Driekwart websites van adviesbureaus niet veilig en responsive

16 april 2019 Consultancy.nl 2 min. leestijd

Meer dan 7 van de 10 websites van adviesbureaus zijn nog onvoldoende beveiligd. Dat stelt Telefoonboek.nl na een analyse van meer dan 750 websites.

Uit de analyse blijkt dat van de websites die onder de loep zijn genomen, slechts 27% SSL-beveiliging heeft. Websites met een SSL-certificaat zijn beveiligd tegen internetcriminelen die persoonlijke gegevens proberen over te nemen wanneer iemand deze achterlaat op een website. Wanneer sites in het bezit zijn van een SSL-certificaat, dan is een sleuteltje zichtbaar in de adresbalk en aan de 'https' in de URL.

Terwijl de meeste aandacht voor internetbeveiliging uitgaat naar partijen die financiële en persoonlijke gegevens bezitten – denk aan banken, retailers en overheidsdiensten – kan digitale beveiliging ook voor adviesbureaus een belangrijke factor vormen. Bezoekers van hun websites kunnen persoonlijke gegevens achterlaten, bijvoorbeeld bij het downloaden van whitepapers of bij het solliciteren naar een functie.

Driekwart websites van adviesbureaus niet veilig en responsive

Marketeers van adviesbureaus worden door de onderzoekers Telefoonboek.nl geadviseerd om de transitie te maken naar een SSL-beveiligde site. Niet alleen voor het bieden van een veiliger surfgevoel voor bezoekers, maar ook voor online zichtbaarheid in de zoekresultaten. De zoekmachine-software van Google heeft namelijk een voorkeur voor websites met een SSL-certificaat.

Ook raden de onderzoekers aan er voor te zorgen dat een webpage ‘responsive’ is – dit betekent dat een site zich automatisch aanpast aan de schermen van verschillende mobiele apparaten zoals smartphones en tablets. Uit de steekproef blijkt dat 76% van de websites niet responsive is. “En ook dit is nadelig voor de positie in Google, dat gebruiksvriendelijke websites een stuk zwaarder weegt dan niet-gebruiksvriendelijke websites.”

Het onderzoek werd gehouden onder adviesbureaus actief in de segmenten strategie & organisatie, financieel-economisch, techniek, informatietechnologie en legal.

Uit een recent onderzoek van Baker Tilly komt naar voren dat de cybersecurity van mkb-bedrijven nog lang niet op het gewenste niveau is.