Nieuwe BearingPoint CEO Kiumars Hamidian maakt eerste plannen bekend

03 september 2018 Consultancy.nl 8 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Kiumars Hamidian is formeel aangesteld als nieuwe Chief Executive Officer (CEO) van internationaal consultancykantoor BearingPoint. Hoewel onder zijn leiderschap veel hetzelfde zal blijven, een getuigenis van BearingPoints sterke groei de afgelopen jaren, onthulde de topman in zijn eerste plannen ook een aantal nieuwe focusgebieden voor de organisatie.

BearingPoint is sinds de oprichting uitgegroeid tot een van 's werelds grotere management- en consultancybedrijven, mede dankzij zijn rijke historie en sterk trackrecord. In 2017 rapporteerde BearingPoint een recordomzet van meer dan € 710 miljoen, die ook gepaard ging met verbeterde winstgevendheid. Met het hoofdkantoor gevestigd in Amsterdam telt BearingPoint anno 2018 ongeveer 3.900 adviseurs verspreid over 30 kantoren en is het actief in 22 landen. Het Nederlandse kantoor van BearingPoint wordt geleid door Marc Bartels, sinds 2011 Partner.

Nieuw leiderschap

Recent luidde BearingPoint een nieuw hoofdstuk in zijn geschiedenis in. Peter Mockler, de jarenlange Managing Partner van BearingPoint, is afgetreden om plaats te maken voor nieuw leiderschap. Na drie termijnen koos Mockler ervoor zich niet voor een nieuwe termijn herverkiesbaar te stellen. Tijdens zijn periode aan de top slaagde hij erin het aantal medewerkers van BearingPoint te laten groeien van 3.140 in 2009 naar 4.340 in 2018, en de omzet op te schroeven van €441 miljoen in 2009 naar €712 miljoen in 2018.

Om in de voetsporen van Mockler te treden, staat al enige tijd BearingPoint partner Kiumurs Hamidian klaar
, die meer dan twintig jaar ervaring heeft binnen het consultancykantoor. Die wisseling van de wacht is volgens Mockler “al jarenlang voorbereid”. Opvolger Hamidian heeft de afgelopen jaren binnen BearingPoint de functie vervuld van Regional Leader voor Duitsland, Tsjechië en Roemenië – de grootste regio van het bedrijf, waar met het Duitse kantoor tevens het kantoor te vinden is met de grootste afzonderlijke omzet, dat daarmee Frankrijk en de UK achter zich laat. 

Hamidian is sinds 2002 partner en werd twee jaar geleden gekozen tot lid van het Management Committee. Daarmee kreeg hij de verantwoordelijkheid over de innovatieprocessen en durfkapitaalactiviteiten van BearingPoint, een tak die de afgelopen jaren sterk is gegroeid en de sleutel vormt tot de diversificatie-gebaseerde groeistrategie van het bedrijf. Onder zijn leiding lanceerde het consultancybureau onder andere verschillende innovatielabs, vormde het meer dan tien accelerator-proposities in co-creatie met klanten en verhoogde het zijn investeringen in veelbelovende startups.

Kiumars Hamidian - CEO van BearingPoint

Als nieuwe CEO leidt Hamidian per september het Management Committee, dat bestaat uit twaalf leden, waaronder CFO Andreas Flach, Eric Falque (regioleider voor Frankrijk, de Benelux en Afrika), James Rodger (regioleider van de UK en Ierland), Iris Grewe (regioleider voor Zwitserland, Italië en Oostenrijk) en Marcel Nickler (verantwoordelijk voor de bedrijfs- en globaliseringsstrategie van het bedrijf in de VS, het Midden-Oosten, China en Singapore).

Met de succesvolle ‘erfenis’ die Mockler achterlaat in zijn handen, zal Hamidian zich goed beseffen dat iets wat niet kapot is, ook niet gerepareerd zal hoeven te worden. In een reactie op zijn benoeming als nieuwe topman van BearingPoint, geeft Hamidian dan ook aan dat hij op diverse fronten de sterke lijn zal doortrekken: “In een dynamische marktomgeving is BearingPoint volwassen en volgt de organisatie een sterk groeipad”, aldus de topman.

Europese focus, vertrouwde structuur

Allereerst zal dit naar verwachting betekenen dat de traditionele focus van BearingPoint op Europa behouden blijft en dat het consultancykantoor zich zal blijven concentreren op Europese klanten. Buiten zijn kerngebieden zal BearingPoint ook zijn Global Reach Offices in China en de VS aanhouden. Voor andere markten zal BearingPoint samenwerken met zijn Global Consulting Network-partners voor een wereldwijd bereik. Voor Azië is dit Abeam Consulting, in Noord-Amerika West Monroe Partners en in Latijns-Amerika is dit Gruppo ASSA. Ten tweede zal Hamidian naar verwachting de succesvolle organisatiestructuur behouden die – onder meer voor een soepele overdracht van het leiderschap – in 2015 door Mockler werd geïntroduceerd. Dat betekent dat Consulting, Solutions en Ventures de drie pijlers zullen blijven van de dienstverlening van BearingPoint.

Om zijn momentum en indrukwekkende groeipad te kunnen vasthouden, zal BearingPoint onder leiding van Hamidian ook nieuwe ideeën nodig hebben. Een markt die de laatste jaren exponentieel groeit en mogelijk een focusgebied zal worden onder BearingPoints nieuwe leiderschap, is de wereldwijde digital transformation consultingmarkt, die wordt geschat op een waarde van $44 miljard. Met een grotere focus op digital zal BearingPoint naar verwachting zijn dienstenportfolio gericht op digitalisering, wet- en regelgeving en analytics verder uitbreiden, door het creëren van nieuwe IP (intellectual property) en diensten, en het uitbreiden van zijn door innovatie gedreven partner-ecosysteem.

Hamidian zegt daarover: “We willen nog meer eigen diensten rond IP ontwikkelen, bijvoorbeeld op gebieden zoals artificial intelligence, robotics en cybersecurity, om klanten te adviseren met het in de praktijk omzetten van nieuwe businessmodellen. Zelfs binnen een moeilijk te voorspellen markt zullen dergelijke innovaties onderscheidend zijn voor onze organisatie. Dat zijn ze vandaag al!”

Ecosysteem uitbouwen

Uit een recent onderzoek van Accenture komt naar voren dat bedrijven die ecosystemen bouwen miljarden aan toegevoegde waarde kunnen aanboren. Terwijl een groeiend aantal bedrijven zich zorgen maakt dat groeistrategieën in gevaar komen door disruptie, kan het creëren van nieuwe ecosystemen – met daarin bijvoorbeeld ook jarenlange concurrenten – de sleutel zijn voor het realiseren van groei. Vanuit zijn strategische veranderagenda lijkt ook BearingPoint vastberaden dat potentieel te benutten. “We zullen ons ook concentreren op het verder ontwikkelen van ons huidige ecosysteem van meer dan 40 externe partners. Sommige van deze partners kunnen ventures worden. Ventures bieden ons grote kansen, aangezien we zowel de managementkennis als de technologische mogelijkheden in huis hebben deze te laten slagen”, licht Hamidian toe.

“Ventures bieden ons grote kansen, omdat we zowel de managementkennis als de technologische capaciteiten in huis hebben om deze te laten slagen.”
– Kiumars Hamidian

Werven en behouden van talent

Tegelijkertijd zal Hamidian ook een koers moeten uitstippelen ten aanzien van het werven en behouden van talent. Dit is een essentieel aandachtspunt, zeker nu vooraanstaande economieën te maken krijgen met een sterk vergrijzende bevolking en een groeiend aantal werknemers dat de pensioenleeftijd bereikt. Het wereldwijde consultingnetwerk van BearingPoint biedt momenteel plaats aan meer dan 10.000 mensen en ondersteunt klanten in meer dan 75 landen, en het consultancykantoor kan zich een tekort aan talent niet veroorloven.

Daarom zal BearingPoint zich onder meer sterker gaan inzetten voor meer diversiteit, wat de potentiële arbeidspool vergroot waaruit geput kan worden. Daarnaast zorgt het nemen van sociale verantwoordelijkheid ervoor dat het consultancykantoor zijn aantrekkelijkheid als werkgever vergroot. Tegelijkertijd blijft ook het behoud van personeel een essentieel aandachtspunt. Hamidian benadrukt in dat verband het belang van het creëren van een omgeving waarbinnen medewerkers zich professioneel kunnen ontwikkelen en persoonlijk kunnen groeien.

Door de interne promotie van Hamidian binnen het topbestuur van BearingPoint is er wel een gat ontstaan, dat door drie senior partners zal worden opgevuld. Zo neemt Iris Grewe, Regional Leader Zwitserland, Italië, Oostenrijk (SIA), de leiding over in de regio Duitsland, Tsjechië, Roemenië (GCR). Matthias Loebich, Global Leader Production Industries, wordt verantwoordelijk voor het Global Consulting Network van BearingPoint. Tot slot zal Donald Wachs, Global Leader Industrial Manufacturing & Industry 4.0, de service line Digital & Strategy (D&S) gaan leiden. 

“Ik ben vereerd dat ik de firma mag gaan leiden”, zei Hamidian reeds eerder dit jaar. “We hebben uitstekende mensen en een sterk portfolio, die worden gedreven door innovatie en ondernemerschap. Dat zal mij ondersteunen om BearingPoint naar een volgend niveau te tillen.”