeidsmarkt. 

Prijzencircus

Inmiddels is de PA Consulting Raspberry Pi-wedstrijd tot zijn einde gekomen en zijn de winnaars uit de verschillende regio’s bekendgemaakt, waaronder die uit Amsterdam en omstreken. In totaal stonden er zestien teams in deze regionale finale, die plaatsvond in de welbekende Johan Cruijff ArenA. De teams streden om vier verschillende awards: de haalbaarheidsprijs, de creativiteitsprijs, de impactprijs en de aanmoedigingsprijs. De vier winnende schoolteams ontvingen elk een dag voetballen met het Nederlandse NAO-robotvoetbalteam, terwijl de betrokken docenten ieder €500 ontvingen ter ondersteuning van hun digitale lessen.  

Scholieren duiken in tech-innovatie tijdens Raspberry Pi event

De haalbaarheidsprijs – de prijs voor de oplossing die snel kan als een goed product op de markt kan worden gebracht – werd in de wacht gesleept door de Bredero Mavo uit onze hoofdstad. De leerlingen ontwikkelden de ‘Medicare’, een oplossing die patiënten helpt om op tijd hun medicijnen in te nemen. Met behulp van een 3D-printer bouwden ze een medicijncarrousel, die bestaat uit eenentwintig bakjes, wat overeenstemt met zeven dagen maal drie tijdstippen waarop de medicatie moet worden ingenomen. Met behulp van de Raspberry Pi ontwikkelden de leerlingen software die ervoor zorgt dat de medicijnen op het juiste moment in het bakje vallen. Eveneens ontwikkelden ze met behulp van een ingebouwde lichtsensor een systeem dat elke tien minuten een geluid afgeeft totdat de medicijnen zijn ingenomen.

De creativiteitsprijs ging naar het Amstelveense MBO College Amstelland. De studenten ontwikkelden een automatiseringsoplossing om planten te verzorgen. De plantenbak wordt bevestigd boven een bak met water. Daarnaast is het systeem uitgerust met een ventilator, een voedingsdispenser en twee UV-lampen, die allemaal zijn verbonden aan sensoren die de temperatuur, het voedingsniveau en het licht meten. De data wordt vervolgens doorgestuurd naar de Raspberry Pi, die deze weer doorstuurt naar een webapp – ontwikkeld door de studenten – waarmee de plant op afstand en automatisch kan worden verzorgd.

De impactprijs – de prijs voor het product dat perfect werkt én een grote afzetmarkt in het vooruitzicht heeft – werd uitgereikt aan het Amsterdamse MBO College Zuidoost. De studenten van deze school ontwikkelden maar liefst drie producten voor zorgprofessionals die meervoudige gehandicapten ondersteunen: de Pi-Hub, de Pi-Bear en de Pi-Watch. De zorgverleners gebruikten al enige tijd papieren symbolen om met hun cliënten te communiceren over hun dagbesteding. Dat proces hebben de leerlingen gedigitaliseerd: het horloge en de knuffelbeer tonen in het vervolg de symbolen aan cliënten.

De aanmoedigingsprijs – de prijs voor een wat jonger team om het team te stimuleren meer met techniek te gaan doen in de toekomst – werd toegekend aan een tweede team van het Amsterdamse Bredero Mavo. De leerlingen van dit team creëerden een anti-baby-cooking-systeem. Hiertoe ontwikkelden ze een kussensensor en een bewegingssensor die in de zomer kunnen worden geplaatst auto’s. De sensoren meten vervolgens of er leven aanwezig is in de auto. De metingen worden verzonden naar Raspberry Pi, die bij een kritieke situatie het inbraakalarm van de auto laat afgaan of zelfs de portieren van het slot haalt zodat omstanders de baby in kwestie kunnen bevrijden.