Zware delegatie van NEC klopt aan bij adviesbureau Futuralis

05 april 2019 Consultancy.nl 6 min. leestijd
Meer nieuws over

Het gaat al langere tijd niet goed met de Gelderse voetbalclub NEC. Meerdere ontslagen zijn reeds gevallen. Om het tij te keren voert de Nijmeegse eerstedivisionist gesprekken met voetbaladviesbureau Futuralis. 

Het is niet voor het eerst dat Nijmegen Eendracht Combinatie (NEC) in zwaar weer verkeert. De voetbalclub ontstond in 1910 na een fusie en maakte in 1968 zijn debuut in de Eredivisie. Na verschillende degradaties naar de Eerste Divisie, speelde NEC vanaf 1995 maar liefst twintig seizoenen onafgebroken in de Eredivisie. In het seizoen 2013/14 werd de club echter zeventiende en degradeerde. Het daaropvolgende seizoen in de Eerste Divisie sleepte NEC het kampioenschap binnen, promoveerde, speelde twee seizoenen in de Eredivisie, maar degradeerde daarna wederom. 

In het 2017/18 seizoen werd NEC derde, maar wist zich via de nacompetitie niet te plaatsen voor de Eredivisie, waardoor opnieuw een seizoen in de Eerste Divisie op het programma stond. Met nog zes wedstrijden te gaan, staat NEC momenteel op de veertiende plek zonder periodetitel op zak. Dat laatste blijft waarschijnlijk zo. In de strijd om de vierde periodetitel staat de club na drie wedstrijd met nul punten stijf onderaan. En zoals dat vaak gaat in de opportunistische voetbalwereld: als een club te lang in zwaar weer verkeerd, gaan er koppen rollen. Om die reden vloog Remco Oversier – tot voor kort technisch directeur van NEC – in december 2018 de deur uit. Deze week werd ook afscheid genomen van trainer Jack de Gier, na een 4-0 nederlaag bij Jong AZ. 

Hoe verder

Tot op heden zijn de vacatures van technisch directeur en trainer nog niet ingevuld. Wel worden stappen ondernomen om wat te doen aan de noodlijdende situatie waarin NEC verkeert. Zo heeft de Nijmeegse eerstedivisionist recent bij voetbaladviesbureau Futuralis aan de deur geklopt. Het consultancybedrijf uit het Noord-Brabantse Cuijk was in het verleden twee jaar lang grotendeels verantwoordelijk voor het technisch beleid van de voetbalvereniging. Naast dat het consultancybureau voetbalclubs adviseert, zet het zich ook in als scout en als zaakwaarnemer van profvoetballers.

Zware delegatie van NEC klopt aan bij adviesbureau Futuralis

Toen NEC in het seizoen 2013/14 de Eredivisie noodgedwongen moest verlaten, stapte Futuralis aan boord en leidde de club binnen één seizoen weer naar het hoogste niveau. Daarnaast werd ook op financieel vlak aardig aan de weg getimmerd. Het advieskantoor wist het begrotingstekort van €4 miljoen in twee jaar tijd om te buigen naar een overschot van €0,5 miljoen. Dat was voor NEC de eerste positieve begroting in zeventien jaar tijd. Dat Futuralis en NEC in september 2016 de banden verbraken, was niet op initiatief van de Nijmeegse club. Tijdens de samenwerking ontstond namelijk een conflict met technisch manager Danny Hoekman, waarna het voetbaladviesbureau zijn conclusie trok en het schip verliet. 

Ondanks het eerdere conflict, heeft NEC nog altijd veel geloof in de expertise van Futuralis. Daarom gingen Wilco van Schaik en Pieter Tra – respectievelijk de algemeen directeur van NEC en de voorzitter van Stichting Administratiekantoor NEC (STAK) – eind maart in gesprek met de eigenaren van Futuralis, Johan Hansma en Roderik van Kerkhof. STAK is binnen de Nijmeegse voetbalclub een machtig orgaan dat de raad van commissarissen aanstelt én verantwoordelijk is voor het beheer van de clubaandelen, die in handen zijn van een handjevol investeerders. 

Geld is macht

Met geld blijkt invloed te koop. Zakenman Marcel Boekhoorn – die zijn professionele loopbaan ooit begon bij Deloitte en recentelijk eigenaar werd van Hema – schijnt volgens dagblad De Gelderlander ook met het adviesbureau in gesprek te zijn. Boekhoorn is geboren in Nijmegen en van kleins af aan fan van NEC. Volgens Quote heeft hij een vermogen van circa €1,9 miljard. Hierdoor fungeert Boekhoorn al geruime tijd als de suikeroom van de vereniging.

Naast Boekhoorn, kijken ook andere belangrijke geldschieters van NEC met een positief gevoel terug naar de eerdere samenwerking met Futuralis, zoals ondernemer Harold Bons. Tegenover De Gelderlander voorziet hij de gesprekken tussen NEC en het voetbaladviesbureau van context: “Als het aan mij had gelegen, hadden ze nooit opgezegd. Futuralis is nu één van de opties, maar daar ga ik niet alleen over. Ik wacht de voorstellen af.” Naast Bons, is ook NEC-investeerder Jack Bongers nauw betrokken bij de gesprekken met het adviesbureau uit Cuijk. 

“Er zijn helemaal geen concrete afspraken gemaakt dat we weer gaan samenwerken. Zover zijn we nog niet eens.”
– Wilco van Schaik, Algemeen Directeur NEC, in: De Gelderlander

Tot overeenstemming raken

Algemeen directeur Van Schaik benadrukt in De Gelderlander dat de gesprekken met STAK-voorzitter Tra en Futuralis in het teken staan van leren van het verleden: “Ook heb ik de huidige situatie besproken en naar hun mening gevraagd. Ik heb Futuralis hoog staan. Ik heb vaker contact met ze over spelers. Ik klankbord wel eens met ze, net als met andere partijen. Dat heb ik nu zeker gedaan met het oog op de toekomst.”

Volgens de NEC-voorzitter gaan de beleidshervormingen minimaal tot de zomermaanden duren. Ook omdat nog niet zeker is of Futuralis openstaat voor dit project, aldus Van Schaik: “Er zijn helemaal geen concrete afspraken gemaakt dat we weer gaan samenwerken. Zover zijn we nog niet eens. We moeten met de raad van commissarissen scherp krijgen waar we naartoe gaan. Dat delen we met onze aandeelhouders en investeerders. Dan ben je drie, vier maanden verder. Dan kijken we hoe we het gaan invullen.” 

Vanuit Futuralis is er met name twijfel omdat het vorige samenwerkingsverband het bureau veel negatieve publiciteit heeft opgeleverd, zegt Futuralis-voorzitter Van Kerkhof in de Gelderse krant: “Ik ga met Futuralis niets meer doen bij NEC. Wij waren alleen maar adviseur. Dat was een hele moeilijke positie.” Terwijl Van Kerkhof daarmee elke vorm van samenwerking lijkt uit te sluiten, doelt hij erop dat Futuralis hoogstens zal optreden als externe adviseur, en dit naar buiten toe expliciet zo zal communiceren. Dit om een herhaling van de eerdere negatieve publiciteit te voorkomen.

Lees ook: Champions League inkomsten van PSV en Ajax ruim €330 miljoen.