Verenigd Ondernemers Fonds en UPD nemen belang in Drameco

08 april 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Het Verenigd Ondernemers Fonds, dat aandelenbelangen neemt in de maakindustrie, heeft samen met aandeelhouder UPD een meerderheidsbelang genomen in Drameco. Met het groeikapitaal streeft de metaalproducent uit Coevorden naar het zetten van de volgende groeistap. 

Drameco heeft zo’n 50 medewerkers in dienst, die gezamenlijk een omzet realiseren van rond de €7 miljoen. Het bedrijf produceert diverse draad- en plaatstaalartikelen – van draadmanden voor intern transport en roosters voor koelkasten tot krantenbakken voor kiosken en onderdelen voor stalinrichtingen en legbatterijen. De draadverwerkende producent – Drameco is een afkorting van ‘draad-metaal-Coevorden’ – levert ook producten van plaat en draadstaal voor winkeldisplays en -inrichting. 

Het bedrijf werd in 1973 opgericht door de toenmalige directeur J.B Wesseling, samen met twee andere compagnons. De afgelopen jaren is de onderneming geleid door algemeen directeur Ard Wesseling en commercieel directeur Hans Althof. Na het beoordelen van de opvolgingsstrategie van het bedrijf, besloten de twee directeuren om een pre-exit door te voeren. Bij een dergelijke constructie verkopen de aandeelhouders alvast een deel van de aandelen aan een investeerder, terwijl ze zelf de baas blijven. De verkoop vindt in etappes plaats, met als eindresultaat dat na een aantal jaar de investeerder de volledige zeggenschap overneemt.

Verenigd Ondernemers Fonds en UPD nemen meerderheidsbelang in Drameco

“Drameco is een gezond productiebedrijf met een opvolgingsvraagstuk. Wij kijken er naar uit om met de ondernemer op lange termijn gelijkwaardig samen te werken”, aldus Anthony Degenaar, directeur van Verenigd Ondernemers Fonds. De participatiemaatschappij werd drie jaar geleden opgericht om op lange termijn gezonde groei te realiseren bij mkb-productiebedrijven

“Met het fonds richten we ons op productiebedrijven, daar waar mens en machine samenkomen”, zegt Degenaar. “Ons doel is om samen met ondernemers andere ondernemers te verrijken met onze gezamenlijke kennis en kunde.” Doel van de overname is om op lange termijn waardegroei te realiseren. Bij Drameco liggen volgens Degenaar kansen om de doorlooptijd van de productie te minimaliseren en daarmee de omzet te verhogen. 

UPD, een specialist in Lean werken, is medeaandeelhouder van Het Verenigd Ondernemers Fonds. Jeroen van Schreven en Wilbert Hoevenaars, de oprichters van UPD, zijn beiden partner bij de participatiemaatschappij. Van Schreven over hun betrokkenheid: “Wij willen bijdragen aan behoud van productie- en maakbedrijven in Nederland. Wij zijn continu bezig met het vrijmaken van onbenut potentieel bij organisaties. Met deze investering stappen we voor lange termijn in deze organisatie. We geloven in de potentie van Drameco.” 

Als onderdeel van de optimalisatieslag bij de metaalproducent, zal Drameco het bedrijfsopvolgingsprogramma doorlopen dat speciaal door Het Verenigd Ondernemers Fonds & UPD werd ontwikkeld. Drameco directeur Wesseling zegt hierover: “Met de komst van het Verenigd Ondernemers Fonds als medeaandeelhouder bundelen we de krachten om Drameco toekomstbestendig te maken. Ik sta er niet meer alleen voor, er zijn experts aan boord gekomen die me gaan helpen met de volgende groeistap.” 

Gerelateerd: Metaalspecialisten uit Zevenaar en Denekamp bundelen de krachten.