Een week uit het leven van een consultant bij First Consulting

11 maart 2019 Consultancy.nl

Bij First Consulting werken ruim 225 consultants met een passie voor operationele vraagstukken. Maar hoe ziet een dag van een First Consulting-consultant er nou precies uit? Drie starters, die projecten doen op het gebied van proces, technologie en implementatie, lichten hun week toe.

Tessa van der Zander

Doet een implementatieproject bij een grote energieleverancier ten behoeve van de uitrol van slimme warmtemeters.

Maandag – Deze week staat in het teken van een pilot voor de uitrol van slimme warmtemeters. Hierbij testen we een nieuw proces, waarin klanten een slimme warmtemeter kunnen aanvragen via de website. De weken hiervoor ben ik bezig geweest met de voorbereiding van de pilot. Dit heb ik gedaan door een procesflow uit te tekenen, trainingen te organiseren voor monteurs en de organisatie op de hoogte te stellen van wat er te gebeuren staat.

Dinsdag  Dinsdag is de startdatum van de pilot. ’s Ochtends heb ik een afspraak met het app-team om te kijken of we ook klanten via de app kunnen benaderen. In de middag volg ik de aanmeldingen die binnenkomen en los ik samen met de IT-afdeling nog wat problemen op.

Woensdag – Na één dag hebben we al genoeg aanmeldingen voor de pilot! Het proces dat we hebben ontworpen kunnen we meteen gaan testen. Klanten worden gebeld om afspraken in te plannen met monteurs. Ik kijk met de klantenservice mee om te zien of hun werkzaamheden goed verlopen vanwege de verandering in het proces.

Donderdag  Op donderdag zetten we een forum live voor de klanten die meedoen met de pilot. Een medewerker van communicatie vraagt mij om haar meer informatie te geven, zodat zij een aantal leuke blogs kan schrijven voor het forum. Een van de blogs gaat over dataveiligheid, waarin wordt uitgelegd aan de klanten dat ze zich met een slimme warmtemeter geen zorgen hoeven te maken over hun privacy.

Vrijdag – Vrijdagochtend beginnen we met een accountontbijt, waarbij we met iedereen die projecten doet bij dezelfde klant bij elkaar komen. Hier bespreken we de huidige stand van zaken, zowel binnen het project als persoonlijk. Daarna rond ik mijn werkzaamheden voor die week af en sluit ik de dag af met een borrel met First-collega’s in Rotterdam.

Tessa van der Zander, Ties van Haperen en Hilde van der Wijk - First Consulting

Ties van Haperen

Doet een project ten behoeve van een procesverbetering bij een Asset Management-afdeling.

Maandag – Ik begin de week met een weekstart met mijn projectteam. Hierin bespreken we de werkzaamheden voor de komende week en bieden we elkaar daarnaast hulp aan indien nodig. Mijn week staat grotendeels in het teken van het opstellen van een nieuw proces naar aanleiding van een reorganisatie. Door de reorganisatie verschuiven niet alleen rollen en verantwoordelijkheden, maar worden ook de knelpunten in het proces aangepakt.

Dinsdag  Om het proces goed te leren kennen loop ik een ochtend mee met een monteur gedurende zijn dagelijkse werkzaamheden. Hij vertelt me aan de hand van voorbeelden waar hij knelpunten ziet in de huidige manier van werken.

Woensdag – Ik leid een workshop waarin we het nieuwe proces uitdenken. Hierna ga ik aan de slag met de uitwerking door het proces uit te werken in een procesplaat. ’s Avonds trap ik samen met First-collega’s een balletje in omgeving Utrecht.

Donderdag – Tijdens de workshop van de dag ervoor is er gebleken dat er een applicatie nodig is ter ondersteuning van het uitgedachte proces. Daarom begin ik met het eerste ontwerp hiervan in Excel.

Vrijdag – Ik zorg ervoor dat ik alle geplande taken voor de week afrond en denk alvast na over wat ik de komende week ga doen. Samen met collega’s van zowel First als van de klant sluit ik de week af met een welverdiend biertje!

Hilde van der Wijk

Werkt als business technology consultant aan de ontwikkeling van een Mendix-applicatie bij een commerciële onderwijsinstelling.

Maandag – We starten de week met het bespreken van de functionaliteiten die we deze week gaan oppakken als team. Tijdens die bespreking komen we erachter dat er nog wat onduidelijkheden zijn in het proces, die we met de applicatie ondersteunen. Daarom ga ik aan de slag met het in kaart brengen van het proces.

Dinsdag – Op dinsdag bespreek ik het proces met onze opdrachtgever. Hierna is alles helder en kunnen we verder met de bouw van de functionaliteiten in de applicatie. Wanneer ik ergens niet alleen uitkom vraag ik een collega om hulp. Doordat het team is samengesteld uit collega’s met wisselende hoeveelheid ervaring kun je veel van elkaar leren!

Woensdag – Ik hou me bezig met de styling van de applicatie. Door eerst mock-ups te maken en die af te stemmen met de klant weet ik zeker dat ze willen dat het er zo uit gaat zien. In de avond heb ik een training, gegeven door ervaren collega’s, over het geven van feedback.

Donderdag – Vandaag staat grotendeels in het teken van de bouw van de applicatie. Ook heb ik op donderdag altijd een momentje om stil te staan bij mijn persoonlijke ontwikkeling in een gesprek met mijn dagelijks begeleider. Op die manier blijf ik als consultant groeien.

Vrijdag – Deze vrijdag is het tijd voor de maandelijkse BT-samenwerkdag. Op deze dag werk ik op een locatie in Utrecht met alle andere collega’s die een opdracht doen binnen het technologiedomein. Tijdens die dag delen we kennis en ervaringen met elkaar. De dag wordt natuurlijk afgesloten met een borrel! 

Meer weten over werken bij First Consulting? Bekijk dan ook overige interviews met consultants of bezoek een van de events van het bureau.


Meer nieuws over

×
×
A.T. Kearney Accenture ACE Company Adaptif Adlasz Adviesgroep Novius AevesBenefit Anderson MacGyver Andersson Elffers Felix Annalise Arlande Arthur D. Little AT Osborne Atos Consulting B&A Bain & Company Baker Tilly BCG Platinion BDO BearingPoint Berenschot Best Value Group Bisnez BlinkLane Consulting BluPoint BMC Boer & Croon Management Bolster Bostec Boston Consulting Group Bright & Company | People Strategy Buitenhuis Advies buro C5 Bvolve Capgemini Invent Centric Cmotions COMATCH Conclusion Connective Payments Count & Cooper De Kleine Consultant Deloitte Delta Capita Digital Power Dimensys Ecorys Eden McCallum Energyprofs Enigma Consulting EY EY-Parthenon Finavista Finext First Consulting Flowant flowresulting FTE Groep FTE Improvery Galan Groep GalanNXT Grant Thornton Groenewout Gupta Strategists Gwynt Hamstra & Partners Hermes | Partners Hospitality Group Hot ITem House of Performance IG&H Improven InContext innergo INNOPAY Intermedius ITDS Business Consultants Itility JBR JBR Interim Executives Kirkman Company Korn Ferry KplusV KPMG KPN ICT Consulting Kruger Kurtosis KWINK groep Leeuwendaal M3 Consultancy Magnus Marktlink Mazars McKinsey & Company Mercer Merkle Methis Consulting METRI Mitopics MLC Mobilee Möbius Monitor Deloitte Morgens MSR Consulting Group Oliver Wyman OrangeX Ordina Organize Agile p2 PA Consulting Group Paul Postma Marketing Consultancy PBLQ People Change PNO Consultants Projective Protiviti Proven Partners PwC Qhuba Quantics Quint Wellington Redwood Quintop Raad van Toekomst ResidentieProfs RevelX RGP Rijnconsult Roland Berger Salvéos Schaekel & Partners Schuberg Philis SeederDeBoer Sia Partners Significant Simon-Kucher & Partners SiRM Solid Professionals SOLVE Consulting SparkOptimus Strategy Development Partners Strategy& Student Consultancy Group Summiteers Supply Value Symbol Synechron TEN HAVE Change Management The Next Organization Trevian Turner TWST TwynstraGudde UMS Group UniPartners UPD Van Oers Corporate Finance Vanberkel Professionals Varrlyn Vasco Consult Vintura VODW Voogt Pijl & Partners Wielinq Willis Towers Watson WIN Yellowtail YGroup YNNO Young Advisory Group YourConnector Zanders Zestgroup