Food start-up TuttiFoodi streeft naar betere voedselketen

27 februari 2019 Consultancy.nl 7 min. leestijd
Profiel

De voedingsmiddelenmarkt is rijp voor verandering. Terwijl een deel van de wereldbevolking honger lijdt, is er op andere plekken binnen de voedselketen een megaverspilling gaande van grondstoffen en levensmiddelen. Ook ontwikkelingen op het snijvlak van gezondheid en duurzaamheid vormen cruciale, actuele onderwerpen waar voedingsproducenten bij dienen stil te staan. Net als in andere markten, kan ook in het foodsegment technologie een bron van innovatie vormen. De in Rossum gevestigde startup TuttiFoodi is daar een goed voorbeeld van. 

TuttiFoodi richt zich op het creëren van een natuurlijke conserveringsformule voor voedingsmiddelen. De reden is helder: suiker, zout en kunstmatige stoffen worden in overmaat toegevoegd aan ons eten en drinken. Diverse onderzoeken tonen aan dat Nederlanders nog altijd te veel suiker, zout en verzadigd vet tot zich nemen. Om een idee te geven: In 2018 consumeerde de gemiddelde Nederlander per dag bijna negen gram zout en ongeveer 114 gram suiker, een equivalent van zo’n 28,5 suikerklontjes. 

Politieke maatregelen zoals het in 2014 gesloten Akkoord Verbetering Productsamenstelling (AVP), dat er tegen 2020 voor zou moeten zorgen dat alle consumenten minder dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid van zes gram zout en vijftig tot zestig gram suiker binnenkrijgen, hebben niet geleid tot de beoogde verbeteringen, concludeert ook het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Zo worden, vanuit smaakoogpunt bekeken, producten met minder zout en suiker in de markt simpelweg niet met open armen ontvangen en wordt regelgeving niet consequent binnen alle voedingssegmenten doorgevoerd.

Puur natuur

De natuur biedt echter uitkomst, zo stelt TuttiFoodi. De in 2018 opgerichte startup gelooft dat consumenten zich meer zouden moeten wenden tot de gezonde, pure smaakmakers die de natuur ons te bieden heeft. Het bedrijf ontwikkelde een unieke methode om natuurlijke ingrediënten te drogen met behoud van smaak, nutriënten, geur en kleur. Dankzij deze incapsulatietechniek blijven producten tenminste twee jaar houdbaar. Op die manier draagt TuttiFoodi bovendien bij aan een meer duurzame voedselketen, met als bijkomend resultaat minder afval en honger.

Food start-up TuttiFoodi streeft naar betere voedselketen

Het verhaal van TuttiFoodi begint bij Gijs Weenink. Als technoloog bij een snack- en notenfabrikant kwam hij thuis te zitten met – je verzint het niet – een pinda-allergie. Zijn experimenten met ingrediënten zette hij in zijn eigen keuken voort. Zo ontdekte hij een natuurlijke methode waarmee hij groente, fruit en kruiden langdurig kon bewaren. Zonder verlies van inhoudsstoffen, geur, smaak en kleur. Een unieke uitvinding waarop hij patent aanvroeg. En waarmee hij de interesse wekte van Wilco Vermeer, een ervaren marketingspecialist, die werkervaring had opgedaan bij grote spelers in de voedselwereld zoals Unilever. Vermeer zag potentie in Weeninks uitvinding en besloot met hem in zee te gaan. 

Tijdens een evenement in de Veghelse Verspillingsfabriek kwam Vermeer in contact met Daniëlle van Gestel, innovatiestrateeg bij P2een consultancybureau uit Rossum dat zich specialiseert op het gebied van het ontwikkelen en realiseren van duurzame strategie en innovatie, programma’s, projecten, multi-stakeholdertrajecten en organisatie-, team en leiderschapsontwikkeling. In 2015 had P2 de zogeheten initiatievenfabriek gelanceerd; een eigen startup waarmee het consultancybureau niet alleen als adviseur, maar vooral als medeondernemer samen met klanten optrekt en ideeën omvormt tot duurzame innovaties. 

Vermeer en Van Gestel zagen mogelijkheden voor samenwerking en waren het erover eens dat het Granupure-concept van Gijs Weenink perfect zou passen in de initiatievenfabriek van P2. “Vanuit de initiatievenfabriek investeren we met tijd en geld in initiatieven die de voedsel- en waterwereld verduurzamen. En waar onze business development-capaciteit nodig is om initiatieven naar de markt te brengen”, laat Van Gestel weten.

Op basis van de goede klik tussen de oprichters en P2 werd het consultancybureau formeel aan boord gehaald, waarna TuttiFoodi begin 2018 formeel het levenslicht zag. De doelstelling van Weenink, Vermeer en Van Gestel voor de nieuwe startup? Samen met andere bevlogen ondernemers de voedingssector verduurzamen, met als uitgangspunt: het leveren van ‘het beste wat de natuur te bieden heeft’. “Met TuttiFoodi gaan we voor een eerlijke, duurzame en gezonde voedselketen!”, zo valt te lezen op de LinkedIn-pagina van het bedrijf.

Focus aanbrengen

De veelvoud van toepassingsmogelijkheden van de TuttiFoodi-innovatie bleek aanvankelijk een mogelijk struikelblok voor het uitrollen van een succesvol concept, blikken de drie partners terug op de beginfase: “Met TuttiFoodi kunnen we binnen de foodsector op zoveel vlakken van betekenis zijn. En zulke diverse spelers toonden interesse in onze methode. Dat was niet te behappen. We moesten keuzes maken om verder te komen.” De oprichters spreken in dat kader dan ook van een “belangrijk leermoment”. 

Het was P2 dat hen kon helpen met het hanteren van de juiste scope: “Focus, dat hadden we nodig. En we moesten selectiever zijn in onze partnerkeuze. Alleen bij volledige commitment gaan we nu met een partner in zee”, aldus de oprichters: “Best moeilijk om de deksel op de pan te houden, terwijl er zoveel kansen opborrelen. Maar om succesvolle stappen te zetten, zijn tijd, geld en geduld nodig. Zowel TuttiFoodi als onze partners moeten bereid zijn hierin te investeren.”

“De foodketen moet in beweging komen. Dat kan alleen met visie en innovatiekracht.”

Het consultancybureau hielp TuttiFoodi eveneens met het in het oog houden van mogelijke risico’s en het bewaken van een langetermijnvisie. Van Gestel licht toe: “Dat onze nieuwe concepten soms conflicteren met bestaande businessmodellen mag geen belemmering zijn. Grote spelers zitten vaak gevangen in een efficiencysysteem: het moet goedkoper en sneller. Dat de producten daarmee kwaliteit verliezen, nemen ze – en wij als consument ook – op de koop toe. Maar we doen onszelf echt te kort met goedkope, schrale voeding.” 

De ervaren adviseur voegt toe: “De foodketen moet in beweging komen. Dat kan alleen met visie en innovatiekracht. Producenten beseffen dat het anders moet. Maar verandering brengt risico’s met zich mee. Die risico’s proberen we te beperken. Door kort cyclisch te werken; door te doen, leren en weer beter te doen. Experimenteren dus, in nauwe afstemming met de eindgebruiker.”

Impact en ambities

Ten aanzien van de toekomstambities van TuttiFoodi, weet het bedrijf in samenwerking met de verschillende partners steeds meer gezonde toepassingen van de conserveringsmethode te ontdekken. “Ook buiten Nederland kan onze duurzame bewaarformule van grote waarde zijn. Vers voor later; kun je voorstellen wat dat in Afrika voor impact heeft? Als team voelen we de drive om de voedselwereld mooier te maken. Om gezonde producten te creëren, verspilling tegen te gaan, kunstmatige toevoegingen overbodig te maken en oogstverliezen op te vangen”, laat de oprichter weten.

Anno 2019 bestaat het team van TuttiFoods uit zo’n tien professionals, waarmee de startup flinke stappen in zijn volwassenheid heeft gezet. Aan Weenink, Vermeer en Van Gestel de taak om het bedrijf de komende maanden verder op te schalen en de kracht en toegevoegde waarde van duurzame, gezonde voeding en hun unieke conserveringspropositie verder te promoten en doorontwikkelen.