BearingPoint boekt groei voor achtste jaar op rij sinds buyout

12 maart 2019 Consultancy.nl 4 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

BearingPoint heeft sinds zijn onafhankelijkheid voor het achtste achtereenvolgende jaar groei gerealiseerd, en heeft daarmee zijn wereldwijde omzet naar een recordniveau van €739 miljoen getild.

“Ik ben er trots op dat we ons duurzame en winstgevende groeipad van 2018 hebben kunnen voortzetten om de hoogste omzet ooit te bereiken”, zegt Kiumars Hamidian, die in september vorig jaar de leiding overnam van het management en technology consultancykantoor. 

Naast dat er 4% groei werd gerealiseerd, wist BearingPoint in 2018 bovendien 1.100 nieuwe professionals aan te trekken, waarmee het totale personeelsbestand uitkwam op 4.500 werknemers. Op partnerniveau werden afgelopen jaar 21 nieuwe benoemingen gedaan. Veertien interne medewerkers werden gepromoveerd tot partner en zeven partners werden extern aangetrokken. “Dit is een bewijs van onze aantrekkelijkheid als favoriete werkgever voor toptalent en bevestigt onze toewijding voor het onafhankelijke partnershipmodel dat volledig is gefocust op klantenservice”, aldus de topman in een persverklaring.

West-Europa vormde de belangrijkste regio voor de in 2018 geboekte groei. De regio’s Frankrijk en de Benelux en de UK & Ierland wisten groei te boeken die “ver boven het marktgemiddelde” lag, zo geeft Hamidian aan.

Terwijl hij geen exacte cijfers noemt, blijkt uit de meest recent beschikbare data dat de consultingmarkt in de UK afgelopen jaar gemiddeld met iets meer dan 5% is gegroeid, dat Frankrijk zijn adviesmarkt zag groeien met 6% en dat de Benelux een groei boekte van ongeveer 4%. Wereldwijde omzet van BearingPointBinnen de laatstgenoemde regio opende BearingPoint vorig jaar een kantoor in Luxemburg, waar het klanten al bijna twintig jaar bedient, en kocht het de Belgische dataspecialist Inpulse, waarmee het in het land zijn omvang verdubbelde. In de grootste van de drie markten, Nederland, groeide het team naar meer dan 60 consultants. 

In 2009 opgericht in zijn huidige vorm, voert de historie van BearingPoint meer dan 100 jaar terug, naar de beginjaren van twee van de grootste namen in het landschap voor zakelijke dienstverlening, het voormalige Arthur Andersen, opgericht in 1913, en KPMG, dat zijn oorsprong heeft in 1917. In 2002 nam KPMG Consulting de meerderheid van Arthur Andersons business consulting-praktijken over. In datzelfde jaar werd KPMG Consulting omgedoopt to BearingPoint. Nadat het bedrijf in 2009 in Noord-Amerika in financieel zwaar weer terechtkwam, besloot de toen succesvolle Europese divisie tot een algehele management buyout. 

Onder leiding van Peter Mockler, die het stokje overdroeg aan Hamidian, heeft het vernieuwde BearingPoint sindsdien een opmerkelijk succesverhaal laten zien, met een groei van de toenmalige omzet van €441 naar de huidige €739 miljoen. De consultancyorganisatie beschikt vandaag de dag over kantoren in negentien Europese landen, met locaties in Casablanca en Dubai om de Afrikaanse en Midden-Oosten-markten te bedienen. Buiten de EMEA-regio beschikt BearingPoint over kantoren in Azië en om andere regio’s te bedienen werkt het kantoor samen met strategische partners, West Monroe Partners in Noord-Amerika, Grupo ASSA in Zuid-Amerika en ABearm Consulting in Azië. 

Gekeken naar de drie verschillende divisies, boekte de consultingpraktijk 6% groei, terwijl de software solutions business iets minder groei realiseerde dan in de voorgaande jaren. De ventures-tak van het kantoor zette zijn expansie voort, en investeerde in Insignary, een Aziatische startup die open source-software voor security en compliance ontwikkelt. Twee jaar geleden nam de venture capital-tak een belang in de Noorse verzekeringstechnologie-startup Tribe. 

Vooruitkijkend, geeft Hamidian aan dat BearingPoint goed op weg is om zijn langetermijnstrategie te realiseren. “De executie van deze strategie zal ons in staat stellen de komende jaren meer succes en groei te realiseren”, laat de topman weten, die markten, portfolio en mensen aanmerkt als de belangrijkste pijlers voor het succes. 

Gerelateerd: Nieuwe BearingPoint CEO Kiumars Hamidian maakt eerste plannen bekend