Vanberkel Professionals start praktijk voor fiscale dienstverlening

28 februari 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Meer nieuws over

Vanberkel Professionals heeft zijn dienstverlening uitgebreid naar het fiscale domein, met de lancering van hun nieuwe label ‘Vanberkel Fiscaal’. De nieuwe praktijk is een aanvulling op de bestaande dienstverlening op het gebied van audit, controlling, bedrijfsvoering en data. Net als de andere expertgroepen, zal Vanberkel Fiscaal klanten ondersteunen met advies en interimdiensten. 

Om de nieuwe praktijk te gaan leiden heeft Vanberkel professionals, een financieel adviseur voor het publieke domein, Geert Witlox aangetrokken. Witlox is afkomstig van BDO, waar hij circa twaalf jaar heeft gewerkt als fiscaal adviseur binnen de publieke sector. Bij het accountancy- en advieskantoor heeft hij ruime ervaring opgedaan met gemeenten, rijksoverheid, en een breed scala aan publieke en private partijen actief op het vlak van gebiedsontwikkeling (grondexploitaties), volkshuisvesting, zorg en cultuur.

Vanberkel Fiscaal

Met de lancering van Vanberkel Fiscaal speelt het bureau volgens Witlox in op de groeiende vraag naar fiscale dienstverlening van (semi-)publieke organisaties. Of het nou gaat om lokaal bestuur, rijksoverheid of woningcorporaties, partijen in de branche proberen meer dan ooit grip te krijgen op fiscaliteit, waaronder het tijdig voldoen aan alle verplichtingen (bijvoorbeeld: vennootschapsbelasting, btw en loonheffing). “Door in control te zijn op het gebied van fiscaliteit weten organisaties beter waar ze aan toe zijn en kunnen ze anticiperen. Zo voorkom je vervelende verrassingen en kunnen organisaties focussen op hun kerntaken”, legt Witlox uit.

Zo staan woningcorporaties vandaag de dag bijvoorbeeld onder financiële druk door aanzienlijke investeringsopgaven. Door fiscaal vooruit te kijken en aandacht te hebben voor optimalisatie ontstaat inzicht in de fiscale lasten de aankomende jaren. Zo kan een corporatie rekening houden met fiscale lasten bij het uitwerken van investeringsplannen. 

Vanberkel Professionals start praktijk voor fiscale dienstverlening

Binnen het lokaal bestuur is er sprake van een vergelijkbare druk. Door de toename van het gemeentelijke takenpakket en de groeiende trend richting regionale samenwerking, krijgen gemeenten steeds vaker met fiscaliteit te maken. “Vanberkel Fiscaal kan organisaties ondersteunen bij het naleven van fiscale verplichtingen, compliance en het borgen van fiscale processen binnen de AO/IB”, zegt Witlox.

Op Rijksniveau zal Vanberkel Fiscaal ministeries, departementen, agentschappen en zbo’s gaan voorzien van fiscaal advies, ondersteuning bij compliance en fiscale beheersing. Witlox: “Onze adviseurs hebben kennis van en ervaring met de specifieke organisatiestructuren binnen de rijksoverheid, de diverse boekhoudstelsels (baten/lasten en kas/verplichtingenstelsel) en zijn geen onbekenden bij het interdepartementale Fiscaal Loket en de Belastingdienst.”

Onderscheidend vermogen

Gevraagd naar hoe de nieuwe spelers in het landschap zich van andere spelers in de markt gaan onderscheiden, zegt de kersverse praktijkleider: “Vanberkel Fiscaal is gestart vanuit de overtuiging dat fiscale advisering anders kan. Geen abstracte adviezen tegen onrealistisch hoge tarieven of meer vragen oproepen dan beantwoorden, maar toegevoegde waarde leveren tegen een reële vergoeding met een praktijkgerichte aanpak, heldere communicatie en flexibiliteit. Door onze combinatie van fiscale expertise en marktkennis kunnen wij écht meerwaarde leveren.”

Voor Vanberkel Professionals maakt de verbreding naar het nieuwe segment onderdeel uit van hun ambitie om dit jaar het team te laten groeien naar 100 medewerkers. Momenteel telt het team circa 85 financiële experts, een verdubbeling van het aantal in 2017. De sterke groei leverde het bedrijf afgelopen jaar erkenning op als een van de 250 snelst groeiende bedrijven van Nederland in 2018.

Gerelateerd: Interim- en adviesbedrijf Vanberkel Professionals viert 10-jarig jubileum.