Antwerpse haven haalt Arcadis aan boord voor groeiplannen

15 februari 2019 Consultancy.nl 3 min. leestijd
Profiel
Meer nieuws over

Arcadis gaat containeroverslagbedrijf DP World adviseren bij de modernisering van zijn terminal in de haven van Antwerpen. Het ingenieursbureau zal zowel technisch advies als engineering consultancy leveren.

De inschakeling van Arcadismet 27.000 professionals in ruim zeventig landen een van ‘s werelds grotere ingenieurs- en adviesorganisaties, is ingegeven door de groeidoelstellingen die de Antwerpse Haven heeft uitgesproken. Afgelopen jaar beleefde de Belgische haven naar eigen zeggen “een topjaar”, waarin de totale overslag uitkwam op ongeveer 235 miljoen ton (een stijging van 5,1%) en waarin de haven ruim 11 miljoen containers verwerkte, ruim 6% meer dan een jaar eerder. Het was alweer het zesde jaar op rij dat de overslag van de Antwerpse toenam.

Ook in bulk maakte de haven een sterke groei door. Zo groeide natte bulk afgelopen jaar met 4,5% naar 76,5 miljoen ton en droge bulk met 5% naar 12,8 miljoen ton. Voor breakbulk kon een groei van 1,8% (15,6 miljoen ton) worden genoteerd. De haven van Antwerpen geldt als de grootste zeehaven in België en de tweede haven in Europa, na Rotterdam*.

Arcadis ondersteunt groeiambities DP World Antwerp 

DP World Antwerp, een groot en gerenommeerd containeroverslagbedrijf, doet nu een beroep op Arcadis voor het vergroten en moderniseren van de containerterminal ‘Antwerp Gateway’ aan het Deurganckdok op Linkeroever. DP World investeert 197 miljoen euro om de capaciteit van de terminal te vergroten met 36%, van de huidige 2,5 miljoen naar 3,4 miljoen TEU tegen 2023. Hiermee wil Antwerpen haar marktpositie als tweede containerhaven van Europa verstevigen.

Antwerpse haven haalt Arcadis aan boord voor groeiplannen

Om de capaciteitsvergroting te realiseren, wordt de klassieke containerterminal omgevormd tot een geautomatiseerde yard met automatische stapelkranen en vier extra kadekranen om zo de huidige beschikbare ruimte te optimaliseren. Arcadis begeleidt de volledige transformatie van de terminal. Financiële details over de vergoeding die Arcadis voor hun ondersteuning zal ontvangen, zijn niet naar buiten gebracht.

Geschikte partner

De uitbreiding vormt een belangrijke stap in de verdere ontwikkeling van de Antwerpse haven, laat algemeen directeur Gert Kroon van Arcadis Nederland weten: “Onze mensen uit België en Nederland kijken uit naar dit project, waarbij vele expertises samenkomen.” Carl Verelst, Commercieel Directeur van Arcadis België en Teunis Louters, verantwoordelijk voor havens wereldwijd binnen Arcadis, zijn eveneens enthousiast over het partnership: “Onze collega’s kijken ernaar uit om samen met DP World dit mooie project te realiseren en voort te bouwen op onze expertise die wij wereldwijd hebben opgedaan op het gebied van geautomatiseerde containerterminals.” 

Ook Jef Lambregts, Technical Manager bij DP World Antwerp, toont zich verheugd over de samenwerking: “Arcadis heeft heel wat expertise en ervaring op gebied van waterbouwkunde, havens en waterwegen. Bovendien heeft het studiebureau ook alle vereiste specialisten inzake milieu, infrastructuur en gebouwen onder één dak. Dit maakt van Arcadis de geschikte partner om deze uitbreiding zo vlot mogelijk te realiseren.”

* Met bijna 180.000 werknemers die in en voor het haven- en industriegebied werkzaam zijn, is het Havenbedrijf Rotterdam (HbR) de grootste zeehaven van Europa en een van de grootste havengebieden ter wereld.

Lees ookBest Value Group helpt Havenbedrijf Rotterdam bij prestatiegericht onderhoud