Kiumars Hamidian nieuwe Managing Partner van BearingPoint

07 juni 2018 Consultancy.nl 5 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Na negen jaar aan het roer te hebben gestaan bij BearingPoint, heeft Peter Mockler aangekondigd te zullen aftreden als Managing Partner. Mockler zal in september 2018 de fakkel doorgeven aan Kiumars Hamidian. De nieuwe Managing Partner van het internationale technologie- en managementadviesbureau krijgt de dappere taak om – op basis van een internationale expansie en een gediversifieerd bedrijfsmodel – de omzet van BearingPoint in 2020 te laten groeien tot €1 miljard. 

Toen Peter Mockler op 17 juli 2009 het BearingPoint-kantoor in Duitsland betrad, stond het bedrijf voor een nieuw en onbekend hoofdstuk, nadat het net afscheid had genomen van het noodlijdende wereldwijde netwerk waar het tot dan toe deel van uitmaakte. Mockler had net de management buyout van BearingPoint's activiteiten in Europa, het Midden-Oosten en Afrika (EMEA) georkestreerd, waarmee een onafhankelijk samenwerkingsverband ontstond. Daarmee had de EMEA-arm zich bevrijd van de Noord-Amerikaanse tak die vijf maanden eerder faillissement had aangevraagd. In plaats van zich aan te sluiten bij een ander merk – waarvoor de BearingPoint-takken uit de VS, Japan (PwC) en Brazilië (CSC) kozen – had het EMEA-partnerteam vertrouwen in toekomstig succes als onafhankelijke organisatie. 

Het besluit om een onafhankelijke toekomst na te streven was volgens Mockler een logische stap: “De EMEA-regio deed het op dat moment goed, we hadden een sterke basis en we werden niet geconfronteerd met de problemen waarmee de Noord-Amerikaanse praktijk wel werd geconfronteerd”, vertelt Mockler aan Consultancy.nl, waaraan hij toevoegt: “Deze moeilijke tijd heeft geleid tot een beslissend moment voor onze Europese leiders – een moment dat we hebben aangegrepen. We delen met volle overtuiging de toewijding en inzet voor het langetermijnsucces van onze klanten en onze samenwerking.”

Negen jaar later kijkt Mockler met een goed gevoel terug op wat hij beschrijft als de meest bevredigende periode in zijn vijfentwintigjarige professionele carrière. Na de succesvolle management buyout, werd Mockler door de grote meerderheid – zo’n 120 partners – benoemd tot de nieuwe Managing Partner van het bedrijf. Wanneer Mockler zijn functie op 1 september 2018 zal neerleggen, heeft hij maar liefst drie termijnen van drie jaar volbracht. Tijdens zijn periode aan de top slaagde hij erin het aantal medewerkers van BearingPoint te laten groeien van 3.140 in 2009 naar 4.340 in 2018, en de omzet op te schroeven van €441 miljoen in 2009 naar €712 miljoen in 2018. 

Kiumars Hamidian, Managing Partner - Bearingpoint

Nauwkeurig geplande overgang

De wisseling van de wacht is volgens Mockler “al jarenlang voorbereid”. De aanstaande nieuwe topman, Kiumar Hamidian, heeft meer dan 20 jaar ervaring bij BearingPoint en bekleedt momenteel de functie van Regional Leader van Duitsland, Tsjechië en Roemenië – de grootste regio van het bedrijf, waar met het Duitse kantoor tevens het kantoor te vinden is met de grootste afzonderlijke omzet, dat daarmee Frankrijk en de UK achter zich laat. 

Hamidian is sinds 2002 partner en werd twee jaar geleden gekozen tot lid van het Management Committee. Daarmee kreeg hij de verantwoordelijkheid over de innovatieprocessen en durfkapitaalactiviteiten van BearingPoint, een tak die de afgelopen jaren sterk is gegroeid en de sleutel vormt tot de diversificatie-gebaseerde groeistrategie van het bedrijf. Onder zijn leiding lanceerde het consultancybureau onder andere verschillende innovatielabs, vormde het meer dan tien Accelerator-proposities in co-creatie met klanten en verhoogde het zijn investeringen in veelbelovende startups.

Vanaf september 2018 zal Hamidian het Management Committee leiden dat bestaat uit twaalf leden, waaronder CFO Andreas Flach, Eric Falque (regioleider voor Frankrijk, de Benelux en Afrika), James Rodger (regioleider van de UK en Ierland), Iris Grewe (regioleider voor Zwitserland, Italië en Oostenrijk) en Marcel Nickler (verantwoordelijk voor de bedrijfs- en globaliseringsstrategie van het bedrijf in de VS, het Midden-Oosten, China en Singapore). De Nederlandse tak van het bureau wordt geleid door Marc Bartels. 

In reactie op de machtsoverdracht, geeft de vertrekkende Mockler aan vertrouwen te hebben in zijn opvolger: “Felicitaties aan Kiumars! Ik ben ervan overtuigd dat de onafhankelijkheid van het kantoor en de fundamentele principes die ons groot hebben gemaakt in stand zullen worden gehouden door het nieuwe managementteam: één kantoor – één partnerschap, één partner – één stem, met de geest van het rentmeesterschap die centraal staat in alles wat we doen.” Hamidian zelf laat weten met veel plezier te beginnen in zijn nieuwe rol: “Ik ben vereerd om leiding te mogen geven aan dit onafhankelijke bedrijf en zal mij volledig toewijden aan het langetermijnsucces voor onze klanten en het partnerschap.” 

Terwijl BearingPoint in goede gezondheid verkeert, zal Hamidian de komende tijd naar verwachting zijn handen vol hebben. Zo onthulde Mockler in 2016 een vijfjarenstrategie die ertoe moet leiden dat het bedrijf tegen het eind van 2020 een omzet van €1 miljard realiseert, wat betekent dat BearingPoint de komende drie jaar versneld zal moeten groeien. Niettemin stelt Hamidian dat hij en de firma de toekomst met vertrouwen tegemoet gaan: “We hebben buitengewone mensen en een zeer sterk portfolio, gedreven door innovatie en ondernemerschap. Dit alles zal mij helpen om het bedrijf naar de volgende stap te leiden.”